این هفته نشست «امنیت خاورمیانه» با حضور معاون رئیس جمهوری ایالات متحده و وزیر خارجه آمریکا به مدت دو روز در پایتخت لهستان برگزار می شود و به گفته مایک پمپئو، در این نشست در سطح وزرا، درباره مسائل خاورمیانه از جمله رفتار جمهوری اسلامی ایران بحث می شود.
این نشست قرار است روزهای ۱۳ و ۱۴ فوریه (۲۴ و ۲۵ بهمن) در ورشو برگزار شود.
رابرت پالادینو معاون سخنگوی وزارت خارجه آمریکا روز پنجشنبه ۱۸ بهمن اعلام کرد، آقای پمپئو در لهستان در کنفرانس دو روزه امنیت خاورمیانه شرکت میکند.
یک مقام ارشد وزارت خارجه ایالات متحده روز جمعه با تاکید بر این که «هیچ کشور یا موضوع خاصی بر دستور کار نشست حاکم نیست،» اعلام کرد با برگزاری نشست ورشو «ما قادر خواهیم بود در مورد بحرانهای منطقهای و تاثیرات آنها بر غیرنظامیان صحبت کنیم.»
این مقام ارشد وزارت خارجه آمریکا که از طریق ویدئو کنفرانس با خبرنگاران گفتوگو میکرد افزود، «ما در مورد توسعه و تکثیر تسلیحات موشکی، امنیت سایبری، تهدیدهای در حال شکلگیری، حوزه انرژی، و البته مبارزه با افراطگرایی و تامین مالی آن گفتوگو خواهیم کرد.»
به گفته او، در جریان برگزاری کنفرانس ورشو، نشستهای حاشیهای نیز خواهیم داشت؛ از جمله در مورد یمن با حضور همه شرکتکنندگان در نشست اصلی.
این مقام دولت آمریکا همچنین تایید کرد که برایان هوک نماینده ویژه وزارت خارجه در امور ایران، هم در نشست لهستان حضور خواهد داشت و در همین زمینه گفت، «وقتی درباره مسائل مربوط به صلح و امنیت خاورمیانه گفتوگو میکنیم، مشخصا ایران یک موضوع کلیدی است.»
وی در ادامه خاطر نشان کرد که «از این رو، درباره نفوذ ایران در خاورمیانه، و این که چگونه میتوانیم ایران را به مسیری که بیش از گذشته کمککننده باشد قرار دهیم و چطور در کل میتوانیم برخی رفتار بدخواهانه آن را در منطقه مهار کنیم، صحبتهایی خواهیم داشت.»
این مقام آمریکایی همچنین شرکت هیئت فلسطینی در نشست لهستان را تایید کرد و گفت «از مسئولان فلسطینی خواستیم نمایندگانی را برای شرکت در این رویداد اعزام کنند. جرد کوشنر مشاور ارشد رئیس جمهوری (دونالد ترامپ) نیز تایید کرده است در این نشست شرکت میکند.»
به گفته او، آقای کوشنر درباره تلاشهای دولت پرزیدنت ترامپ برای پیشبرد روند صلح بین اسرائیل و فلسطینیها صحبت خواهد کرد و همچنین به پرسشهایی در این زمینه پاسخ خواهد داد، چرا که «بسیاری از رهبران عرب به آنجا خواهند رفت و تعاملات زیادی در کار خواهد بود.»
مقام وزارت خارجه آمریکا همچنین تایید کرد که بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل نیز در ورشو حضور خواهد یافت.
پیشتر، یک مقام کاخ سفید به روزنامه جروزالم پست چاپ اسرائیل گفته بود که جرد کوشنر روز پنجشنبه ۱۴ فوریه در نشستی به میزبانی وزیر خارجه نروژ در ورشو، برای گفتوگو درباره تلاشها به منظور پایان دادن به درگیری اسرائیل و فلسطینیها، شرکت خواهد کرد.
به گفته این مقام کاخ سفید، این نخستین بار است که آقای کوشنر در به صورت علنی درباره تلاشهای دولت ایالات متحده در زمینه صلح خاورمیانه صحبت میکند و به پرسشهایی هم در مورد طرح صلحی که مدتهاست همه انتظار تحقق آن را میکشند پاسخ میدهد.
به گزارش جروزالم پست، جیسون گرینبلات، نماینده ویژه پرزیدنت ترامپ در امور خاورمیانه، نیز قرار است در نشست ورشو شرکت کند.
خبر نشست ورشو را نخستین بار مایک پمپئو در روز ۲۱ دی ماه، در حاشیه سفر منطقه ای خود به خاورمیانه، اعلام کرد و گفت «ایالات متحده میزبان نشستی با تمرکز بر ایران خواهد بود.»
اعلام برگزاری این نشست با واکنش تهران مواجه شد و حتی پس از احضار کاردار سفارت لهستان توسط جمهوری اسلامی، ورشو اعلام کرد:«حق داریم هر کنفرانسی برگزار کنیم.»
محورهای نشست لهستان
جزئیات نشست لهستان هنوز اعلام نشده اما وزارت خارجه آمریکا روز جمعه پنجم بهمن در بیانیهای اعلام کرد «جلسه وزیران برای ترویج و آینده صلح و امنیت در خاورمیانه» که با مشارکت ایالات متحده و لهستان قرار است در ورشو برگزار شود، با استقبال و واکنش مثبت متحدان روبرو شده و شماری از کشورها خواهان حضور در این کنفرانس شدهاند.
در این بیانیه تاکید شد: «این کنفرانس در سطح وزیران، روی اهداف فعلی خاورمیانه و چگونگی تلاش بینالمللی و همچنین اهداف دیگری را مانند بحرانهای منطقهای که غیرنظامیان خاورمیانه را تحت تاثیر قرار میدهد، تولید موشک و گسترش تسلیحاتی، امنیت سایبری و خطرهای پیشرو در حوزه انرژی و مقابله با افراطگرایی و انتقال غیرقانونی پول، بررسی میکند.»
حضور معاون رئیس جمهوری آمریکا
مایک پنس عالیترین مقام ایالات متحده در نشست ورشو خواهد بود. پیشتر، کاخ سفید روز چهارشنبه ۱۰ بهمن در بیانیهای اعلام کرد مایک پنس معاون رئیس جمهوری آمریکا در کنفرانس لهستان در مورد ثبات و بهبود اوضاع خاورمیانه و همچنین کنفرانس امنیتی مونیخ در آلمان شرکت خواهد کرد.
مایک پنس معاون رئیس جمهوری آمریکا بارها درباره نقش ایران در خاورمیانه هشدار داده است. او در سومین سالگرد اجرای توافق اتمی موسوم به برجام با ایران، بر بد بودن این توافق، عزم پرزیدنت ترامپ برای تشدید فشارها بر جمهوری اسلامی و این که توافق فقط در «خدمت ملاها» و «نه مردم ایران» بود، تاکید کرد.
معاون رئیس جمهوری آمریکا روز چهارشنبه ۲۶ دی ماه و در جریان سخنرانی در «کنفرانس رؤسای نمایندگیهای دیپلماتیک ایالات متحده در سراسر جهان» گفت: «ایالات متحده در مقابل رژیمهای متخاصم و یاغی ایستادگی میکند. از جمله جمهوری اسلامی ایران، کشوری که دنبال تمامیت طلبی در خاورمیانه است و ترور و بیثباتی را ترویج میکند.»
ایران یکی از موضوعات مورد بحث
با این که در بیانیه وزارت خارجه به جزئیات مورد بحث درباره ایران اشاره ای نشده، اما وزیر خارجه ایالات متحده چهارشنبه ۱۷ بهمن در مصاحبه با شبکه تلویزیونی فاکس گفت، شرکت کنندگان در نشست ورشو علاوه بر خاورمیانه و تهدیدهای ایران، درباره نفوذ جمهوری اسلامی در آمریکای لاتین هم گفتوگو خواهند کرد.
به گفته مایک پمپئو، در جریان این نشست درباره راههای کاهش خطرات خاورمیانه، چه از ناحیه تروریسم اسلام افراطی باشد، چه چالشهایی که در یمن یا لبنان دیدهایم، و چه تهدیدهای ایران باشد، گفتوگو میکنیم.
وی در مورد حمایت ایران از دیکتاتور ونزوئلا و حضور حزب الله لبنان - گروه شبه نظامی شیعه مورد حمایت تهران - در آمریکای لاتین نیز گفت که ایرانیها بر مردم ونزوئلا و آمریکای جنوبی تاثیر میگذارند و این قطعا بخشی از گفتوگوهای هفته آینده ما خواهد بود.
تلاش برای تغییر رفتار ایران
ایالات متحده می گوید جمهوری اسلامی بزرگترین دولت حامی تروریسم است، برنامه موشک بالیستیک خود را برخلاف قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت ادامه می دهد و عامل بیثباتی در خاورمیانه است.
آزمایشهای موشکی ایران پیش از این نیز با واکنش کشورهای غربی مواجه شده بود و آنها بارها از جمهوری اسلامی خواسته بودند تولید و آزمایش این موشکها را متوقف کند.
ایران طی سالهای اخیر دست به انجام آزمایشهای موشکی زده است که روی برخی از آنها به زبانهای مختلف (از جمله عبری) شعار «نابودی اسرائیل» نقش بسته بود.
وزیر خارجه آمریکا یکم خرداد با اعلام راهبرد جدید آمریکا در قبال ایران، ۱۲ شرط ایالات متحده برای توافق با جمهوری اسلامی را برشمرد که در واقع فهرست خواستههای ایالات متحده از جمهوری اسلامی یا به عبارتی جزئیات تغییر رفتار رژیم ایران است.
برخی از این شروط شامل توقف حمایت از تروریسم و خودداری از اقدامات مخرب در منطقه نظیر حمایت از حزب الله لبنان و دخالت در کشورهای منطقه است.