لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۲۹ اسفند ۱۴۰۲ ایران ۱۴:۰۰

جان کری در وین: شکاف‌های مهمی باقی مانده است


جان کری وزیر امور خارجه آمریکا در حال گفتگو با خبرنگاران پیش از دیدار با مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در وین - ۲۲ تیر ۱۳۹۳
جان کری وزیر امور خارجه آمریکا در حال گفتگو با خبرنگاران پیش از دیدار با مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در وین - ۲۲ تیر ۱۳۹۳

در حالی که تنها یک هفته به پایان ضرب الاجل شش ماهه تعیین شده برای رسیدن به یک توافق جامع هسته‌ای بین ایران و قدرت‌های جهانی باقی مانده، وزیر امور خارجه ایالات متحده و دیگر همتایان او در گروه ۱+۵ در وین گرد هم آمدند تا با تلاش برای هموار کردن مسیر دستیابی به توافق نهایی، به بیش از یک دهه نگرانی‌های بین‌المللی از ماهیت برنامه هسته‌ای ایران پایان دهند.

بر اساس آخرین اظهار نظرهای مقام‌های نزدیک به این دور از مذاکرات، که از ۱۱ تیر ماه آغاز و انتظار می‌رود تا ۲۹ تیر ادامه یابد، شکاف‌های عمیقی بین دو طرف فاصله انداخته است، و ایران و شش قدرت جهانی به نظر می‌رسد برای تمدید مذاکرات باید خود را آماده کنند.

بر اساس توافق موقت هسته‌ای که در آذر ماه سال ۱۳۹۲ در شهر ژنو سوئیس، میان ایران و گروه ۱+۵ شامل آمریکا، بریتانیا، فرانسه، روسیه، چین و آلمان صورت گرفت، دو طرف باید ظرف شش ماه – که ۲۹ تیر یا ۲۰ ژوئیه آخرین روز آن است - به یک توافق نهایی و جامع بر سر برنامه هسته‌ای ایران دست یابند.

در صورت عدم دستیابی به چنین توافقی، امکان تمدید گفتگوها برای یک دوره شش ماهه دیگر امکان‌پذیر خواهد بود.

جان کری وزیر امور خارجه آمریکا، روز یکشنبه پیش از دیدار با کاترین اشتون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا به خبرنگاران گفت «شکاف‌های مهمی باقی مانده است و از این رو باید ببینیم آیا می‌توانیم پیشرفت‌هایی داشته باشیم.»

آقای کری در ادامه افزود «واقعاً امیدوارم دیدارها و گفتگوهای پرمحتوا و مهمی پیش رو داشته باشیم ... این امری حیاتی است که مطمئن شویم برنامه هسته‌ای ایران صلح‌آمیز است و به سمت ساخت سلاح هسته‌ای نخواهد رفت. این چیزی است که در تلاش هستیم که اینجا به آن برسیم.»

عباس عراقچی معاون وزیر امور خارجه ایران نیز روز شنبه، با بیان این که پیشرفت در مذاکرات هسته‌ای «قابل توجه نبوده است»، گفت «اختلافات عمیق است و معلوم نیست پرکردن فاصله‌ها، عملی باشد.» با این حال او تاکید کرد اگر توافق جامع تا ۲۹ تیرعملی نشود، به معنای شکست مذاکرات نخواهد بود و نباید «فاجعه» تلقی شود.

لوران فابیوس وزیر امور خارجه فرانسه نیز گفته است «مواضع طرف‌ها هنوز با یکدیگر فاصله زیادی دارند» و وزرای خارجه باید می‌آمدند تا «سعی کنند اختلافات را کم کنند.» ویلیام هیگ وزیر امور خارجه بریتانیا نیز صحبت از وجود شکاف‌های مهمی کرده بود.

کاترین اشتون، روز پنجشنبه از وزیران خارجه گروه ۱+۵ دعوت کرده بود تا با حضور در وین در روز یکشنبه تا آخرین وضعیت مذاکرات و آنچه که تاکنون به دست آمده را ارزیابی کنند. دعوت خانم اشتون به باور ناظران و کارشناسان نشان از اهمیت بالای این مقطع از مذاکرات دارد.

به دنبال این دعوت، وزرای امور خارجه آمریکا، بریتانیا، فرانسه و آلمان در وین پایتخت اتریش حضور یافتند، اما وزیران خارجه روسیه و چین اعلام کردند نمی‌توانند به دیگر همتایان خود بپیوندند و از این رو در سطحی پائین‌تر حضور خواهند داشت. به باور رسانه‌ها همین امر می‌تواند نشانه‌ای باشد از احتمال تمدید این گفتگوها.

دور ششم گفتگوهای ایران و شش قدرت جهانی که پس از آغاز ریاست جمهوری حسن روحانی در پائیز سال ۹۲ از سر گرفته شده بود، از روز ١١ تیر ماه آغاز شد و انتظار می‌رود تا ٢٩ تیرماه ادامه یابد، که بدین ترتیب طولانی‌ترین دور گفتگوها خواهد بود.

XS
SM
MD
LG