لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ ایران ۱۰:۱۷

آمریکا: سرعت مذاکرات برای نجات برجام بسیار کند است


مذاکرات احیای توافق هسته‌ای برجام در وین، عکس از آرشیو
مذاکرات احیای توافق هسته‌ای برجام در وین، عکس از آرشیو

یک مقام ارشد دولت آمریکا می‌گوید برای نجات برجام باید آهنگ پیشروی تسریع شود و ایران با اولویت‌های مشخص به وین بازگردد.

این مقام که شامگاه جمعه ۲۶ آذر به وقت وین و پس از توقف موقت مذاکرات با خبرنگاران صحبت می‌کرد گفت دور هفتم بهتر از آن چه که احتمال داشت، اما بدتر از آن چه می توانست باشد، به پایان رسید.

انریکه مورا، رئيس کمیسیون مشترک برجام و مسئول اداره این مذاکرات، در جمع‌بندی گفت‌و‌گوهای سه هفته گذشته با هیئت دولت جدید ایران گفت که «آشنایی با اعضای گروه، تشریح موضع توسط آنها، تصمیم‌های اتخاذ شده،‌ و مسائلی که دولت ابراهیم رئيسی نسبت به آنها حساسیت دارد» از موضوعات مطرح‌شده در این گفت‌و‌گوها بود.

به گفته آقای مورا حاصل نهایی دور هفتم تنظیم پیش‌نویس تهیه‌شده در پایان مذاکرات نمایندگان دولت حسن روحانی با چند تغییر که در بر گیرنده نظرات دولت رئيسی است و قرار است اساس مذاکرات آتی تحت عنوان دور هشتم را شکل دهد.

این مقام ارشد دولت آمریکا تشریح کرد که این متن صرفاً دربر گیرنده بخش هسته‌ای است - که به گفته او ساده‌ترین بخش بود - و هنوز به تحریم‌ها پرداخته نشده است.

آقای مورا نیز که در پایان جلسه کمیسیون مشترک به سؤالات خبرنگاران پاسخ می‌داد گفت: «برای دور هشتم، کار زیاد و دشواری پیش رو داریم. تصمیمات سیاسی باید گرفته شود. زمان آن رسیده است که بر اولویت‌هایی که برای هر هیئت مهم است،‌ تمرکز کنیم. آنها باید بر آن اساس تصمیم بگیرند. زیرا زمان زیادی نداریم. هر کاری که این‌جا انجام می‌دهیم ضرورت اساسی دارد.»

دور هفتم بهتر از آن چه که احتمال داشت، اما بدتر از آن چه می توانست باشد، به پایان رسید
مقام ارشد دولت آمریکا

این مقام آمریکایی گفت ایران کاملاً از نگرانی آمریکا و کشورهای اروپایی آگاه است و حتی روسیه و چین نیز به نمایندگان دولت رئيسی گفته‌اند که نگران پیشرفت در فعالیت‌های آن کشور هستند و می‌خواهند واشنگتن و تهران هر دو هر چه زودتر به چارچوب برجام بازگردند. به گفته او، ایران از خط قرمز کشورهای مذاکره‌کننده هم کاملاً آگاه است.

این مقام آمریکایی گفت دولت جو بایدن آماده است حتی پس از آن هم با دولت رئيسی مذاکره کند، اما دیگر موضوع برجام نخواهد بود. بنا به گفته مقامات، این ایران بود که خواست مذاکرات متوقف شود و اعضای گروه به تهران بازگردند در حالی که دیگران آماده ادامه گفت‌وگو بودند.

این مقام ارشد دولت آمریکا به پرسش گیتا آرین، خبرنگار بخش فارسی صدای آمریکا، با این مضمون که آیا تمامی پیشنهادهای ایران در حیطه برجام بود یا خیر، پاسخ منفی داد و گفت نه تنها ایالات متحده، بلکه همه کشورهای مذاکره‌کننده دیگر نیز به صراحت به پیشنهادهایی که خارج از برجام یا مغایر با آن بودند اعتراض کردند.

نظر آقای مورا این است که دور هشتم بسیار دشوار خواهد بود، زیرا مستلزم تصمیم‌هایی است که طرف‌ها باید بگیرند؛ تصمیم‌هایی که از بعد سیاسی برای هر یک از آنها اهمیت خاص دارد. او خواسته است دولت‌مردان اولویت‌های خود را مشخص کنند و نشان دهند که در کدام موارد حاضر به سازش هستند تا بر آن اساس مذاکرات آتی تسهیل شود.

انریکه مورا نیز در پاسخ به پرسش خبرنگار صدای آمریکا گفت مایل است نتیجه مورد نظر مذاکرات طی چند هفته حاصل شود و نه چند ماه.

نه تنها ایالات متحده، بلکه همه کشورهای مذاکره‌کننده دیگر نیز به صراحت به پیشنهادهایی که خارج از برجام یا مغایر با آن بودند اعتراض کردند
مقام ارشد دولت آمریکا در پاسخ به پرسش خبرنگار بخش فارسی صدای آمریکا

بنا به گفته مقام ارشد آمریکا، روسیه نقش مهمی در این میان ایفا کرده به خصوص در زمینه متقاعد کردن ایران به توافق‌هایی که در یک سال گذشته با آژانس بین المللی انرژی اتمی در مورد نظارت و بازرسی‌ها حاصل شده است.

او به طور خاص از وساطت روسیه در مورد تأسیسات تسای کرج نام برد که آمریکا آماده بود آن را در شورای حکام مطرح کند. این مقام آمریکائی گفت چنانچه ایران باز از همکاری با آژانس سر باز بزند این بار واشنگتن از پیش کشیدن موضوع در شورای حکام که معمولاً جنبه تنبیهی دارد اباء نخواهد کرد.

همزمان با پایان دور هفتم مذاکرات وین، رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی هم برای خبرنگاران حاضر در آن نهاد دوربینی را که در تأسیسات هسته‌ای برای نظارت در هر کشوری نصب می شود با توضیح به نمایش گذاشت.

با وجودی که به گفته او این دوربین ها ضدضربه نیستند او گفت هنوز برای او معما است که بر سر حافظه دوربین که در حادثه تابستان در تأسیسات کرج تخریب شد چه آمده است؛ زیرا ایران پاسخ قانع‌کننده‌ای در این زمینه به آژانس نداده است.

آقای گروسی ابراز امیدواری کرد که توافق ضمنی با سازمان انرژی اتمی ایران برای همکاری بیشتر شامل پاسخ‌های قانع‌کننده در مورد ابهامات فعالیت‌های گذشته نیز باشد.

  • 16x9 Image

    گیتا آرین

    خبرنگار ارشد بخش فارسی صدای آمریکا، عمدتا ً متمرکز بر خبرهای مربوط به حوزه سیاست خارجی او حرفه خبرنگاری را از سال ۱۳۶۶ با کار در رادیو شروع کرد و در سال ۱۳۸۳ به صدای آمریکا پیوست.

XS
SM
MD
LG