دو روز بعد از استفاده ایران از فناوری موشک های بالستیک قارهپیما برای پرتاب موشک ماهوارهبر سیمرغ، چهار کشور آمریکا، فرانسه، آلمان و بریتانیا در بیانیه مشترکی ضمن اعتراض به جمهوری اسلامی، خواستار توقف برنامه توسعه موشکهای بالیستیک این کشور شدند. یک روز پیش از آن نیز ایالات متحده شش شرکت جدید ایرانی را تحت تحریم قرار داد.
آمریکا، فرانسه، آلمان و بریتانیا در بیانیه مشترک خود ضمن ابراز نگرانی از آزمایش موشکی تازه در ایران، این اقدام را موجب برهم زدن امنیت و ثبات در منطقه دانسته اند.
روز پنجشنبه ۵ مرداد، جمهوری اسلامی ایران همزمان با افتتاح مرکزی تحت عنوان «پایگاه ملی فضایی امامخمینی» اعلام کرد ماهوارهبر سیمرغ را با «موفقیت» آزمایش کرده است. منابع آمریکایی ساعتی پس از این آزمایش آن را ناموفق دانسته و یک روز بعد در روز جمعه وزارت خزانه داری آمریکا در واکنش به این آزمایش موشکی، تحریمهای جدیدی علیه شش شرکت تابعه یک شرکت ایرانی اعمال کرد که گفته می شود در توسعه برنامه موشک های بالیستیک ایران نقشی کلیدی دارند.
ایران در حالی موشک ماهوارهبر «سیمرغ» را به فضا پرتاب کرد که به گفته کارشناسان نظامی، در آن از فناوری موشک های بالستیک قارهپیما استفاده کرد.
آمریکا، فرانسه، آلمان و بریتانیا در بیانیه مشترک خود گفته اند اقدام ایران با قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل سازگار نیست.
براساس قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت که بعد از توافق هسته ای و به منظور لغو تحریم ها صادر شد، ایران از آزمایش موشک های بالستیک با قابلیت حمل کلاهک اتمی منع شده است.
جمهوری اسلامی ایران می گوید آزمایش های موشکی این کشور جنبه دفاعی دارد و نقض قطعنامه شورای امنیت نیست.
در بیانیه چهار کشور آمده اقدام اخیر ایران بعد از پرتاب موشک به سوریه در ۱۸ ژوئن و آزمایش موشک میانبرد در چهار ژوئیه صورت گرفته است.
اعتراض نیکی هیلی
نیکی هیلی سفیر آمریکا در سازمان مللمتحد جمعه شب در بیانیه ای به اقدام ایران در استفاده از فناوری موشک های قارهپیما اعتراض کرد.
خانم هیلی در بیانیه خود نوشت: مشکلات موجود با ایران همیشه از بی اعتمای ناشی می شود. حمایت جامع گسترده ایران از تروریست ها به ما می گوید که ما نمی توانیم به آنها اعتماد کنیم. زیر پاگذشتن تعهدات توسط ایران به ما می گوید که نمی توانیم به آنها اعتماد کنیم. آزمایش روز پنجشنبه این را ثابت می کند.
آمریکا و متحدان اروپایی خواستار توقف آزمایشهای ایران با موشکهای بالستیک
نیکی هیلی افزود: «تحت دولت فعلی، آمریکا به ایران اجازه نمی دهد که با رفتار خود، منافع ما و متحدانمان را تهدید میکند. تا زمانیکه جمهوری اسلامی ایران ایران اقدامات تحریک آمیزش را متوقف کند و مطیع کامل قطعنامههای سازمان ملل باشد، ما به مجازات این کشور ادامه میدهیم.»
تحریم جدید خزانهداری آمریکا علیه ایران
در روزهای اخیر کنگره آمریکا تحریم جدیدی علیه جمهوری اسلامی ایران برای فعالیت موشکی و بی ثبات سازی در خاورمیانه تصویب کرد که هنوز در انتظار امضای رئیس جمهوری آمریکاست تا به قانون تبدیل شود اما در همین حال، تنها یک روز بعد از آزمایش موشک ماهوارهبر ایران، وزارت خزانهداری آمریکا در واکنش به آن، تحریمهای جدیدی علیه چندین شرکت مستقر در ایران اعمال کرد.
به گزارش رویترز، وزارت خزارنهداری آمریکا روز جمعه ششم مرداد ماه تحریمهای جدیدی علیه شش شرکت تابعه یک شرکت ایرانی اعمال کرد که گفته می شود در توسعه برنامه موشک های بالیستیک ایران نقشی کلیدی دارد.
وزارت خزانهداری آمریکا علت اعمال تحریمهای جدید را «تداوم اقدامهای تحریکآمیز» از سوی ایران از جمله پرتاب موشک حامل ماهواره سیمرغ ایران ذکر کرد.
بیانیه وزیر خزانهداری آمریکا
استیو منوشین، وزیر خزانه داری آمریکا، در بیانیهای درباره تحریمهای جدید گفت «این تحریم ها بر نگرانی عمیق آمریکا از توسعه بی وقفه و تست موشک های بالیستیک و دیگر رفتارهای تحریک آمیز از سوی ایران تأکید می کند.»
آقای منوشین در ادامه افزود «دولت آمریکا به مقابله جدی با فعالیت های ایران مربوط به موشک های بالیستیک ادامه خواهد داد، از پرتاب تحریکآمیز یک ماهواره گرفته تا پشتیبانی احتمالی ایران از حملات موشکی حوثی های یمن به عربستان سعودی که هفته گذشته نمونه آن دیده شد.»
بنا به رویترز، شش واحد وابسته و یا تحت کنترل گروه صنعتی شهید همت که از سوی وزارت خزانهداری تحریم شده اند، قطعات بکار رفته در موشک، بدنه موشک، موتور موشکهای بالیستیک با سوخت مایع، سوخت مایع، و سیستم های هدایت و کنترل تولید کرده و همچنین به تحقیقات و تعمیرات در صنایع موشکی دست زده اند.
وزارت خزانهداری آمریکا طی بیانیه ای که روز جمعه ششم مرداد منتشر کرد، گفت دفتر کنترل سرمایه های خارجی این وزارت، تحریم های جدید را علیه شش شرکت مستقر در ایران وضع کرده که متعلق به «گروه صنعتی شهید همت» بوده و یا تحت کنترل آن قرار دارند.
هدر نائورت، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا پرتاب ماهواره سیمرغ را اقدامی تحریک آمیز از سوی تهران دانست که نه تنها روح توافق اتمی موسوم به برجام بلکه مفاد قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل را نیز نقض کرده است.
او گفت: «ما پرتاب این موشک را خلاف قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت میدانیم. گزارشهای حاکی از پرتاب آن را دیدهایم و در حال بررسی آنها هستیم. فعلا وارد جزئیات بیشتری نمیشوم اما به هرحال این پرتاب را نقض قطعنامه شورای امنیت میدانیم.»
مقامات آمریکا بارها نگرانی خود را از آزمایشهای موشکی بالستیک ایران اعلام کردهاند.
مقامهای آمریکایی همچنین مظنون هستند که تهران و پیونگ یانگ آزمایشهای موشکی و پرتاب راکت هایشان را با هم هماهنگ میکنند.
آیا سیمرغ موفق بود؟
در تحولی دیگر در این رابطه، دو مقام آمریکایی روز جمعه ششم مرداد اعلام کردند که ماهواره سیمرغ که ایران از موفقیت در پرتاب آزمایشی آن به فضا خبر داده است، در عمل با شکستی فاجعه بار مواجه شده است.
به گفته دو مقامی که در گزارش شبکه خبری فاکس نیوز نام شان فاش نشده، ماهوارهبر سیمرغ به محض پرتاب با منفجر شدن، فرجام فاجعهباری داشته و نتوانسته به مدار از پیش تعیین شده در فضا برسد.