لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۱۳ تیر ۱۴۰۳ ایران ۰۹:۴۴

آمریکا: پرتاب ماهواره سپاه پاسداران «تهدید جدی» برای امنیت منطقه‌ای و بین‌المللی است


ماهواره نور-۳
ماهواره نور-۳

آمریکا، پرتاب سومین ماهواره به فضا توسط سپاه پاسداران را تأیید کرد و آن را مغایر با قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل متحد و «تهدیدی جدی برای امنیت منطقه‌ای و بین‌المللی» خواند.

به گزارش آسوشیتدپرس، اوایل روز جمعه، هفتم مهر، داده‌های منتشر شده توسط وب‌سایت «اسپیس ترَک» از پرتاب ماهواره نور-۳ را ثبت کرد. این سایت را اسکادران دفاع فضایی هجدهم نیروی فضایی آمریکا، جدیدترین بازوی ارتش ایالات متحده، اداره می‌کند.

داده‌های این سایت نشان می دهد که ماهواره نور-۳ در مداری بیش از ۴۵۰ کیلومتر بالاتر از سطح زمین قرار دارد. این سازمان همچنین موشک حامل ماهواره را به عنوان موشک سه مرحله‌ای «قاصد» شناسایی کرده است که از سوخت جامد و مایع استفاده می‌کند.

آسوشیتدپرس با بررسی ویدئوی منتشرشده از پرتاب این موشک می‌گوید مکان آن پایگاهی در نزدیکی شاهرود در سمنان بوده است که برنامه فضایی غیرنظامی ایران در آنجا انجام می‌شود.

متیو میلر، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا، در واکنش به قرار گرفتن ماهواره نور-۳ در مدار زمین، توانمندی‌های موشکی بالستیک جمهوری اسلامی را «تهدیدی جدی برای امنیت منطقه‌ای و بین‌المللی» دانست.

آقای میلر می‌گوید: «ما همچنان به استفاده از انواع ابزارهای عدم اشاعه (تسلیحات اتمی)، از جمله تحریم، برای مقابله با پیشرفت بیشتر برنامه موشکی بالستیک ایران و توانایی‌اش در تکثیر موشک‌ها و فناوری‌های مرتبط با آن به دیگران، ادامه خواهیم داد.»

یک‌ مقام رسانه‌ای وزارت امور خارجه آمریکا نیز در پاسخ مکتوب به پرسش بخش فارسی صدای آمریکا گفت: «ما مدت‌هاست که آشکارا نگرانی خود را مبنی بر اینکه برنامه‌های پرتاب‌کننده فضایی ایران، مسیری برای توسعه سامانه‌های موشکی دوربردتر این کشور فراهم می‌کند، بیان کرده‌ایم، زیرا وسایل پرتاب فضایی از فناوری‌هایی استفاده می‌کنند که تقریباً مشابه و قابل تعویض با موشک‌های بالستیک هستند.»

برخی از کارشناسان غربی‌ می‌گویند برنامه فضایی سپاه پاسداران، پوششی برای توسعه موشک‌های قاره‌پیما است.

در اواسط بهمن‌ ۱۴۰۰، شش عضو مجلس نمایندگان آمریکا، در نامه‌ای به جو بایدن، رئیس جمهوری ایالات متحده، از او خواستند که با تمرکز بر توان موشکی جمهوری اسلامی، آن را یک «تهدید جدی» به شمار آورد.

ویدئوی دیگری که از پرتاب ماهواره نور-۳ در تلویزیون دولتی ایران منتشر شد، نشان می‌دهد که از کامیون هلندی-ایتالیایی «ایوکو» برای کشیدن پرتاب گر استفاده می‌شود. شرکت سازنده کامیون به درخواست آسوشیتدپرس برای اظهار نظر پاسخ نداده است.

علی جعفرآبادی، فرمانده فضایی سپاه پاسداران، در گفتگو با تلویزیون دولتی ایران دقت تصویری ماهواره نور-۳ را دو و نیم برابر ماهواره نور-۲ توصیف کرده است.

ماهواره نور-۲ در ماه اسفند سال ۱۴۰۰ پرتاب شد و هنوز در مدار قرار دارد. نور- ۱ که در سال ۱۳۹۹ پرتاب شد، سال گذشته به زمین بازگشت.

قابلیت های تصویربرداری نور-۳ هنوز مشخص نیست. رئیس فرماندهی فضایی آمریکا، نور-۱ را یک «وب‌کَم‌ معلق در فضا» توصیف کرده بود که اطلاعات مهمی ارائه نمی‌دهد.

ایالات متحده از تهران خواسته است تا هیچ فعالیتی در رابطه با موشک‌های بالستیک که قابلیت حمل سلاح هسته‌ای دارند، انجام ندهد.

تحریم‌های سازمان ملل متحد در رابطه با برنامه موشک‌های بالستیک ایران روز ۲۶ مهر به پایان می‌رسد.

چندی پیش، صدای آمریکا در گزارشی خبر داد که دیپلمات‌های اروپایی به جمهوری اسلامی اطلاع داده‌اند که مصمم هستند «تحریم‌های موشک‌های بالستیک» اتحادیه اروپا بر اساس این قطعنامه را حفظ کنند.

جمهوری اسلامی‌ همواره تلاش برای دستیابی به سلاح هسته‌ای را رد کرده و گفته است که از برنامه فضایی‌ و هسته‌ای‌، صرفاً برای اهداف غیرنظامی بهره می‌برد.

جمهوری اسلامی پس از خروج آمریکا از توافقنامه برجام، به تدریج دسترسی بازرسان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی را محدود کرده است.

آسوشیتدپرس با استناد به اطلاعات آژانس بین‌المللی انرژی اتمی می‌گوید از زمان به بن‌بست رسیدن تلاش‌‌ها برای احیای برجام، ایران به اندازه کافی اورانیوم غنی‌شده دارد و در صورت تمایل می‌تواند «چندین» سلاح هسته‌ای بسازد.

جمهوری اسلامی همچنین در حال ساخت تأسیسات هسته‌ای زیرزمینی جدیدی است و آمریکا و اسرائیل می‌گویند در صورت لزوم، برای پیشگیری از دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای، دست به اقدام نظامی خواهند زد.

XS
SM
MD
LG