لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ ایران ۱۳:۳۱

چاک شومر: صلح متقابل در گرو راه‌حل دوکشوری است؛ میچ مکانل: اسرائیل مستحق پشتیبانی آمریکا است


از چپ به راست: چاک شومر و میچ مکانل، رهبران اکثریت دموکرات و اقلیت جمهوری‌خواه در مجلس سنا
از چپ به راست: چاک شومر و میچ مکانل، رهبران اکثریت دموکرات و اقلیت جمهوری‌خواه در مجلس سنا

چاک شومر و میچ مکانل، رهبران اکثریت دموکرات و اقلیت جمهوری‌خواه مجلس سنا، روز پنجشنبه ۲۴ اسفند دیدگاه‌های خود در ارتباط با جنگ جاری میان اسرائیل و حماس را بیان کردند.

سناتور شومر در ابتدای این سخنرانی مفصل خود که بیش از ۴۳ دقیقه طول کشید، گفت «صلح متقابل و رفاه پایدار» برای اسرائیل و فلسطینیان از طریق راه‌حل دوکشوری تضمین می‌شود.

او با اشاره به پیشینه یهودی خود گفت اسرائیل، یهودیان جهان، و دوستان اسرائیل روزهای سختی را پشت سر می‌گذارند.

به گفته او، وقایع چند ماه گذشته نشان می‌دهد که اسرائیل از سوی دشمنان شروری احاطه شده است.

سناتور شومر که از خود به عنوان «بلندپایه‌ترین مقام منتخب یهودی» در آمریکا یاد کرد، گفت طی ماه‌های اخیر با خانواده‌های قربانی «بی‌رحمی ماورای تصور حماس» در حمله تروریستی ۱۵ مهر دیدار کرده است و «تصاویر این حمله شرورانه را هرگز فراموش نخواهد کرد.»

این سناتور ارشد دموکرات اظهار تاسف کرد که حمله ۱۵ مهر نشان داد که «نابودی» یهودیان همچنان یک «امکان» است.

چاک شومر در ادامه با اشاره به این که هنوز ۱۳۰ گروگان اسرائیلی در اسارت حماس هستند، گفت از تلاش‌های دولت بایدن برای آزادی این گروگان‌ها حمایت می‌کند.

به گفته او، حماس یک توافق دریافت کرده و باید با آن موافقت کند.

سناتور شومر همچنین ضمن ابراز تاسف نسبت به «فاجعه انسانی» گریبانگیر ساکنان غزه گفت غیرنظامیان فلسطینی نباید همچنان قربانی حماس شوند و اسرائیل نیز در جنگ با حماس «تعهد اخلاقی» دارد که عملکرد بهتری از خود نشان دهد. او افزود دولت آمریکا نیز باید کمک‌های بیشتری به مردم غزه برساند و فشار بیشتری بر دولت اسرائیل وارد کند.

چاک شومر ضمن تاکید بر حق اسرائیل مبنی بر دفاع از خود گفت نحوه انجام این امر حائز اهمیت است.

رهبر اکثریت دموکرات مجلس سنا افزود سرزنش کردن یکجانبه اسرائیل برای جنگ غزه «غیرمنصفانه» و «به طور عمدی فریبکارانه» است زیرا هدف حماس از کشتن حداکثری غیرنظامیان واداشتن اسرائیل به واکنشی شدید بود و هم‌اینک نیز نیروهای حماس پشت غیرنظامیان غزه‌ای پنهان می‌شوند و از آنها به عنوان «سپر انسانی» استفاده می‌کنند.

او تصریح کرد رسانه‌ها و کسانی که فقط اسرائیل را سرزنش می‌کنند، باید به استفاده حماس از غیرنظامیان اشاره کنند و به «نقش مرکزی» حماس در جنگ جاری بپردازند.

  • راه‌حل دو کشوری و «سال آینده در اورشلیم»

ارشدترین مقام یهودی منتخب در حکومت آمریکا در ادامه به اظهارنظرهای اخیر بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، در ارتباط با راه‌حل دوکشوری پرداخت و آن را یک اشتباه بزرگ برای اسرائیل، فلسطینیان و جهان خواند.

سناتور شومر با اشاره به راه‌حل دو کشوری به عنوان تنها راه‌حل «واقعی» برای ایجاد «صلح متقابل و رفاه پایدار» گفت هر دو ملت ادعاهای تاریخی به این سرزمین دارند.

او با یادآوری حضور سه هزار ساله یهودیان در اسرائیل و اینکه قرن‌ها است دعای «سال آینده در اورشلیم» ورد زبان یهودیان است، تصریح کرد «استعمارگر» خطاب‌کردن یهودیان غلط است.

رهبر اکثریت دموکرات سنا با اشاره به اینکه تنها راه‌حل «عادلانه» برای پایان‌دادن به این وضعیت ناگوار انسانی وجود دو کشور مستقل در کنار یکدیگر است، گفت تحقق چنین امری مستلزم سازش «واقعی» و «معنادار» از سوی دو طرف است.

سناتور شومر در مخالفت با راه‌حل یک کشوری گفت اولا چنین کشوری اکثریتی فلسطینی خواهد داشت و خطر به قدرت رسیدن گروه‌های افراطی همانند حماس وجود خواهد داشت و ثانیا یهودیان همانند سایر ملل از جمله فلسطینیان حق داشتن کشور مستقل خودشان را دارند.

  • موانع عمده علیه راه‌حل دوکشوری

رهبر اکثریت دموکرات در مجلس سنای آمریکا در ادامه از چهار «مانع عمده» سد راه تحقق راه‌حل دوکشوری نام برد.

به گفته او، حماس و طرفداران افراطی فلسطینی این گروه، دو وزیر افراطی دولت نتانیاهو به نام‌های ایتامار بن‌گویر و بتسالل اسموتریچ، محمود عباس رئیس تشکیلات خودگردان فلسطینی، و نهایتا بنیامین نتانیاهو چهار مانع اصلی تحقق راه‌حل دوکشوری هستند.

سناتور شومر افزود محمود عباس باید استعفا کند و تشکیلات خودگردان به شیوه گسترده‌ای اصلاح شود.

او در ارتباط با نتانیاهو نیز گفت به‌ویژه پس از حمله ۱۵ مهر حماس بسیاری از اسرائیلی‌ها دریافته‌اند که دولت ائتلافی نتانیاهو دیگر پاسخگوی نیازهای اسرائیل نیست و باید انتخابات برگزار شود.

چاک شومر گفت اسرائیل نمی‌تواند به عنوان یک دولت «منفور» به موفقیت در آینده امیدوار باشد.

  • واکنش میچ مکانل، رهبر اقلیت جمهوری‌خواه در سنا

پس از چاک شومر، همتای جمهوری‌خواه او میچ مکانل نیز در یک سخنرانی حدودا حدود ۱۴ دقیقه‌ای که بخش کوتاهی از آن درباره درگیری‌ها در غزه بود، گفت: «دولت یهودی اسرائیل مستحق برخورداری از متحدی است که مانند یک متحد رفتار کند.»

رهبر اقلیت جمهوری‌خواه سنا در ادامه گفت: «مردم اسرائیل در داخل و در اسارت مستحق پشتیبانی آمریکا هستند.»

به گفته سناتور مکانل، «دولت اتحادی و کابینه امنیتی اسرائیل مستحق احترامی هستند که شایسته یک کشور دموکراتیک و مستقل است.»

میچ مکانل در ادامه گفت موانع عمده علیه صلح در خاورمیانه تروریست‌های به دنبال نسل‌کشی مانند حماس و جهاد اسلامی هستند که غیرنظامیان بی‌گناه را سلاخی کردند.

او افزود رهبران «فاسد» تشکیلات خودگردان دیگر مانع عمده پیش روی صلح هستند که مکررا دعوت‌های دولت‌های مختلف اسرائیل برای صلح را رد کرده‌اند.

سناتور مکانل در واکنش به درخواست «بی‌سابقه» چاک شومر مبنی بر استعفای دولت نتانیاهو گفت «مضحک و ریاکارانه» است در حالی که آمریکا دخالت دیگران در انتخابات خود را محکوم می‌کند، از نخست‌وزیر منتخب اسرائیل بخواهد که از سمت خود استعفا بکند.

رهبر اقلیت جمهوری‌خواه مجلس سنا افزود حزب دموکرات مشکل ضدیت با اسرائیل و نه شخص نتانیاهو را دارد.

او تصریح کرد تنها شهروندان اسرائیل حق دارند سیاست‌های دولت و کشور خود را تعیین کنند.

  • واکنش حزب لیکود به چاک شومر: اسرائیل «جمهوری موزفروش» نیست

حزب لیکود به رهبری بنیامین نتانیاهو در واکنش به سخنان چاک شومر مبنی بر برگزاری انتخابات جدید در اسرائیل گفت اسرائیل کشور ضعیفی نیست و سیاست‌های نتانیاهو از حمایت گسترده مردم اسرائیل برخوردار است.

بر اساس بیانیه حزب لیکود، «بر خلاف گفته‌های شومر، مردم اسرائیل از پیروزی کامل علیه حماس حمایت می‌کنند، هرگونه دستور بین‌المللی برای ایجاد یک کشور تروریست فلسطینی را رد می‌کنند، و مخالف بازگشت تشکیلات خودگردان به غزه هستند.»

بیانیه حزب تحت رهبری نتانیاهو در ادامه افزوده است: «از سناتور شومر انتظار می‌رود به دولت منتخب اسرائیل احترام بگذارد و آن را تضعیف نکند.»

در حالی که دولت بایدن خواستار تشکیل یک دولت برای فلسطینیان در چارچوب راه‌حل دوکشوری است، بنیامین نتانیاهو طی ماه‌های گذشته چندین بار با این ایده مخالفت کرده است.

پس از حمله تروریستی ۱۵ مهر حماس به اسرائیل که منجر به کشته‌شدن ۱۲۰۰ نفر و گروگان گرفته شدن بیش از ۲۵۰ تن دیگر شد، اسرائیل تهاجم به غزه را با هدف نابودی این گروه اسلامگرای تحت حمایت جمهوری اسلامی ایران آغاز کرد.

مقامات حماس از آن زمان چندین بار تاکید کرده‌اند در صورت توان حمله‌ای این چنین را بارها تکرار خواهند کرد.

ایالات متحده آمریکا، بریتانیا، اتحادیه اروپا، ژاپن، اسرائیل، و شمار دیگری از کشورها حماس را در فهرست سازمان‌های تروریستی قرار داده‌‌اند.

مطالب مرتبط

XS
SM
MD
LG