لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۴ دی ۱۴۰۳ ایران ۰۴:۳۹

پرزیدنت ترامپ: در دیدار با پوتین بر لزوم مقابله با جاه طلبی اتمی و رفتار ایران تاکید کردم


نشست خبری مشترک پرزیدنت ترامپ و همتای روس او پس از دیدار در هلسینکی، پایتخت فنلاند - ۲۵ تیر ۱۳۹۷
نشست خبری مشترک پرزیدنت ترامپ و همتای روس او پس از دیدار در هلسینکی، پایتخت فنلاند - ۲۵ تیر ۱۳۹۷

رؤسای جمهوری ایالات متحده و فدراسیون روسیه پس از دیدار و گفت‌وگوی خود در شهر هلسینکی پایتخت فنلاند، عصر روز دوشنبه به وقت محلی در یک نشست خبری مشترک شرکت کردند و محورهای مذاکرات خود را برای خبرنگاران تشریح کردند.

پرزیدنت دونالد ترامپ در بخشی از سخنان خود گفت در دیدار با ولادیمیر پوتین بر این که باید روی ایران فشار بگذاریم تا جلوی جاه طلبی‌های هسته‌ای و همچنین کمپین خشونت جمهوری اسلامی در سراسر خاور میانه گرفته شود، تاکید کردم.

وی با تاکید بر این که همکاری واشنگتن و مسکو بطور بالقوه می‌تواند جلوی از بین رفتن جان صدها هزار نفر را بگیرد، به عنوان نمونه به همکاری دو کشور در مقابله با داعش اشاره کرد و گفت اجازه نخواهیم داد ایران بخواهد از کمپین ضدداعش سوء استفاده کند.

رئیس جمهوری آمریکا گفت‌وگوهای امروز با همتای روس خود را «سازنده و عمیق» خواند و گفت حتی در دوران جنگ سرد، ایالات متحده و روسیه قادر بودند نوعی دیالوگ را حفظ کنند و رابطه ما هرگز به این بدی نبوده است، اما این در حال تغییر است.

پرزیدنت ترامپ با اشاره به انتقاد دموکرات‌ها در آمریکا از رویکرد او گفت، من نمی‌توانم پاسخ این انتقادها را بدهم مگر آن که بتوانم دیالوگ سازنده‌ای را با روسیه آغاز کنم؛ و من حاضرم به جای آن که به سمت تقابل بروم، یک ریسک سیاسی را به جان بخرم و این کار بکنم.

دیدار رؤسای جمهوری آمریکا و روسیه در حالی در کاخ ریاست جمهوری فنلاند برگزار شد، که روابط دو کشور در چند سال اخیر به دلیل اختلاف بر سر برخی مسائل عمده - مانند اوکراین، سوریه و همچنین دخالت مسکو در انتخابات دو سال پیش آمریکا، به شدت سرد شده است.

پرزیدنت ترامپ در ابتدای اظهارات خود گفت، «من امروز برای تداوم در سنت افتخار آمیز و شجاعانه دیپلماسی آمریکا ، این جا هستم. از اولین روزهای جمهوری ما، رهبران آمریکا درک کردند که دیپلماسی و تعامل بر تنش و تخاصم ارجحیت دارد.»

رئیس جمهوری آمریکا افزود «گفت‌وگوی سازنده نه تنها برای آمریکا و روسیه، بلکه برای جهان خوب است. همه درباره اختلافات بین دو کشور ما به خوبی می دانند و پرزیدنت پوتین و من، امروز درباره آنها به تفصیل تبادل نظر کردیم.»

رئیس جمهوری روسیه نیز، که این نشست خبری ابتدا با سخنان او آغاز شد، مذاکرات امروز خود با پرزیدنت ترامپ را «بسیار سازنده» توصیف کرد و گفت علاوه بر مسائل دوجانبه، درباره تحولات جهانی در حوزه‌های مختلف سیاسی، نظامی، امنیتی و زیست محیطی گفت‌وگو کردیم.

ولادیمیر پوتین، با اشاره به توافق هسته‌ای سال ۲۰۱۵ شش قدرت جهانی - از جمله ایالات متحده و روسیه - با ایران، گفت که در دیدار با پرزیدنت ترامپ نگرانی خود را از خروج واشنگتن از این توافق که فعالیت‌های اتمی تهران را به دقت تحت کنترل و نظارت دارد، ابراز کردم.

وی همچنین در مورد دخالت روسیه در روند انتخابات ریاست جمهوری نوامبر ۲۰۱۶ ایالات متحده گفت، مسکو هرگز در انتخابات آمریکا دخالت نخواهد کرد و وقتی چنین مساله‌ای مطرح می شود، ما می‌توانیم با همکاری و تعامل با یکدیگر آن را تحلیل و حل و فصل کنیم.

پرزیدنت ترامپ پیشتر در حاشیه ملاقات با ولادیمیر پوتین ضمن استقبال از این دیدار گفت در جلسه امروز موضوعات مختلفی برای گفت‌وگو میان دو طرف وجود دارد از مسائل نظامی و سیاسی گرفته تا موضوعات دیگری چون مسائل هسته‌ای و حتی چین.

رئیس جمهوری آمریکا در ادامه به تیرگی روابط میان مسکو و واشنگتن اشاره کرد و گفت ما سال‌هاست که نتوانسته‌ایم خیلی خوب با هم کنار بیاییم.

آقای ترامپ افزود: البته من مدت زیادی نیست که در کاخ سفید هستم و امیدوارم که بتوانیم در نهایت روابط خارق‌العاده‌ای را با یکدیگر رقم بزنیم.

پرزیدنت ترامپ که در سفر اروپایی به سر می برد، بعد از بلژیک و بریتانیا، برای ملاقات با رئیس جمهوری روسیه یکشنبه شب وارد فنلاند شد.

پیشتر گفته شد در مذاکرات دو رهبر احتمالا دربار سوریه و حضور نیروهای ایران در این کشور، اسرائیل و تحریم‌های ایران مذاکره شود.

پرزیدنت ترامپ در آستانه این دیدار، روز دوشنبه ۲۵ تیر در توئیتی سیاست گذشته آمریکا را موجب تیرگی روابط واشنگتن و مسکو شده است.

وی نوشت: «به لطف سال‌ها حماقت و بلاهت واشینگتن و الان هم با لجن پراکنی فریبکارانه، روابط ما روسیه هرگز به این بدی نبوده است».

روابط روسیه و آمریکا از زمان اشغال کریمه توسط مسکو به تیرگی گذاشت. بعد از آن آمریکا چند تحریم علیه روسیه اعمال کرد اما از زمان نامزدی پرزیدنت ترامپ از تمایل خود برای دیدار و گفتگو با رئیس جمهوری روسیه گفته بود.

این دو پیشتر در حاشیه یک نشست جهانی یکدیگر را دیده بودند.

بعد از انتخابات ۲۰۱۶ ریاست جمهوری آمریکا، کنگره آمریکا تحقیق درباره نقش روسیه در انتخابات و ارتباط احتمالی کارزار ترامپ را آغاز کرد. پرزیدنت ترامپ هرگونه ارتباط را رد کرده است. تاکنون شماری از نزدیکان آقای ترامپ، در این مورد مورد بازجویی قرار گرفته‌اند.

https://gdb.voanews.com/DB8B35EC-8161-4D0C-8176-61890B65E8A4.gif

XS
SM
MD
LG