لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۲۷ خرداد ۱۴۰۳ ایران ۲۰:۵۱

تحلیلگر آمریکایی: به زودی از پرزیدنت ترامپ درباره نقش روسیه و ایران در افغانستان می‌شنویم


ست جی. جونز، مدیر مرکز مطالعات امنیت بین الملل و سیاستگذاری دفاعی اندیشکده رند
ست جی. جونز، مدیر مرکز مطالعات امنیت بین الملل و سیاستگذاری دفاعی اندیشکده رند

ست جی. جونز، مدیر مرکز مطالعات امنیت بین الملل و سیاستگذاری دفاعی اندیشکده «رند» می گوید رئیس جمهوری آمریکا فراموش نکرد از ایران و روسیه و نقش شان در افغانستان سخن بگوید بلکه ما طی روزهای آینده درباره نقش ایران، روسیه و چین در افغانستان مطالبی از سوی دولت خواهیم شنید.

آقای جونز در گفتگوی اختصاصی با صدای آمریکا گفت: این کشورها تاثیر بسزایی در وضعیت ثبات و امنیت افغانستان دارند. حتی چین نقش مهمی در برقراری صلح میتواند ایفا کند. بله طی روزها و ماهها آینده مطالبی درباره این کشورها خواهیم شنید.

وی در پاسخ به سئوالی درباره اینکه چرا پرزیدنت ترامپ در سخنرانی خود، به کشورهای ایران، روسیه، و چین که مرزهای طولانی با افغانستان دارند، اشاره نکرد، گفت که پرزیدنت تلاش کرد که در سخنرانی کوتاه تمرکز خود را بر دو کشور منطقه جنوب آسیا که نقشی کلیدی در افغانستان دارند خلاصه کند. اما از دید فرمانده کل نیروهای مسلح این کشورها نیز در استراتژی آمریکا جای دارند.

دوشنبه شب پرزیدنت ترامپ در یک سخنرانی که مورد پوشش همه رسانه های آمریکایی قرار گرفت، از استراتژی جدید آمریکا در افغانستان سخن گفت. او تاکید کرد اختیارات بیشتری به نیروهای نظامی داده و برخلاف نظر قبلی، موافق ماندن نیروهای آمریکا در افغانستان است.

تازه ترین خبرها را در توئیتر صدای آمریکا دنبال کنید:

مدیر مرکز مطالعات امنیت بین الملل و سیاستگذاری دفاعی اندیشکده رند در مورد نقش و موضعگیری ایران در صورت موفقیت استراتژی پرزیدنت ترامپ در مورد افغانستان گفت که در هر سناریوئی ایران به علت داشتن مرز و دیگر مشترکات با مردم افغانستان نقشی در این کشور ایفا خواهد کرد.

ست جی. جونز گفت: در بهترین سناریو، یعنی اگر استراتژی پرزیدنت ترامپ در بخشهایی اجرایی شود، مانند عقب راندن طالبان و نه شکست آنها زیرا پرزیدنت صحبتی درباره شکست نکرد و صرفا به نگاه داشتن دولت مرکزی صحبت کرد؛ ایران نقش خواهد داشت. ما ادامه فعالیت گروههای ستیزه جو را در سطحی کوچک شاهد خواهیم بود؛ زیرا دولت در برخی نقاط دور دست ضعیف خواهد بود؛ مثلا در غرب افغانستان. بنابراین نقش ایران در ولایتهای غربی مانند هرات، فراه و نیمروز و یا شمال افغانستان که ایران به گروههای مورد حمایتش کمک می کند، را شاهد خواهیم بود. از سوی دیگر، ایران با دولت رسمی در کابل، معاملاتی مثلا در زمینه انرژی و یا مبارزه با مواد مخدر خواهد داشت. ایران در هر صورت نقش کلیدی خواهد داشت.

این تحلیلگر مسائل دفاعی درباره پاکستان و هند گفت این دو کشور در حال جنگ نیابتی هستند. وی افزود: درباره راهبرد دولت پرزیدنت ترامپ درباره افغانستان و منطقه جنوب آسیا که شامل پاکستان و هندوستان است،
این استاد دانشگاه عمده ترین تفاوت استراتژی دولت پرزیدنت ترامپ با دولت پیشین سختگیری فرمانده کل نیروهای مسلح نسبت به متحد واشنگتن، پاکستان و افزودن دهلی نو به زمره کشورهای حامی آمریکا در افغانستان بود.

وی افزود: یکی موضعگیری سختگیرانه تر در قبال پاکستان بود. پرزیدنت ترامپ اعلام کرد که دهها گروه تروریستی با بهره گیری از خاک این کشور عملیات انجام می دهند. پرزیدنت مقامات پاکستان را تشویق کرد که مقابله با پناهگاههای طالبان را جدی بگیرند و همچنین از هند علنا یاد کرد به نوعی که اگر پاکستان همکاری نکند، هند نقش بیشتری در افغانستان بازی خواهد کرد. پرزیدنت ترامپ ایده تعیین ضرب الاجل و یا دوره زمانی مشخص را منسوخ دانست و گفت که رویکرد جدید برپایه شرایط روز تعیین می شود. ولی وارد جزئیات درباره تعداد نیروها نشد. در هر صورت او اهمیت و ضرورت وجود آمریکا در آن منطقه را تائید کرد.

بخش کامل گفتگو با آقای «ست جی. جونز» را در یوتیوب ما ببینید

https://gdb.voanews.com/DB8B35EC-8161-4D0C-8176-61890B65E8A4.gif

XS
SM
MD
LG