متیو میلر سخنگوی وزارت امور خارجه ایالات متحده، در کنفرانس خبری روز دوشنبه ۷ اسفند، استعفای کابینه تشکیلات خودگردان فلسطینی به ریاست محمود عباس را گامی مثبت جهت اصلاح و بهروز شدن آن دانست.
محمود عباس استعفای محمد اشتیه نخست وزیر و دولت او را که پیشتر در روز دوشنبه تسلیم شده بود پذیرفت، اما از آنها خواست تا تشکیل دولت جدید به کار خود ادامه دهند. اشتیه از چهار سال پیش در مقام نخست وزیر بود.
متیو میلر با بیان این که واشنگتن از این اقدام تشکیلات خودگران استقبال میکند، خواستار تداوم تغییرات شد، اما در مورد کابینه آینده و «نهایتاً رهبری تشکیلات خودگردان» گفت که این تصمیمی برای خود فلسطینیها است.
اشاره میلر به «نهایتاً رهبری تشکیلات» حاکی از نارضایتی دولت جو بایدن از محمود عباس ۸۸ ساله است که از محبوبیتش حتی در کرانه باختری کاسته شده و نارضایتی مردم، بهویژه پس از آغاز جنگ در نوار غزه، تشدید شده است.
اندکی پس از آغاز جنگ اسرائيل و حماس، آمریکا و تعدادی از کشورهای قدرتمند دیگر از تشکیلات خودگردان فلسطینی خواستند خود را آماده اداره امور نوار غزه پس از جنگ کند. اما آمریکا بهطور علنی گفت بهشرط آن که تشکیلات خودگردان دست به اصلاحات درونی بزند.
سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در ادامه اظهارات خود درباره استعفای کابینه تشکیلات خودگردان فلسطینی گفت، از نظر آمریکا برای «رسیدن به یک غزه و کرانه باختری متحد تحت مدیریت تشکیلات خودگردان، این گام مهمی بود.»
اشتیه، که اکنون نخست وزیر موقت محسوب میشود، علت استعفا را «ایجاد اجماع گسترده در میان فلسطینیها درباره ترتیبات سیاسی پس از جنگ اسرائیل علیه حماس» عنوان کرده است. او در سخنانی کوتاه گفت دوران پس از جنگ نیازمند دولتی جدید و اقدامات سیاسی جدید است که «واقعیات جدید در نوار غزه را در نظر داشته باشد.»
آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه ایالات متحده، در ملاقاتهای خود با محمود عباس پس از آغاز جنگ در نوار غزه، بارها در مورد اصلاحات با او صحبت کرده بود. محمود عباس تقریباً ۲۰ سال است که ریاست تشکیلات خودگردان را بر عهده دارد.