ساعاتی پس از اعلام پنجمین آزمایش هستهای پیونگ یانگ در روز جمعه ۱۹ شهریور ماه، رئیس جمهوری ایالات متحده گفت کره شمالی را هرگز به عنوان یک کشور هستهای نپذیرفته و نخواهد پذیرفت.
تلویزیون دولتی کره شمالی صبح روز جمعه از آزمایش «یک کلاهک هستهای پیشرفته» جدید خبر داد و اعلام کرد که «این کشور ثابت کرد که میتواند موشکی را به کلاهک اتمی مجهز کند."
رییسجمهوری آمریکا ابتدا در حالی که در هواپیما و در مسیر بازگشت از لائوس به واشنگتن بود، در جریان ماجرا قرار گرفت و گفت این که اقدامات تحریکآمیز پیونگیانگ تبعات جدی به دنبال خواهد داشت.
پس از ورود باراک اوباما به کاخ سفید، خبرگزاری آسوشیتدپرس گزارش داد که وی با سران کره جنوبی و ژاپن به صورت تلفنی گفتوگو کرده و بار دیگر به بزرگترین آزمایش هستهای کره شمالی واکنش نشان داده است.
به گفته رئیس جمهوری آمریکا، سه کشور توافق کردند با جامعه جهانی و شورای امنیت سازمان ملل متحد در مورد اقدامات تنبیهی موجود علیه پیونگ یانگ و لزوم پیشگیری از تکرار چنین آزمایشهای غیرقانونی، همکاری کنند.
آقای اوباما همچنین تاکید کرده است که گامهای مهم دیگری نیز در این راستا برداشته خواهد شد؛ از جمله اعمال تحریمهای جدید.
در همین حال برخی دیپلماتهای سازمان ملل اعلام کردند که اعضای شورای امنیت عصر جمعه به وقت شرق آمریکا، برای بررسی دومین آزمایش هستهای کره شمالی در طول هشت ماه گذشته، پشت درهای بسته تشکیل جلسه خواهند داد.
به گزارش خبرگزاری رویترز، نشست اضطراری پانزده عضو دائم شورای امنیت به درخواست ایالات متحده، ژاپن و کره جنوبی انجام خواهد شد.
دبیر کل سازمان ملل متحد نیز جدیدترین آزمایش هستهای کره شمالی را محکوم کرد و آن را «نقض گستاخانه» قطعنامههای شورای امنیت دانست.
به گزارش رویترز، بان کی مون همچنین از شورای امنیت سازمان ملل خواست «با اتحاد، اقدامات فوری» در برابر این رویکرد پیونگ یانگ انجام دهد.
وی به خبرنگاران گفت "این اقدام غیرقابل پذیرش، آرامش و امنیت منطقه را به خطر میاندازد و بار دیگر لزوم تقویت رژیم منع آزمایشهای هستهای در جهان را یادآور می شود.»