لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۱۵ آبان ۱۴۰۳ ایران ۱۴:۲۴

واکنش‌ها به فرمان جدید ترامپ برای محدودیت سفر شهروندان شش کشور به آمریکا


روز دوشنبه وزرای خارجه، دادگستری و امنیت داخلی آمریکا جزئیات فرمان اجرایی جدید ترامپ را به اطلاع خبرنگاران رساندند.
روز دوشنبه وزرای خارجه، دادگستری و امنیت داخلی آمریکا جزئیات فرمان اجرایی جدید ترامپ را به اطلاع خبرنگاران رساندند.

در حالیکه برخی از قانونگذاران و فعالان سیاسی در آمریکا از فرمان اجرایی جدید پرزیدنت ترامپ برای محدودیت سفر شهروندان شش کشور خاورمیانه و شمال آفریقا استقبال کرده اند، مقام های این کشورها و همچنین شهروندان شش کشور از اینکه محدودیت هایی برای آنها اعمال شده، انتقاد دارند.

در برخی شهرهای بزرگ و در فرودگاهها دوباره گروه های داوطلب مستقر شده اند تا به کسانی که نیاز به کمک دارند، کمک کنند.

داوطلبان در فرودگاه کندی شهر نیویورک مستقر شده اند
داوطلبان در فرودگاه کندی شهر نیویورک مستقر شده اند

اتحادیه آزادی‌های شهروندی آمریکا: دوباره شکایت می کنیم

اتحادیه آزادی‌های شهروندی آمریکا که با شکایت علیه فرمان قبل ترامپ، در نهایت آن را باطل کرد، به فرمان جدید ترامپ واکنش نشان داد.

این اتحادیه که یکی از مهمترین سازمان‌های حقوق بشری در آمریکا است، فرمان اجرایی جدید ترامپ را تبعیض مذهبی نامیده است.

عمر جودت از مدیران این موسسه گفته بار دیگر علیه فرمان اجرایی ترامپ شکایت خواهد کرد.

این اتحادیه بعد از فرمان اجرایی نخست آقای ترامپ، مورد توجه قرار گرفت و توانست میلیون ها دلار کمک از سوی مردم و نهادهای دیگر دریافت کند.

باب فرگوسن، دادستان کل ایالت واشینگتن که در منطقه او یک قاضی فدرال فرمان اول ترامپ را لغو کرد، اعلام کرده این ایالت بعد از مشورت باگروه های درگیر درباره فرمان اجرایی جدید ترامپ اقدام‌های قانونی لازم را انجام می دهد.

واکنش قانونگذاران

قانونگذاران آمریکایی دو واکنش نشان دادند. جمهوریخواهان از آن استقبال و دموکرات ها با آن مخالفت کردند.

لیندسی گراهام سناتور جمهوریخواه که منتقد فرمان قبلی ترامپ بود، از فرمان جدید استقبال کرده و گفته هدف آن حفاظت از میهن مان است

به گزارش وب‌سایت پولیتیکو، به گفته این سناتور ایالت کارولینای جنوبی، فرمان جدید طوری تنظیم شده که اشکالات فرمان قبلی را ندارد.

همچنین سناتور باب کورکر، رئیس کمیته روابط خارجی سنا به خارج کردن عراق از لیست هفت کشور در فرمان نخست ترامپ استقبال کرده است. سناتور لامار الکساندر، جمهوری‌خواه از تنسی نیز از «نگاه خردمندانه تر» این فرمان استقبال کرده است و گفته این فرمان باید تا زمانی باشد که اصلاحات لازم در صدور روادید به سرانجام برسد.

دموکرات ها با فرمان ترامپ مخالفت کرده اند. نانسی پلوسی، رهبر اقلیت دمکرات در مجلس نمایندگان آمریکا این فرمان را «غیر اخلاقی» نامیده است و گفته هدف این فرمان خطرناک است چون همچنان مانع ورود مسلمانان و پناهجویان است.

چاک شومر سناتور دموکرات نیویورک و رهبر اقلیت این حزب در سنای آمریکا نیز گفته فرمان اجرایی جدید هم کمکی به ایجاد امنیت در آمریکا نمی کند.

واکنش در ایران

برخی مقام های ایران به فرمان اجرایی جدید ترامپ واکنش نشان دادند. از جمله مجید تخت روانچی معاون اروپا و آفریقای وزارت خارجه ایران در حاشیه نشستی در تهران گفت دستور اجرایی جدید ترامپ کاملا مردود است.

وی درباره واکنش احتمالی ایران به فرمان اجرایی جدید ترامپ گفت پس از دستور اجرایی اول ترامپ بیانیه‌ای دادیم و آن تصمیم هنوز هم جاری و ساری است، تنها یک استثنا وجود داشت که در پی توقف فرمان اجرایی ترامپ و به دلایل ورزشی، تیم ملی کشتی آمریکا مجوز ورود گرفت و الان تصمیم جدیدی نیاز نیست و همان تصمیم قبلی ما برقرار است.

اما کاربران در فضای مجازی به محدودیت اعمال شده واکنش نشان دادند.

مخالفت نهادهای مدنی

مانند فرمان اجرایی نخست ترامپ، برخی افراد و گروه های فعال مدنی با فرمان اجرایی پرزیدنت ترامپ مخالفت کرده اند.

کیت الیسون نماینده دموکرات ایالت مینه سوتای آمریکا که اولین نماینده مسلمان منتخب در کنگره به حساب می آید، فرمان جدید ترامپ را نسخه ای از فرمان نخست او بدون مشکلات حقوقی دانست و گفت باز ممنوعیت ورود مسلمانان ادامه دارد.

اندره کارسون نماینده دموکرات مجلس نمایندگان از ایالت ایندیانا که دومین مسلمان منتخب کنگره است در توئیتر خود نوشت دوباره شاهد تکرار اتفاقات ناخوشایند هستیم. او عضو کمیته اطلاعات مجلس نمایندگان آمریکا است.

فرهانه کرا مدیر اجرایی گروه عمده‌ای از وکلای مسلمان در واکنش به این فرمان گفت روشن است که فرمان جدید، منع ورود مسلمانان است.

شورای روابط اسلامی-آمریکایی نهادی دیگر است که به فرمان جدید ترامپ انتقاد کرده و در نشست خبری خود مدعی شد، سالیانه ۱۴ میلیون بیمار در آمریکا توسط پزشکانی از ایران، لیبی، سومالی، سودان، سوریه و یمن در آمریکا درمان می شوند اما اکنون شهروندان این شش کشور هدف این دستور اجرایی جدید هستند.

ادعای این گروه درحالی است که افراد مقیم قانونی آمریکا حتی اگر از این شش کشور باشند با مانعی روبرو نیستند.

براساس قانون جدید، دارندگان گرین کارت و حتی ویزا و نامه مهاجرت، اجازه ورود به آمریکا را دارند اما از تاریخ ۲۶ اسفند ویزای جدیدی برای شهروندان این شش کشور تا سه ماه داده نمی شود.

فرمان اجرایی جنجالی

فرمان جدید آقای ترامپ در حالی صادر شد که او پیش از این یکبار در روز جمعه ۸ بهمن در فرمانی به طور موقت صدور هرگونه ویزا برای شهروندان هفت کشور ایران، سوریه، عراق، لیبی، یمن، سودان و سومالی به مدت ۹۰ روز تعلیق کرده بود.

این فرمان اعتراض هایی را در آمریکا در پی داشت. حتی سرپرست دادستانی کل آمریکا بخاطر آنچه «سرپیچی از دستور رئیس جمهوری» نام گرفت، برکنار شد.

شان اسپایسر، سخنگوی کاخ سفید نیز در دفاع از این فرمان اجرایی گفت عده زیادی از آمریکایی ها از این فرمان حمایت می کنند. آقای اسپایسر روز چهارشنبه ۱۳ بهمن، هرگونه نگرانی مردم آمریکا نسبت به حکم مهاجرتی ترامپ را رد کرد و گفت بر اساس نظر سنجی های اخیر اکثریت مردم آمریکا از رییس جمهور تازه و رویکرد های او حمایت می کنند. سخنگوی کاخ سفید به نظر سنجی تازه موسسه پژوهشی رسموسن استناد کرد که می گوید ۵۷ در صد آمریکایی ها از اجرای این حکم حمایت کرده اند.

به گفته آقای اسپایسر، آنها اعتقاد دارند اجرای این حکم تا زمانی که دولت راه بهتری پیدا نکند، باید ادامه پیدا کند.

یک هفته بعد از صدور فرمان اجرایی، جمعه ۱۵ بهمن قاضی فدرال جیمز روبارت در شهر سیاتل واشنگتن به شکایت وکلای ایالت رسیدگی کرد که مدعی بودند فرمان اجرایی موجب ضرر به ایالت واشنگتن می شود. ایالت مینه سوتا نیز به این شکایت پیوسته و ادعای مشابهی مطرح کرده است.

با رای این قاضی فرمان اجرایی ترامپ را لغو شد و به این ترتیب همه محدودیت های فرمان اجرایی برداشته شد. این اقدام، واکنش دولت ترامپ را در پی داشت.

با شکایت دادگستری دولت ترامپ، دادگاه تجدیدنظر سانفرانسیسکو بررسی را انجام داد و روز پنجشنبه ۲۱ بهمن تشخیص داد که رای قاضی روبارت درست بوده و این رای به معنی ادامه تعلیق فرمان اجرایی ترامپ شد. بعد از این بود که دولت ترامپ از ادامه دعوا در دیوان عالی منصرف شد و اعلام کرد فرمان اجرایی جدیدی صادر می کند.

دونالد ترامپ و دولت او بارها این که فرمان اولیه علیه مسلمانان بوده را رد کردند. دولت آمریکا می گوید هدف این فرمان اجرایی مسلمانان نیستند و تنها کشورهایی که در آنها تحقیق درستی درباره متقاضیان ویزا برای آمریکا انجام نمی گیرد، در این فهرست قرار گرفته اند.

از هفت کشور مورد تعلیق در فرمان ترامپ، ایران رابطه دیپلماتیک با آمریکا ندارد و کشورهایی چون سومالی، سوریه و لیبی نیز دولت مرکزی مقتدری ندارند.

http://gdb.voanews.com/504DC5E1-F75B-4FFC-B4D1-9C2ABE3A6DD5.gif

XS
SM
MD
LG