خبرگزاری رویترز به نقل از یک منبع گزارش داد هیئتی اسرائیلی روز دوشنبه هفتم اسفند به منظور مذاکرات درباره آتشبس موقت و آزادی گروگانها به قطر رفته است.
ایالات متحده آمریکا اسرائیل را تحت فشار قرار داده تا با پذیرفتن آتشبس موقت از حمله به رفح خودداری کند.
رویترز به نقل از منبع خود افزوده که هیئت اسرائیلی متشکل از کارکنان ارتش و موساد است و وظیفهاش ایجاد یک مرکز عملیاتی برای حمایت از مذاکرات است. یکی از ماموریتهای این مرکز، طبق گزارش رویترز، بررسی شبهنظامیان فلسطینی زندانی است که حماس میخواهد به عنوان بخشی از توافق آزادسازی گروگانها آزاد شوند.
در مذاکرات صلح پاریس که طی روزهای گذشته برگزار شد، مقامات اسرائیلی درباره شروط آزادی گروگانها با هیئتهایی از ایالات متحده، مصر، و قطر بحث و تبادلنظر کردند.
این در حالی است که جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید، روز یکشنبه گفت این چهار کشور درباره کلیات یک توافق آتشبس موقت و آزادی گروگانها به تفاهم رسیدهاند.
همچنین منابع امنیتی مصر گفتهاند حماس نیز طی روزهای آتی از طریق واسطه در مذاکرات قطر و قاهره شرکت میکند.
اسرائیل هنوز درباره چنین مذاکراتی اظهار نظر نکرده و قطر نیز که میزبان مذاکرات روز دوشنبه است، هنوز به این خبر واکنشی نشان نداده است.
این در حالی است که اسرائیل و حماس هنوز اختلاف نظر عمیقی درباره اهداف نهایی خود دارند. حماس میگوید تا زمان عقبنشینی اسرائیل از غزه و پایان جنگ گروگانهای اسرائیلی را آزاد نمیکند. در مقابل، اسرائیل نیز میگوید تنها درباره آتشبس موقت مذاکره میکند، تهاجم زمینی به غزه با هدف نابودی حماس را به طور کامل متوقف نمیکند، و باید کنترل امنیت غزه را برای مدتی نامحدود در دست داشته باشد.
- سیاره دیگر
پس از حمله تروریستی ۱۵ مهر حماس به جنوب اسرائیل که بر اثر آن ۱۲۰۰ نفر کشته و ۲۵۳ تن دیگر به گروگان گرفته شدند، اسرائیل تهاجم همه جانبه به غزه با هدف نابودی این گروه اسلامگرای تحت حمایت حکومت ایران را آغاز کرد.
بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، روز یکشنبه گفت حماس باید از مطالبات سیاسی خود برای دستیابی به توافق صرفنظر کند.
او افزود: «آنها در سیاره دیگری هستند. اما اگر به وضعیت معقولی برسند، در آن صورت توافق درباره گروگانها خواهیم داشت. امیدوارم چنین شود.»
اما سامی ابوزهری، از مقامات بلندپایه حماس، روز دوشنبه به خبرگزاری رویترز گفت توافق درباره آزادی گروگانها تنها در چارچوب یک توافق بزرگتر میسر است.
به گفته او، تضمین پایان درگیریها و عقبنشینی اسرائیل از غزه، بازگشت آوارگان، ورود کمکهای بشردوستانه، و بازسازی غزه از شروط موفقیت هرگونه توافق است.
مقامات حماس از زمان حمله تروریستی ۱۵ مهر چندین بار تاکید کردهاند در صورت توان، حملهای اینچنین را بارها تکرار خواهند کرد.
حماس بدون اشاره به تعداد اعضای کشتهشده خود در نتیجه تهاجم اسرائیل به غزه میگوید نزدیک به ۳۰ هزار فلسطینی ساکن غزه تا کنون کشته شدهاند.
بخش فارسی صدای آمریکا نمیتواند به طور مستقل آمار و ارقام ارائهشده از سوی حماس را راستیآزمایی یا تایید کند.
ایالات متحده آمریکا، بریتانیا، اتحادیه اروپا، ژاپن، اسرائیل، و شمار دیگری از کشورها حماس را در فهرست سازمانهای تروریستی قرار دادهاند.
- استعفای نخستوزیر تشکیلات خودگردان
در تحولی مرتبط، محمد اشتیه، نخستوزیر تشکیلات خودگردان فلسطینی، روز دوشنبه از سمت خود استعفا کرد.
آقای اشتیه گفت استعفا میکند تا امکان ایجاد یک اجماع گسترده میان فلسطینیان درباره ترتیبات سیاسی پس از جنگ غزه فراهم شود.
تشکیلات خودگردان فلسطینی تا سال ۲۰۰۷ کنترل غزه را در دست داشت. ایالات متحده خواستار آن است اصلاحاتی در تشکیلات خودگردان انجام شود تا این تشکیلات به عنوان بخشی از راهحلی کلی برای اداره سرزمینهای فلسطینی پس از جنگ غزه ایفای نقش کند.