لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۷ دی ۱۴۰۳ ایران ۰۶:۴۹

گفتگو با ایران، موجب شکاف در رهبری آمریکا


گفتگوها میان قدرتهای جهان با ایران بر سر برنامه هسته ای تهران قرار است این هفته از سر گرفته شود. اما با روشن شدن جزئیات توافق اولیه، مقام های ارشد ایالات متحده بر سر این که بهترین راه برای پیشبرد مذاکرات کدام است، شدیداً اختلاف نظر پیداکرده اند.

از زمان انقلاب اسلامی سال ۱۳۵۷ در ایران، تماشاگران تلویزیون در ایران همواره گروه های کثیری از مردم ایران را در حال سردادن شعار «مرگ بر آمریکا» دیده اند.

تازه ترین مورد، همین چند روز پیش، سیزدهم آبان بود که همزمان با سی و چهارمین سالگرد اشغال سفارت آمریکا در تهران، دهها هزار نفر به خیابان ها ریختند. یادآوری این رویداد تاریخی هنوز برای بسیاری از آمریکایی ها آزارنده است.

اینک که گفتگوها میان قدرت های جهانی با ایران از سر گرفته شده، برخی از سیاستمداران آمریکا نسبت به نتایج بالقوه این گفتگوها ابراز نگرانی می کنند.
آدام ارلی، سفیر پیشین آمریکا در بحرین می گوید «درآمریکا این پرسش مطرح است که آیا عدم توافق بهتر از یک توافق بد است؟» و به همین خاطر است که می بینید در کنگره و دیگر جاها می گویند «آهسته تر، مواظب باشید فریب نخورید».

مذاکره کنندگان اکنون برای رسیدن به یک توافق موقتی کار می کنند که محدودیت هایی برای برنامه هسته ای ایران قائل شود.

در مقابل، تحریم های شدیدی که اقتصاد ایران را فلج کرده، تا حدودی برداشته خواهد شد.

در کنگره آمریکا، جمهوریخواهان دولت آقای اوباما را متهم می کنند که دست ایران را برای ادامه غنی سازی اورانیوم بازگذاشته، و این اقدام به نظر آنها خطایی مهلک است.

سناتور جمهوریخواه جان مک کین می گوید: «مقامات ایران بارها و بارها تقلب کرده اند، و نظر متحدان عرب و اسرائیلی ما را در مورد عواقب فاجعه بار توافق رد کرده اند. این توافق بدی است.»

جان کری وزیر امور خارجه آمریکا در خاورمیانه زمان زیادی را صرف اطمینان خاطر دادن به اسرائیلی ها کرده. کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس هم در این باره اظهار نگرانی کرده اند.

آدام ارلی می گوید: «ما نمی خواهیم با ایران وارد جنگ شویم. و برنامه هسته ای می تواند منجر به جنگ شود. بگذارید روشن کنم: در منطقه، همه از دستیابی ایران به سلاح هسته ای وحشت دارند.»

و چنانچه توافقی به دست آید، وزیر خارجه آمریکا باید آن را به متحدانش بقبولاند. آقای کری می گوید:
«ما متقاعد شده ایم که این توافق ما را در موقعیت قوی تری قرار خواهد داد، چون در واقع خطر را از خاورمیانه، اسرائیل، دوستان ما در منطقه و خود ما دور خواهد کرد.

آمریکایی ها باز شدن یخ های رابطه با ایران را اندکی احساس کرده اند.

بعد از بیش از سی سال، رؤسای جمهوری دو کشور برای اولین بار تلفنی با یکدیگر گفتگو کردند.

اما پرزیدنت اوباما می گوید مسأله اصلی همچنان به قوت خود باقی است: «خط مشی ما این است که ایران نمی تواند سلاح هسته ای داشته باشد. و من برای رسیدن به این هدف، همه گزینه ها را روی میز نگه می دارم.»

ایالات متحده آمریکا و دیگر کشورها ایران را متهم می کنند که در پی دستیابی به سلاح هسته ای است؛ اما ایران مصرانه می گوید برنامه هسته ای اش را برای هدف های صلح آمیز دنبال می کند.
XS
SM
MD
LG