لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۲۲ مهر ۱۴۰۳ ایران ۱۰:۴۹

واکنش کارشناس آمریکایی به تهدید روحانی برای ساخت کشتی جنگی هسته‌ای


مایکل پریجنت کارشناس ارشد اندیشکده هادسن به سوالات ستاره درخشش رئیس بخش فارسی صدای آمریکا پاسخ می دهد.
مایکل پریجنت کارشناس ارشد اندیشکده هادسن به سوالات ستاره درخشش رئیس بخش فارسی صدای آمریکا پاسخ می دهد.

مایکل پریجنت کارشناس ارشد اندیشکده هادسِن هشدار می دهد که دولت آمریکا باید دستور حسن روحانی رییس جمهوری اسلامی ایران در مورد طراحی و ساخت نیروی محرکه با سوخت اتمی برای کشتی های ناوگان دریائی ایران را جدی بگیرد، که به عقیده کارشناسان ممکن است برای استفاده در زیردریائی ها باشد.

آقای پریجنت که در گفتگوئی اختصاصی با ستاره درخشش رئیس بخش فارسی صدای آمریکا صحبت می کرد، در پاسخ به این پرسش که آیا ایران این اقدام را از روی خشم یا فریب انجام داده است، و این که چرا آمریکا باید آن را جدی بگیرد، یادآوری کرد که حکومت جمهوری اسلامی پیشتر نیز برنامه های هسته ای غیرنظامی خود را به برنامه های نظامی تغییر داده بود.

بخش هایی از این گفت و گو را در زیر بخوانید:

آقای پریجنت این دستور آقای روحانی را با ابهام هائی نیز که اخیرا در مورد توافق اتمی موسوم به برجام به وجود آمده است، بی ارتباط نمی بیند؟

ما باید آن را جدی بگیریم، زیرا روحانی با این دستور می خواهد بگوید در صورتی که ایران بخواهد، می تواند به توان نظامی دست یابد. برجام موضع مبهمی در رابطه با این اقدام ایران دارد. بنابر این ما باید این دستور را جدی بگیریم. او به نوعی دست پیش را گرفته که پس نیافتد. او پیش از شروع به کار دولت جدید آمریکا می خواهد بگوید برجام به مرحله ای رسیده که آمریکا قادر به معکوس کردن آن نیست.

ایران در این برهه زمانی اقداماتش را تحت پوشش امور غیرنظامی پنهان می کند. اما می دانیم که این رژیم، منظورم مردم ایران نیست، بلکه رژیمی است که در گذشته برنامه غیرنظامی را به نظامی تغییر داده است. بنابر این اقداماتش را باید جدی بگیریم.

اگر ایران واقعا این اقدام را عملی کند؛ ایالات متحده چه واکنشی می تواند نشان دهد؟

دولت جدید آمریکا می تواند اعلام کند که ایران قطعنامه های شورای امنیت سازمان ملل متحد را نقض کرده است، که آن کشور را از هرگونه بهره برداری نظامی از برنامه اتمی اش منع می کند. دستگاه های اطلاعاتی ما می توانند پیگیری کنند که آیا ایران با دستیابی به این توانایی، آن را برای کشتی های خود می خواهد یا زیردریایی های اتمی.

در این مورد دوم، ایران باید مسئول شناخته شود، و تحریم های تعلیق شده را اجرایی کنیم. با این اقدام دست آنها رو می شود، و به جهان می گوییم که اگر ایران فرصت تقلب پیدا کند، این کار را خواهد کرد.

فکر می کنم که در دولت ترامپ این مساله تغییر خواهد کرد. با اولین اقدام تحریک آمیز ایران، ما شاهد واکنشی فراتر از نمایش قدرت، از جانب آمریکا خواهیم بود. حالا نمی گویم که این واکنش ممکن است به انهدام ناوگان ایران منجر شود، ولی حتما شاهد نمایش قدرت آمریکا خواهیم بود.

آیا نیروی دریایی آمریکا تحت فشار خواهد بود که به عملیات تحریک آمیز نظامی ایران در خلیج فارس واکنش نشان دهد؟

اقدمات تحریک آمیز ایران در خلیج فارس تا به امروز محدود به اقدامات دریائی بوده است. مثلا گروگانگیری ۱۲ ملوان آمریکایی، و استفاده از قایق های مسلح برای تهدید نیروی دریایی ما در خلیج فارس ... سپاه پاسداران ایران این اقدامات تحریک آمیز را با این هدف انجام داده است که نشان دهد بر نیروی دریایی آمریکا در خلیج فارس برتری دارد.

آنها می دانند که دولت اوباما واکنشی نشان نخواهد داد. اما فکر می کنم که در دولت ترامپ این مساله تغییر خواهد کرد. با اولین اقدام تحریک آمیز ایران ما شاهد واکنشی فراتر از نمایش قدرت از آمریکا خواهیم بود. حالا نمی گویم که این واکنش ممکن است به انهدام ناوگان ایران منجر شود، ولی حتما شاهد نمایش قدرت آمریکا خواهیم بود.

در طرح قانون اجازه دفاع ملی ۲۰۱۷ آمریکا بندی لحاظ شده که کنگره باید از اقدام شلیک موشکهای بالستیک توسط ایران مطلع شود، چرا این نوع نظارت مورد نیاز است؟

علت اهمیتش در این است که در دولت اوباما این نوع اطلاعات در اختیار شورای امنیت ملی بود و مثلا وقتی که من کار اطلاعاتی می کردم این اطلاعات مستقیما به این شورا می رفت. اما این مساله باید تغییر کند.

وقتی ایران قطعنامه های شورای امنیت را نقض می کند، همه دستگاه های امنیتی و کنگره باید مطلع شوند.

در این قانون هم چنین آمده که در صورت گسترش همکاری نظامی تسلیحاتی ایران با روسیه کنگره باید مطلع شود. آیا این به خاطر گزارشاتی مبنی بر خرید جنگنده سوخو ۳۰ توسط ایران است که گفته می شود برای نیروی هوایی اسرائیل ممکن است چالش برانگیز باشد؟

باید کنگره از تحویل سلاح های جدید به ایران مطلع شود، همچنین باید از تسلیحاتی که قبلا خریداری شده و تحویل ایران شده، یا در سوریه در حال استفاده است، مطلع شود. مانند سیستم دفاع موشکی اس-۴۰۰ که روس ها در سوریه استفاده می کنند و اس-۳۰۰ که ایران خریداری کرده است. این سیستم عملا می تواند حمله هوایی اسرائیل به ایران را با مشکل موجه کند. هواپیمایی هم که گفتید، نباید تا هشت سال آینده به ایران داده شود. باید آمریکا مراقب این موارد باشد."

نسخه کامل این گفت و گو را در کانال یوتیوب صدای آمریکا ببینید:

http://gdb.voanews.com/504DC5E1-F75B-4FFC-B4D1-9C2ABE3A6DD5.gif

XS
SM
MD
LG