دونالد ترامپ رئیس جمهوری ایالات ممتحده در یک گفتوگوی تلویزیونی که روز یکشنبه ۱۴ بهمن پخش شد، با تاکید بر این که جمهوری اسلامی یک مشکل واقعی است، اعلام کرد حضور نظامی آمریکا در عراق جهت نظارت بر فعالیتهای ایران ادامه مییابد.
پرزیدنت ترامپ در مصاحبه با شبکه سیبیاس، به اهمیت حضور نیروهای نظامی آمریکا در عراق اشاره کرد و گفت، «یکی از دلایلی که میخواهم این حضور ادامه یابد این است که کمی هم بر ایران نظارت داشته باشیم، چون ایران یک مشکل واقعی است.»
وی در پاسخ به این پرسش که آیا این به معنای آن است که ایالات متحده بتواند امکان حمله نظامی به ایران را داشته باشد گفت، «خیر، زیرا که میخواهم ایران را زیر نظر داشته باشم. تمام آنچه که میخواهم این است که بتوانیم (بر ایران) نظارت داشته باشیم.»
رئیس جمهوری آمریکا با اشاره به این که ایالات متحده پایگاه نظامی فوق العاده و گران قیمتی را در عراق ایجاد کرده است، گفت این پایگاه در موقعیتی عالی برای زیر نظر گرفتن بخشهای مختلف خاورمیانه واقع شده است، نه برای افزودن به مشکلات آن.
پرزیدنت ترامپ پیشتر اعلام کرده است نیروهای آمریکا از سوریه خارج خواهند شد و بررسیها برای کاهش شمار نظامیان آمریکا در افغانستان نیز آغاز میشود. تا پیش از این صحبتی درباره آینده حضور نظامی ایران در عراق، همسایه غربی ایران، نشده بود.
دونالد ترامپ از ابتدا مخالف توافق هسته ای تیر ۱۳۹۴ قدرتهای جهانی با ایران بود، پس از پیروزی در انتخابات و ورود به کاخ سفید وعده داد بود از این توافق به گفته او «بد و فاجعه بار» خارج خواهد شد؛ وعده ای که ۱۸ اردیبهشت امسال به آن عمل کرد.
به دنبال خروج رسمی آمریکا از برجام، دولت پرزیدنت ترامپ دوازده شرط برای رسیدن به توافق جدید با جمهوری اسلامی ارائه کرد؛ از جمله توقف برنامه موشکی بالیستیک، توقف حمایت از تروریسم و خروج نظامیان ایران از کشورهای منطقه مانند سوریه عراق.
به دنبال عدم پذیرش این شروط توسط حکومت ایران و پایان یافتن مهلتهای تعیین شده، دولت آمریکا تحریمهایی را که پس از اجرای برجام لغو شده بودند بار دیگر اجرایی کرد و در عین حال کارزار «فشار حداکثری» را علیه جمهوری اسلامی آغاز کرد.
دولت پرزیدنت ترامپ بارها تاکید کرده است هدف از اعمال فشار بر ایران، تغییر رفتار جمهوری اسلامی است، نه تغییر رژیم.