آبرام پیلی، معاون نماینده ویژه وزارت خارجه آمریکا در امور ایران، روز دوشنبه با انتشار پستی در شبکه اجتماعی ایکس، سرکوب «فرامرزی» توسط «رژیم ایران» را به شدت نگرانکننده دانست و خواستار توقف آن شد.
او تصویری از دیدار خود با شماری از فعالان سیاسی ایرانی را منتشر کرد و با اشاره به سرکوب مخالفان و روزنامهنگاران ایرانی مقیم خارج از کشور توسط جمهوری اسلامی تصریح کرد: «چنین تهدیدهایی، بهویژه در خاک آمریکا، کاملا غیرقابلتوجیه است و باید متوقف شود.»
این دیدار پس از آن انجام شد که یکی از وابستگان حکومت ایران گروهی از مخالفان جمهوری اسلامی را که روز دوم خرداد در مقابل ساختمان مرکز آموزش اسلامی واشنگتن در ایالت مریلند تجمع کرده بودند به مرگ تهدید کرد.
کارشناسان سازمان ملل متحد پیشتر در دهم خرداد ماه با انتشار بیانیهای خواستار توقف خشونت و تهدید جمهوری اسلامی علیه روزنامهنگاران فعال در خارج از ایران شدند.
در این بیانیه تصریح شده که اینگونه حملات به روزنامهنگاران و فعالان رسانهای نه تنها حقوق بشر در زندگی و امنیت شخصی را نقض میکند، بلکه با هدف سرکوب آزادی بیان و رسانهها، از جمله انتقاد مشروع از حکومت ایران، انجام میشود.
مدرسه روزنامهنگاری «میدپوینت» نیز ۱۴ اردیبهشت در گزارش سالانه خود درباره افزایش سرکوب روزنامهنگاران در ایران اعلام کرد جمهوری اسلامی در یک سال گذشته، ۲۲۶ مورد سرکوب روزنامهنگاران و رسانهها را مرتکب شده که این سرکوب شامل ۱۰۲ مورد بازداشت یا محاکمه، ۴۲ مورد احضار یا شکایت و ۱۴۴ مورد برخورد قضایی بوده است.
سازمان گزارشگران بدون مرز، جمهوری اسلامی را «یکی از سرکوبگرترین دولتهای جهان» در حوزه آزادی رسانهها ارزیابی کرده و ایران را از لحاظ آزادی بیان در میان ۱۸۰ کشور جهان در رتبه ۱۷۷ طبقهبندی کرده است.
بر پایه این رتبهبندی، تنها سه کشور ویتنام، چین و کرهشمالی در جایگاههای پایینتری از ایران قرار گرفتهاند.