«جنگ در جهان اسلام، آمریکا ناظر یا بازیگر» عنوان نشست یک روزه ای بود که از سوی بنیاد دفاع از دموکراسی روز چهارشنبه در شهر واشنگتن برگزار شد.
کارشناسان داخلی و خارجی امنیت ملی، دیپلمات ها و اعضای کنگره در این نشست حضور داشتند و تحلیل ها و نظراتشان را در مورد مسایل پیچیده امنیت ملی ایالات متحده ارائه دادند.
به گرارش شهلا آراسته، درنشست ۸ پنل مختلف به پرسش هایی پاسخ دادند، از جمله این که آیا جنگ در کشورهای اسلامی در حال پایان گرفتن است، یا شدت می گیرد؟
آیا آمریکا از یک ایران اتمی و عواقب منطقه ای آن جلوگیری خواهد کرد؟ وآیا کشورهای خاورمیانه در حال سقوطند واصولا شانس ثبات در دنیای اسلام چه اندازه خواهد بود؟
در نشست، مذاکرات اتمی با ایران و تصویب طرح جدید دوحزبی در مورد الزام ارجاع توافق نهایی به کنگره و نقش آن نیز مورد بحث قرار گرفت.
راس لتینن نماینده و رئیس جمهوریخواه کمیته فرعی مجلس نمایندگان در امور خاورمیانه و تد دویچ نماینده ارشد دموکرات در این نشست از تصویب طرح سنا حمایت کردند.
آقای دویچ گفت وقتی نمایندگان کشورهایی مانند نیجریه و مالزی و ونزوئلا حق دارند در شورای امنیت در مورد لغو تحریم ها علیه ایران رای بدهند، قطعا باید اعضای کنگره آمریکا درباره توافق اظهار نظر کنند، و افزود: «سه شنبه با رهبری و تلاش سناتور کورکر و همکاری سناتورها بن کاردن و رابرت منندز توانستند طرحی را نهایی و تصویب کنند که تایید می کند کنگره حق این را دارد و باید داشته باشد، که در مورد توافق دخیل باشد.»
خانم لیتینن با انتقاد از باراک اوباما، رئیس جمهوری آمریکا گفت او موضعش را از یکسال پیش تغییر داده و اکنون وقتی پای لغو تحریم ها به میان آمده می گوید فعالیت های تروریستی و موشکی ایران در مذاکرات مطرح نیست.
راس لتینن اضافه کرد: «هم اکنون آنقدر از قوت توافق کم کرده ( باراک اوباما) که من انتظار دارم ایران کاملا توافق را بپذیرد. شرایط آنقدر برای ایران تسهیل شده که حماقت است اگر آن را نپذیرد. تهران به تحقیقات اتمی ادامه می دهد، حتی در مورد پارچین ابدا حرفی نمیزند، و تاسیسات فردو به عنوان تحقیقات به کار و فعالیت ادامه می دهد.»
میشل فلورنوی ،معاون پیشین وزیر دفاع آمریکا در امور سیاسی در حاشیه نشست واشنگتن در گفتگو با صدای آمریکا در پاسخ این سوال که آیا یک توافق اتمی رهبران ایران را وادار به تغییر روش در منطقه خواهد کرد یا نه، گفت برای ارزیابی تاثیر آن باید منتظر رئوس طرح نهایی توافق شد. او افزود: «آنچه من در انتظار دانستن آن هستم اینست که آیا توافق طول مدت دست یابی ایران به سلاح اتمی را بطور عمده افزایش خواهد داد؟ آیا بطور چشمگیری اعتماد به نفس ما را به آگاه شدن از زمان دست یابی افزایش می دهد؟ من شخصا باور ندارم که باید انتظار داشته باشیم این توافق ماهیت رژیم تهران و یا رفتار آنها و یا حمایتشان از تروریسم و از عواملشان در منطقه و دیگر مناطق را تغییر دهد.»
معاون پیشین پنتاگون افزود حکومت ایران از نمایندگان و مشاوران خود در خاورمیانه برای بی ثبات کردن و ایجاد نا آرامی میان جوامع شیعه و برخی کشورهای سنی استفاده می کند وبا بهره برداری از گروه ها و شبه نظامیان برای ایجاد تشنج چه دربحرین و یمن، و یا در لبنان و دیگر مناطق می کوشد.