کارشناسان سازمان ملل متحد پنجشنبه ۱۰ خرداد با انتشار بیانیهای خواستار توقف خشونت و تهدید جمهوری اسلامی علیه روزنامهنگاران فعال در خارج از ایران شدند.
در این بیانیه گفته میشود که کارشناسان سازمان ملل، خشونت، تهدید، و ارعاب، علیه شبکه خبری فارسی زبان ایران اینترنشنال، خبرنگاران، کارکنان، و مالک آن را محکوم میکنند. به گفته آنها، چنین اقداماتی بخشی از الگوی گستردهتر سرکوب علیه سرویسهای رسانهای فارسی زبان است.
این کارشناسان میگویند که نگران تهدید به مرگ و ارعاب کارکنان ایران اینترنشنال هستند که به دنبال حمله با چاقو به پوریا زراعتی، روزنامهنگار این رسانه، در خارج از منزلش در لندن، افزایش یافت.
در ادامه گفته میشود که این گونه حملات نه تنها حقوق بشر در زندگی و امنیت شخصی را نقض میکند، بلکه با هدف سرکوب آزادی بیان و رسانهها، از جمله انتقاد مشروع از حکومت ایران، انجام میشود.
در این بیانیه تهدید، آزار، اذیت، و سوءاستفاده گسترده کارکنان این رسانه در رسانههای اجتماعی از سوی مقامات جمهوری اسلامی و نمایندگان آنها «خاموش کردن گزارشهای رسانههای انتقادی» درباره جمهوری اسلامی است.
به گفته این کارشناسان، این تهدیدها پس از اعتراضات «زن زندگی آزادی» که در سراسر ایران گسترش یافت، شدت گرفت و رسانههای فارسی زبان خارج از کشور به نادرستی به دامن زدن به ناآرامیها متهم شدند.
این کارشناسان میگویند که از دو سال پیش دستکم ۱۵ توطئه جمهوری اسلامی برای کشتن یا ربودن افراد در بریتانیا انجام شده است.
پلیس مبارزه با تروریسم بریتانیا در آبان ۱۴۰۱ به دو پرسنل ایران اینترنشنال، از جمله محمود عنایت، مدیر کل رسانه، در مورد تهدیدهای جانی قریب الوقوع هشدار داد که باعث خروج آنها از بریتانیا شد. همچنین توطئه قتل دو مجری این رسانه از جمله فرداد فرحزاد در آبان ۱۴۰۲ خنثی شد.
در بخش دیگری از بیانیه گفته میشود که ایران اینترنشنال به دلیل خطراتی که متوجه کارکنان این رسانه بود، به توصیه پلیس بریتانیا، مجبور شد تا سال گذشته میلادی استودیوهای خود در لندن را به طور موقت به مدت شش ماه تعطیل کند.
این کارشناسان میگویند: «ما نگران هستیم که این حملات و تهدیدها ممکن است بر روزنامهنگاران داخل و خارج از ایران تأثیر منفی بگذارد.»
این کارشناسان از بابت «سوءاستفاده آشکار از قانون مبارزه با تروریسم علیه روزنامهنگاران که آزادی بیان، تشکل، اجتماعات مسالمت آمیز، حق سفر، حریم خصوصی، حقوق خانواده، حق شهرت، روند قانونی، تدابیر قضایی، را نقض میکند» ابراز تأسف کردهاند.
آنها گفتند که این تهدیدها بخشی از الگوی تهدیدها و حملات علیه رسانههای فارسیزبان و ناراضیان خارج از ایران، از جمله روزنامهنگاران شاغل در صدای آمریکا و رسانههای دیگر، است.
این کارشناسان در پایان از جمهوری اسلامی خواستند تا از هر گونه خشونت، تهدید، و ارعاب، علیه ایران اینترنشنال و کارکنانش، و روزنامهنگاران و کارکنان سایر رسانههایی که در خارج از ایران درباره این کشور گزارش میدهند، خودداری کند، و درباره مسئولین چنین اقداماتی تحقیق، و آنها را تحت پیگرد قرار دهد.
روزنامه بریتانیایی گاردین روز پنجشنبه، ۳۰ فروردین، در گزارشی اختصاصی گفت که پلیس ضدتروریسم بریتانیا معتقد است که سه مظنون تحت تعقیب به جرم حمله با چاقو به پوریا زراعتی، ژورنالیست مخالف ایرانی در لندن، از شهروندان شرق اروپا بودند که جمهوری اسلامی آنها را اجیر کرده بود.
پوریا زراعتی دهم فروردین در حومه لندن از حمله با چاقو جان سالم به در برد. او و ایران اینترنشنال شبکه تلویزیونی که او با آن همکاری میکند و پیشتر از سوی افراد ناشناس تهدید شده بودند جمهوری اسلامی را مقصر میدانند.
مقامات ایالات متحده نیز بر این باورند که حکومت ایران از نیابتیهای جنایتکار از شرق اروپا برای انجام سوء قصد علیه مخالفان استفاده میکند.
وزارت دادگستری آمریکا در بهمن ۱۴۰۱ جزئیات توطئه ترور مسیح علینژاد، فعال حقوق بشر و مجری برنامه «تبلت» بخش فارسی صدای آمریکا، توسط حکومت جمهوری اسلامی در خاک ایالات متحده را منتشر کرد.
در آن هنگام، مقامات وزارت دادگستری و پلیس فدرال آمریکا، افبیآی، با برگزاری یک کنفرانس خبری اعلام کردند که اعضای یک گروه تبهکاری سازمانیافته مستقر در اروپای شرقی در توطئه «قتل یک شهروند آمریکایی ایرانیالاصل که علناً با حکومت ایران مخالفت کرده است» مشارکت داشتند.