رئیس جمهوری ایالات متحده روز پنجشنبه بار دیگر بر موضع واشنگتن بر لزوم حل و فصل مناقشه برخی کشورهای آسیایی در دریای جنوبی چین تاکید کرد و رأی نهاد داوری بین المللی اخیر در محکومیت موضع چین در این زمینه را "الزام آور" دانست.
به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، باراک اوباما در نشست اتحادیه کشورهای جنوب شرق آسیا، آ.سه.آن، در لائوس گفت "ما به تلاش برای اطمینان از رسیدن به راه حل مسالمت آمیز برای همه مناقشهها ادامه میدهیم؛ از جمله در مورد دریای جنوبی چین."
وی در حضور سران ۱۰ کشور عضو این اتحادیه، رأی دوازدهم ژوئیه داوری بین المللی علیه ادعاهای پکن در دریای جنوبی چین را الزام آور دانست و گفت این رأی به روشنتر کردن حقوق کشتیرانی و دریانوردی در منطقه کمک زیادی کرد.
دیوان داوری بین المللی لاهه اواخر تیر ماه گذشته در رسیدگی به شکایت فیلیپین اعلام کرد که این کشور در آب های دریای جنوبی چین حقوقی دارد که باید محترم شمرده شود. اما پکن در واکنش به این رأی، آن را "کاغذ پاره" خواند.
اختلافات در دریای جنوبی چین، از موضوعات عمده نشست آ.سه.آن در چند سال گذشته بوده است. پکن مدعی است به دلایل تاریخی مالک تمامی این دریاست؛ ادعایی که با مخالفت فیلیپین، ویتنام، مالزی و برونئی – که همگی عضو آ.سه.آن هستند – روبرو شده است.
انتظار میرود کشورهای عضو آ.سه.آن در بیانیه پایانی این نشست جداگانه – که با حضور هشت قدرت جهانی، از جمله چین و ایالات متحده آمریکا، برگزار و از آن با عنوان اجلاس شرق آسیا یاد میشود – سیاستهای توسعه طلبانه چین را محکوم کنند.
رئیس جمهوی آمریکا در این نشست همچنین گفت "میدانم که این باعث افزایش تنش میشود، اما در عین حال به دنبال آن هستم که چطور میتوانیم با کمک یکدیگر برای کاستن از تنشها و ارتقای دیپلماسی و تقویت ثبات در منطقه، به نحوی سازنده به جلو برویم."
به گزارش آسوشیتدپرس، این اظهارات باراک اوباما با واکنش معاون وزیر خارجه چین روبرو شد که گفت "برخی کشورهایی که خارج از این منطقه قرار دارند، هنوز میخواهند از اجلاس شرق آسیا استفاده کنند و درباره دریای جنوبی چین حرف بزنند."
لیو ژنمین در گفتوگو با خبرنگاران کشورهای مورد اشاره خود را، که ظاهرا ایالات متحده در صدر آنها قرار دارد، متهم کرد که قصد دارند کشورهای منطقه را مجاب به پیروی از رأی دو ماه پیش داوری بین المللی کنند، که به گفته او "نابجا" و "نامناسب" است.