رئیس جمهوری ایالات متحده در سال ۲۰۱۵ به امور دیپلماتیک پرداخت و با ابتکار در سیاست خارجی، نقش آمریکا را در مناطق کلیدی جهان بازترسیم کرد؛ اما او در سال آخر حضورش در کاخ سفید همچنان با چالشهایی روبروست.
از برافراشته شدن پرچم ایالات متحده آمریکا در کوبا پس از نزدیک به شش دهه قطع رابطه، تا رهبری تلاش های بین المللی برای رسیدن به توافق یک جامع و نهایی با ایران بر سر برنامه هستهای آن کشور، دستاوردهای باراک اوباما در سال ۲۰۱۵ بود که روز پنجشنبه به پایان رسید.
باراک اوباما پس از رسیدن به توافق جامع اتمی با ایران در تیر ماه گذشته گفت "این توافق نشان داد دیپلماسی آمریکا میتواند تغییر واقعی و معنی دار ایجاد کند. تغییری که کشورمان و جهان را امن تر و ایمن تر می سازد."
بروس جونز از موسسۀ بروکینگز میگوید "اگر سال آینده اوضاع در ایران، اوکراین و کوبا در مسیر مثبت پیش رود، میتوان با نگاهی به گذشته تایید کرد که اوباما درستی نظرش را به اثبات رسانده است. دیپلماسی آمریکا بواقع می تواند تفاوت ایجاد کند."
ماهها، بلکه سالها، طول میکشد تا ثمره تلاشهای کاخ سفید در ایران، کوبا و مشارکت در حوزه اقیانوس آرام تاثیرات خود را نشان دهند. اما در خاور میانه هنوز چالشها باقی است و میراث آن برای رئیس جمهوری بعدی آمریکا به جا خواهد ماند.
به عقیده یکرام سینگ از مرکز پیشرفت آمریکایی "در واقع فروپاشی کشورها در سرتاسر این منطقه استراتژیک ادامه دارد، و نحوۀ واکنش آمریکا به این تحولات، امری است که از حالا با توجه به موقعیت سیال منطقه نمی شود پیش بینی کرد."
از آشوب در لیبی و یمن و خیزش داعش در سوریه و عراق و بحران در این کشورها، همگی نشان می دهند که رئیس جمهوری که با وعدۀ پایان دادن به جنگ به کاخ سفید آمد، با کشمکش هایی دست به گریبان شد که میراث آن برای جانشین او باقی می ماند.