ساعاتی پس از آن که رئیس جمهوری ایالات متحده بر عدم اعزام نیروی زمینی ارتش آمریکا به عراق سخن گفت، وزیر امور خارجه او نیز تاکید کرد که نیروهای نظامی آمریکا در جنگ علیه پیکارجویان گروه افراطی موسوم به «دولت اسلامی» در عراق ماموریت رزمی ندارند و نخواهند داشت.
جان کری عصر روز چهارشنبه در سخنانی در نشست کمیته روابط خارجی سنا با اشاره به این که عملیات جاری در عراق، عملیات سال ۱۹۹۱ یا ۲۰۰۳ که نیروهای ارتش آمریکا برای جنگ به کویت و عراق اعزام شدند نیست، گفت ماموریت نیروهای نظامی ایالات متحده آموزش نیروهای عراقی و حمایت از آنها در نبرد با پیکارجویان افراطی در آن کشور است.
نیروهای ارتش آمریکا پس از پیشرویهای ماه گذشته گروه افراطی موسوم به «دولت اسلامی» – گروهی که تا پیش از اعلام برپایی یک خلافت خودخوانده اسلامی خود را دولت اسلامی عراق و شام یا داعش مینامید – و کشتار غیرنظامیان بویژه اقلیتهای قومی و مذهبی در عراق به کمک نیروهای دولتی آن کشور برای مهار آن گروه شتافت.
اما پس از انتشار ویدئوهای مربوط به قتل وحشیانه دو شهروند آمریکایی توسط پیکارجویان داعش در اواخر ماه گذشته و سپس در اواسط شهریور ماه، باراک اوباما رئیس جمهوری ایالات متحده طی نطقی تلویزیونی راهبرد دولت خود در مبارزه با این گروه افراطی را برای مردم آمریکا تشریح کرد و دستور گسترش حملات هوایی در عراق صادر کرد و گفت در صورت نیاز در داخل سوریه نیز حملات هوایی علیه مواضع داعش را ادامه خواهد داد.
با این حال فرمانده کل قوای آمریکا از کنگره خواست مجوز مسلح کردن و آموزش گروههای معتدل مخالف حکومت بشار اسد در سوریه، که در عین حال با گروه افراطی داعش نیز میجنگند، را صادر کند.
نمایندگان کنگره پیش از بررسی درخواست رئیس جمهوری، عصر چهارشنبه در جلسهای با حضور جان کری به این موضوع پرداختند.
وزیر امور خارجه آمریکا در این جلسه گفت مهم است کنگره اعتبارات مورد نیاز برای مسلح نمودن و آموزش نیروهای معتدل اوپوزیسیون سوریه را تصویب کند. پس از اتمام این جلسه، نمایندگان کنگره به این درخواست دولت رای مثبت دادند.
سخنان کری برای لحظاتی توسط اعضای یک گروه ضدجنگ، که اکثراً زن هستند، قطع شد. وی در ادامه گفت از ابراز نارضایتیها استقبال میکند، اما به معترضان یادآوری کرد گروه افراطی دولت اسلامی، زنان را میکشد، به آنها تجاوز میکند و آنها را به معرض فروش میگذارد.
آقای کری همچنین گفت جایی برای مذاکره با این گروه وجود ندارد و اعضای آن را «قاتلانی بیرحم از عصر حجر» که یک مذهب صلحجو را به سخره گرفتهاند، نامید.
برخی از جمهوریخواهان میگوید دولت باراک اوباما هنوز راهبرد خود برای مقابله با داعش را روشن نکرده است و استراتژی خروج روشنی هم از این نبرد وجود ندارد. وزیر خارجه آمریکا این نظر را رد کرد و گفت راهبرد ما روشن بوده و بطور کامل بررسی شده است.