کنگره آمریکا تا ۲۶ شهریور، ۱۷ سپتامبر، فرصت دارد نظر خود را در مورد توافق اتمی ایران اعلام کند و قانون گذاران آمریکایی سرگرم صحبت درباره توافق اتمی مورد حمایت دولت باراک اوباما، با ایران هستند.
مک کانل: برنامه هستهای ایران هرگز مسالمتآمیز نبوده
سناتور میچ مک کانل، رهبر اکثریت سنای آمریکا در سخنان روز سه شنبه خود یادآوری کرد که حتی سناتورهای دموکرات موافق توافق هستهای اعتراف کردهاند این توافقنامه عیب و نقص زیادی دارد. او گفت که ایران به لطف این توافق موقعیت بهتری برای توسعه نفوذ خود پیدا می کند و برنامهاش برای دستیابی به تسلیحات هستهای نه تنها به پایان نمیرسد بلکه درست در آستانه دستیابی قرار خواهد گرفت.
او عنوان کرد که قصد ایران از برنامه هستهای هرگز مسالمتآمیز نبوده وگرنه هیچ نیازی به تاسیسات زیرزمینی نداشت.
به گفته این سناتور جمهوریخواه از ایالت کنتاکی، با نهایی شدن توافق عوامل نظامی ایران در منطقه حضور و نفوذ بیشتری پیدا کرده و "جاه طلبی و خرابکاری ایران" گسترش پیدا خواهد کرد.
آقای مک کانل با یادآوری رو به اتمام بودن دوران ریاست جمهوری باراک اوباما گفت که این بحث و بررسیها درباره پرزیدنتی نیست که ۱۶ ماه دیگر دفترش را ترک میکند؛ بلکه درباره آینده کشور آمریکا در ۱۶ سال آینده است.
هری رید: گزینه جایگزین ارائه بدهید
سناتور هری رید، رهبر اقلیت دموکرات سنا نیز بر صحبتهای صبح روز سهشنبه خود در نشست اندیشکده کارنگی تاکید کرد و از مخالفان توافق اتمی خواست تا گزینه جایگزینی ارائه بدهند وگرنه بحثهایشان تخیلی خواهد بود.
او ضمن تکرار مفاد سخنرانی خود، مواردی را یادآوری کرد که سناتورهای جمهوریخواه از همه ظرفیتهای قانونی برای به کرسی نشاندن حرف و فکر خود استفاده کردند و پرسید چرا اکنون مدام صحبت از حدنصاب رای و یا ساز و کار اتلاف وقت میشود.
آقای رید، ضمن تشکر و ستایش از سیاست باراک اوباما در پایبندی به دیپلماسی و ترجیح راه حل مسالمتآمیز برای پرونده هستهای ایران، این توافق را گام مهمی برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هستهای دانست.
دوربن: برخی از قبل تصمیم به مخالفت داشتند
دیک دوربن، سناتور دموکرات ایالت ایلینوی یکی دیگر از سخنرانان جلسه روز سهشنبه بود که با قدرت از توافق اتمی ایران و قدرتهای جهانی حمایت کرد.
آقای دوربن به نامه ۴۷ سناتور جمهوریخواه خطاب به رهبر جمهوری اسلامی اشاره کرد و به شدت از آن انتقاد کرد. او گفت: "اگر ۱۲ سال پیش ۴۷ سناتور دموکرات نامهای به صدام حسین نوشته بودند که با جرج بوش مذاکره نکن؛ من نمیتوانم تصور کنم که پاسخ چه میتوانست باشد. اما حالا ۴۷ سناتور جمهوریخواه دخالت در روند مذاکرات میکنند. اگر دموکراتها در زمان دیک چنی، معاون رئیسجمهوری چنین نامهای مینوشتند احتمالا به اتهام خیانت محاکمه میشدند. این جمهوریخواهان باید پاسخ بدهند چرا در هنگام مذاکرات هستهای دخالت میکنند و به آیتالله خامنهای پیغام میدهند که وقتت را با مذاکره با این رئیسجمهوری آمریکا تلف نکن؟ آنها حتی قبل از توافق، به تصمیم مخالفت رسیده بودند. اما من برای کسانی که مطالعه کردند و در نهایت تصمیم گرفتند تا مخالفت کنند، احترام قائلم."
این سناتور دموکرات همراهی سایر کشورهای دنیا با آمریکا را برای تحریم و سپس مذاکره با ایران "تاریخی" دانست و خطاب به افرادی که میگویند هیچ وقت نمیشود به ایران اعتماد کرد، گفت: "من برمیگردم به نقل قولی از پرزیدنت ریگان که میگفت اعتماد بکنید ولی راستیآزمایی کنید."
باب کورکر:اهرم فشار را دست ایران ندهیم
باب کورکر، رئیس کمیته روابط خارجی سنا ضمن اعلام مخالفت خود با توافق هستهای توضیح داد: " وقتی آقای رییس جمهور اعلام کرد هدفش پایان دادن به برنامه اتمی ایران است، مسلما حمایت همه جانبه از سوی هر دو حزب را میتوانست به همراه داشته باشد. اما این توافق فاصله زیادی دارد با آن هدفی که به دنبالش بودیم. درواقع برنامه اتمی بزرگترین حامی تروریسم در جهان متوقف نخواهد شد و این تفاوت بزرگی است."
او نگرانی عمده سناتورهای مخالف را بازرسی محدود و مدیریت شده دانست که درواقع اهرم فشار را از دست آمریکا خارج و به دست ایران میسپارد.
سناتور جمهوریخواه ایالت تنسی گفت: "ایران حامی رژیم بشار اسد است. آن وقت ما منابع مالی بیشتری در اختیارشان میگذاریم تا کمک بیشتری به شکنجه مردم در سوریه بکنند و برنامههایشان را در بحرین و یمن پیگیری کنند."
آقای کورکر عنوان کرد که "۹ ماه دیگر اگر ما درباره تروریسم و حقوق بشر به ایران فشار بیاوریم، آن موقع به ما میگویند اگر فشار بیاورید دوباره برنامه اتمی را از سر میگیریم. یعنی به جای این که اهرم فشار دست ما باشد دست آنهاست."
کاردین: ایران میخواهد هستهای بشود
بن کاردین، عضو ارشد کمیته روابط خارجی سنا نیز نگرانی خود را این دانست که پس از توافق، ایران در موقعیت غنیسازی اورانیوم قرار میگیرد که دوره گریز هستهای خطرناکی ایجاد میکند.
او توضیح داد: "ایران قبلا میخواسته و همچنان میخواهد که هستهای بشود. بعد از توافق و برچیده شدن تحریمها وضع مالیشان هم بهتر خواهد شد و دیگر قدرت بازدارندگی خوبی نخواهیم داشت. آنها هم ممکن نیست به یکباره هدفشان را عوض کنند."
سناتور دموکرات ایالت مریلند با تاکید بر این که "توسل به زور گزینه درستی نیست و خطر و تهدید را برنخواهد چید" عنوان کرد: "من نمیتوانم پیشبینی کنم چه میشود. اما چه طور میشود احترام متقابل برای کشوری داشت که مرگ بر امریکا می گوید و میخواهد اسرائیل را نابود کند؟"
آقای کاردین یادآوری کرد که ضد جنگ عراق رای داده چون اطلاعاتی که چنگ را مجاز کرده دریافت نکرده است و حالا هم در مورد توافق چنین وضعیتی دارد.
کالینز: میلیاردها دلار صرف تقویت بشار اسد خواهد شد
سوزان کالینز، سناتور جمهوریخواه ایالت مین نیز در سخنرانی مبسوطی مخالفت خود را با توافق اتمی ایران و قدرتهای هستهای ابراز کرد.
او هشدار داد که در صورت تصویب توافق، "ایران کشوری قویتر خواهد بود که میتواند سلاح اتمی تولید کند و این نقطه مقابل هدف اولیه ماست."
خانم کالینز ایران را "صادرکننده عمده تروریسم در منطقه" نامید که به عنوان مثال میلیاردها دلار به "رژیم قاتل بشار اسد" تزریق میکند: "وقتی ایران در زمانی که تحریم است و اقتصادش خراب است و شهروندانش در عذاب به سر میبرند، این کار را انجام میدهد چطور باور کنیم که وقتی تحریمها برداشته شد این کار را نمیکند؟"
به گفته او توافق هستهای و رفع تحریمها ممکن است به نفع مردم ایران هم باشد اما "سابقه ایران ثابت کرده که میلیاردها دلار صرف تروریسم خواهد کرد.