لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۳۰ شهریور ۱۴۰۳ ایران ۰۱:۵۵

اختلاف واشنگتن و مسکو بر سر شرکت ایران در کنفرانس ژنو


یک هفته مانده به کنفرانس صلح سوریه در ژنو، وزرای خارجه روسیه و ایالات متحده همچنان بر سر دعوت از ایران برای این نشست اختلاف نظر دارند.

جان کری وزیر امور خارجه آمریکا و همتای روس وی سرگئی لاوروف روز دوشنبه در پاریس دیدار کردند تا برای گفتگوهای صلح سوریه که اواخر همین ماه برگزار می شود، برنامه ریزی کنند. اما بر سر دعوت از ایران برای پیوستن به گفتگوها به توافق نرسیدند.

ایران بزرگترین متحد بشار اسد رئیس جمهوری سوریه است. از این رو دولت تهران می گوید انتظار دارد از ایران «همچون دیگر کشورها» دعوت شود تا در گفتگوهای صلح ژنو شرکت کند.
اخضر ابراهیمی، میانجی بین المللی صلح سوریه با این نظر موافق است:
«ایران کشور مهمی در منطقه است و باید در چنین کنفرانسی حضور داشته باشد.»

با این همه، هر چند سازمان ملل متحد مسئولیت ارسال دعوتنامه ها را دارد، آقای براهیمی می گوید تلاش می کند تا با روسیه و آمریکا، برگزارکنندگان اصلی کنفرانس، در این باره به توافق برسد.

ایالات متحده می گوید ایران باید پیش از شرکت در کنفرانس صلح سوریه، با ترکیب دولت انتقالی سوریه از طریق «رضایت متقابل» موافقت کند، که بر اساس آن مخالفان بشار اسد به هیچ وجه با حضور وی در دولت موقت موافقت نخواهند کرد؛ و دولت انتقالی به حکومت اسد پایان خواهد داد.

آقای کری در پایان گفتگوها با براهیمی و لاوروف گفت چنانکه در بیانیه رسمی قبل هم آمده، امیدوار است ایران از «رضایت متقابل» پشتیبانی کند:
«کشوری که رابطه دیرینه ای با اسد و سوریه داشته اگر بخواهد می تواند تأثیر مثبتی داشته باشد. و تأثیر مثبت – طبق تصمیم بیشتر کشورها – اجرای بیانیه ژنو – یک است.

از سوی دیگر، سرگئی لاوروف می گوید نباید بگذاریم اختلافات عمده میان ایالات متحده و ایران گفتگوهای صلح را به خطر بیاندازد: «نمی توانیم بگذاریم احساسات ایدئولوژیک آن قدر بر ما تأثیر بگذارد که منافع آرمان مان را به خطر بیاندازد.»

آقای کری در پاسخ گفت کسانی که از تشکیل دولت انتقالی سوریه پشتیبانی نکردند، به اهداف آن خدمتی نخواهند کرد: «مشارکت یا عدم مشارکت ایران موضوع ایدئولوژی نیست. مسأله عملی بودن و عقل سلیم است.»

آقای لاوروف در پاسخ گفت: «به باور من عملی بودن نه به معنی انزوا، بلکه به معنی مشارکت است.» وی ضمن مقایسه وضعیت کنونی با موافقت آمریکا با شرکت در گفتگوهای اتمی ایران و گفتگوها بر سر افغانستان و عراق، اشاره کرد که اگر مسأله عملی بودن مطرح است، باید اطمینان حاصل کنیم که ایران هم دعوت می شود.

در حالی که تا کنفرانس صلح سوریه در ژنو تنها یک هفته باقی است، محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران می گوید در صورتی که ایران بدون قید و شرط دعوت شود، در کنفرانس شرکت خواهد کرد. ولی افزود این مسأله ای نیست که ایران مشتاقانه در پی اش باشد.
XS
SM
MD
LG