لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۷ دی ۱۴۰۳ ایران ۲۳:۱۸

روز شمار روابط ایران و آمریکا از ۱۹۷۹


barak obama
barak obama
۴ نوامبر ۱۹۷۹ – ۹ ماه پس از پیروزی انقلاب از برقراری جمهوری اسلامی در ایران، دانشجویان افراط گرای خواستار استرداد محمد رضاشاه پهلوی، ۵۲ تن دیپلمات و کارمند سفارت آمریکا را در تهران به گروگان گرفتند.
گروگانگیری ۴۴۴ روز به طول انجامید و این بحران منجربه اقدام ایالات متّحده به اعمال نخستین تحریم اقتصادی علیه ایران شد.

۷ آوریل ۱۹۸۰ – آمریکا روابط دیپلماتیک با ایران را قطع کرد، و اعمال سلسله ای محدودیّت در بخش بازرگانی و مسافرت میان دو کشور را آغاز کرد.

۴ نوامبر ۱۹۸۶– ماجرای ایران – کنترا برملا و معلوم شد طی ترتیباتی و به صورتی مخفیانه، آمریکا به امید رهائی گروگانهای آمریکائی در لبنان، به ایران اسلحه فروخته بود، و سود مادی حاصل از معامله را در اختیار شورشیهای کنترا در نیکاراگوئه گذاشته بود.

۳ ژوئیه ۱۹۸۸ – یک فروند موشک کروز آمریکا، برفراز خلیج فارس، به یک فروند هواپیمای مسافری ایران اصابت کرد. در این حادثه ۲۹۰ تن مسافران و خدمه هواپیما کشته شدند.
آمریکا، حادثه را یک اشتباه دانست.

۳ ژوئیه ۱۹۹۳ - یک هیأت ایرانی برای نخستین بار از سال ۱۹۷۹ به ایالات متّحده سفر کرد.

۳۰ آوریل ۱۹۹۵ – بیل کلینتون، رئیس جمهوری ایالات متّحده، منع جامع معامله با ایران و سرمایه گذاری در آن کشور را برقرار کرد. گفته این این تحریم ها به دلیل آن است که ایران درصدد دست یافتن به تسلیحات هسته است.
از آن تاریخ، تحریم ها علیه ایران منظماً تمدید شده و گسترش یافته است.

۲۹ ژانویّه ۲۰۰۲ - جرج دبلیو بوش رئیس جمهوری وقت آمریکا گفت ایران بخشی از کشورهای موسوم به «محور شرارت» و پشتیبان تروریسم است.

۸ اوت ۲۰۰۵ – محمود احمدی نژاد، رئیس جمهوری اسلامی ایران، به غنی سازی اورانیوم در ایران سرعت بیش از پیش بخشید.

۶ نوامبر ۲۰۰۸ – محمود احمدی نژاد، رئیس جمهوری ایران، پیروزی باراک اوباما و انتخاب اورا برای احراز دور بعدی مقام ریاست جمهوری ایالات متّحده به وی تبریک گفت.

۲۰ مارس ۲۰۰۹ – پرزیدنت باراک اوباما گفت که «مایل بوده است سخنی مستقیم با مردم و رهبران جمهوری اسلامی ایران داشته باشد.»
او درماه ژوئن، سرکوبی خشن تظاهررات ایران را محکوم کرد و گفت به باور او مشروعیّت انتخاب مجدد محمود احمدی نژاد برای احراز مقام ریاست جمهوری اسلامی ایران، زیرپرسش جدّی قرار گرفته است.

اول اکتبر۲۰۰۹ – میان مذاکره کنندۀ ارشد جمهوری اسلامی ایران، سعید جلیلی و معاون وزیر امور خارجه ایالات متّحده در شهر ژنو در سوئیس ملاقاتی صورت گرفت که نخستین ملاقات در سطح مقامات عالی رتبه ازتاریخ قطع روابط دیپلماتیک میان آمریکا و ایران، توصیف شد.

۲۱ مارس ۲۰۱۰ – آیت الله علی خامنه ای، رهبر جمهوری اسلامی ایران، پرزیدنت باراک اوباما را به ترسیم طرح و نقشه علیه ایران متـهم کرد.

۴ دسامبر ۲۰۱۱ – ایران گفت، یک فروند هواپیمای تجسّسی آمریکائی هدایت شده از راه دور را بر زمین نشانده – سپس آن هواپیما را در تلویزیون نشان داد.

۲۷ دسامبر ۲۰۱۱ – جمهوری اسلامی ایران تهدید به بستن تنگۀ هرمز کرد، که یک گذرگاه مهم برای حمل نفت است.
واشنگتن در این مورد هشدار داد.

۲۸ سپتامبر ۲۰۱۲ – ایالات متّحده، نام تشکیلات سازمان مجاهدین خلق ایران را که یک نهاد تبعیدی مخالف رژیم جمهوری اسلامی ایران است، از فهرست اسامی سازمان های تروریسنی حذف کرد و خشم جمهوری اسلامی ایران را برانگیخت.

۱۵ ژوئن ۲۰۱۳ – ایالات متّحده آمادگی خود را برای همکاری مستقیم با رئیس جمهوری منتخب مردم ایران، حسن روحانی ابراز داشت.

۱۵ سپتامبر ۲۰۱۳ – پرزیدنت باراک اوباما گفت با حسن روحانی، رئیس جمهوری اسلامی ایران، مکاتبه داشته است.

۲۷ سپتامبر ۲۰۱۳ – اوباما و روحانی، با یکدیگر تلفنی گفتگو کردند. این نخستین گفتگو میان رهبران آمریکا و ایران از سال ۱۹۷۹ به این سو بود.
XS
SM
MD
LG