لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۱۴ خرداد ۱۴۰۳ ایران ۱۱:۰۷

ایران در گزارش تازه جامعه اطلاعاتی آمریکا - بخش سوم: اهداف ایران در عراق، سوریه و یمن


مدیر اطلاعات ملی ایالات متحده می گوید «آشوب سیاسی، شکنندگی اقتصادی و جنگ های داخلی و نیابتی احتمالا ویژگی های خاورمیانه و شمال آفریقا در سال جاری میلادی خواهند بود». دن کوتس تاکید دارد «منطقه در میانه یک صف بندی دوباره بر سر توازن قوای منطقه ای، ثروت، مدیریت منابع و روابط میان دولت ها و گروه های سیاسی غیر ملی و توده های مردمی است».

دن کوتس، مدیر «اطلاعات ملی» آمریکا، روز سه شنبه ۲۹ ژانویه ۲۰۱۹، گزارش سالانه جامعه اطلاعاتی را به کمیته اطلاعات سنای ایالات متحده، ارائه داد.

در این گزارش، در بخش «تهدیدهای منطقه ای» در سرفصل «خاورمیانه و شمال آفریقا» به تفصیل به ایران پرداخته شده است: «جاه طلبی های منطقه ای و بهبود قابلیت های نظامی ایران قریب به یقین منافع آمریکا را در سال پیش رو تهدید می کند. این امر ناشی از درک تهران از خصومت فزاینده آمریکا، عربستان سعودی و اسرائیل و همچنین ادامه ناامنی مرزی و نفوذ تندروها است.»

اهداف ایران در عراق، سوریه و یمن

ارزیابی ما این است که ایران در صدد این خواهد بود که دستاوردهایش در میدان نبرد در عراق و سوریه را به نفوذ بلندمدت سیاسی، امنیتی، اجتماعی و اقتصادی تبدیل کند و همزمان عربستان سعودی و امارات متحده عربی را با حمایت از حوثی ها در یمن تحت فشار بگذارد.

در عراق، شبه نظامیان شیعه موسوم به «حشد الشعبی» که مورد حمایت ایران قرار دارند همچنان تهدید اصلی علیه نیروهای آمریکا محسوب می شوند. انتظار می رود با فروکش کردن تهدید داعش علیه این شبه نظامیان، شکل گیری کامل دولت عراق، درخواست خروج آمریکا از عراق از سوی بعضی گروه های مورد حمایت ایران و رشد تنش میان ایران و ایالات متحده، تهدید «حشد الشعبی» علیه آمریکا افزایش یابد. ما همچنان هر نشانه ای حاکی از این که رژیم ممکن است به گروه های دست نشانده و شرکایش در عراق دستور حمله به منافع آمریکا را بدهد، زیر نظر داریم.

تلاش های ایران برای تحکیم نفوذش در سوریه و تجهیز حزب الله، حملات هوایی اسرائیل علیه مواضع ایران در خاک سوریه را در پی داشته است که تازه ترین نمونه اش در ژانویه ۲۰۱۹ رخ داد. این امر موید نگرانی فزاینده ما نسبت به چشم انداز بلند مدت نفود ایران در منطقه و خطر مناقشه ای است که به آن دامن می زند.

هدف از حملات تلافی جویانه موشکی و پهبادی ایران علیه اهداف داعش در سوریه، در پی حمله به رژه نظامی ایران در اهواز در ماه سپتامبر، به احتمال زیاد ارسال پیام به دشمنان بالقوه، نشان دادن عزم تهران در اقدام متقابل در صورت مورد حمله قرار گرفتن و نمایش قابلیت های بهبود یافته نظامی ایران و توان اعمال قدرت اش بود.

ایران به تلاش برای ایجاد پایگاه نظامی دائم و قراردادهای اقتصادی در سوریه ادامه می دهد و با وجود حملات اسرائیل به مواضع ایران در سوریه، احتمالا در پی حفظ شبکه ای از جنگجویان خارجی شیعه در آن جا است. ارزیابی ما این است که ایران از بروز یک مناقشه بزرگ نظامی با اسرائیل پرهیز می کند. با این وجود، حملات اسرائیل که منجر به وارد آوردن تلفاتی به ایرانی ها شده است، احتمال تلافی جویی متعارف ایران علیه اسرائیل را افزایش می دهد. ایران به دنبال حمله قبلی اسرائیل به نیروهای ایران در «پایگاه هوایی تیاس» در سوریه، در ماه مه ۲۰۱۸، از پایگاه نیروهای ایران در سوریه به بلندی های جولان موشک شلیک کرد.

حمایت ایران از حوثی ها در یمن شامل ارائه موشک های بالیستیک خطر تشدید مناقشه را به همراه دارد و تهدیدی جدی علیه شرکا و منافع آمریکا در منطقه محسوب می شود. ایران به ارائه کمک هایی که امکان حمله حوثی ها با موشک های بالیستیک و پهباد به کشتی ها در نزدیکی «تنگه باب المندب»، اهداف زمینی در عمق خاک عربستان سعودی و امارات متحده عربی را فراهم می کند، ادامه می دهد.

این گزارش بر مبنای اطلاعات گردآوری شده تا ۱۷ ژانویه ۲۰۱۹ تهیه شده است.

https://gdb.voanews.com/DB8B35EC-8161-4D0C-8176-61890B65E8A4.gif

XS
SM
MD
LG