لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ ایران ۰۶:۱۷

بیانیه مشترک آمریکا و شورای همکاری خلیج فارس: ایران با آژانس به‌ طور کامل مشارکت کند


پرچم‌ شش کشور عضو شورای همکاری خلیج فارس. آرشیو
پرچم‌ شش کشور عضو شورای همکاری خلیج فارس. آرشیو

وزارت خارجه آمریکا روز چهارشنبه ۲۶ آبان اعلام کرد که در پایان کار گروه کاری ایالات متحده و شورای همکاری خلیج فارس در ریاض، این گروه اقدامات ایران در منطقه را که شامل حمایت تهران از گروه‌های مسلح می‌شود، محکوم کردند و با ابراز نگرانی شدید از برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی ایران، از تهران خواستند که با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی همکاری کامل کند.

در بخش‌هایی از این بیانیه رسانه‌ای با اعلام اینکه شرکت‌کنندگان، مقام‌های ارشد دولت‌های آمریکا و شش کشور شورای همکاری خلیج فارس بودند، آمده است: «طیف سیاست‌های تهاجمی و خطرناک ایران که شامل اشاعه و بهره‌گیری مستقیم از موشک‌های بالستیک و پهپاد است محکوم می‌شود. این تسلیحات توسط ایران و یا گروه‌های نیابتی‌اش علیه مردم غیرنظامی و زیرساخت‌های حیاتی در عربستان سعودی و دریانوردی بازرگانی در آب‌های بین‌المللی و دریای عمان به کار گرفته شده و در این بین جان سربازان آمریکایی را که در مبارزه با داعش هستند، به خطر انداخته است.‌»

حمایت ایران از گروه‌های شبه‌نظامی مسلح در سراسر منطقه و برنامه موشک بالستیک تهدید آشکاری علیه ثبات و امنیت منطقه است.

بیانیه وزارت خارجه آمریکا می‌گوید: «ایالات متحده و کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس تأکید داشتند که ایران به جای این اقدامات تنش‌آفرین که ادامه داشته است،‌ گزینه دیگری پیش رو دارد و می‌تواند در تأمین امنیت و ثبات بیشتر در منطقه سهمی ایفا کند.»

این کشورها آمریکا را در جریان اقدامات خود برای ایجاد کانال‌های دیپلماتیک برای جلوگیری، حل و فصل، و کاهش تنش با ایران گذاشتند. یکی از روش‌های آنها در این راستا همکاری دفاعی با آمریکا است.

در بخش دیگر این بیانیه با اشاره به برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی ایران آمده است، شرکت‌کنندگان موافقت کردند که برنامه هسته‌ای ایران به شدت مایه نگرانی است، زیرا ایران گام‌هایی برداشته که نشان می‌دهد صرفا مصارف نظامی دارد.

این گروه در بحث درباره مسائل منطقه‌ای، که شامل وضعیت یمن و عراق می شود، تاکید کردند که «حمایت ایران از گروه‌های شبه‌نظامی مسلح در سراسر منطقه و برنامه موشک بالستیک تهدید آشکاری علیه ثبات و امنیت منطقه است.»

کلیه شرکت‌کنندگان دولت جدید ایران را ترغیب می‌کنند از فرصت دیپلماتیک کنونی برای جلوگیری از درگیری و ایجاد بحران استفاده کند و به این ترتیب، امنیت و سعادت منطقه را فراهم آورد.

اعضای شورای همکاری خلیج فارس در مورد تلاش‌های خود برای ایجاد کانال‌های دیپلماتیک مؤثر با ایران برای جلوگیری، حل و فصل یا کاهش تنش‌ها با حمایت بازدارندگی قوی و همکاری دفاعی با ایالات متحده توضیحاتی ارائه دادند.

کشورهای شرکت‌کننده در این نشست همچنین در مورد آینده‌ای که بتوان پس از برداشته شدن تحریم‌های اقتصادی علیه ایران تحت توافق هسته‌ای، روابط اقتصادی بیشتر در میان کشورهای منطقه برقرار شود، رایزنی کردند،‌ چرا که چنین شرایطی را «به نفع ایران می‌دانند.» اما معتقدند تا زمانی که اقدامات ایران به گونه‌ای باشد که به سمت یک بحران هسته‌ای حرکت کند این تلاش‌های دیپلماتیک نتیجه‌بخش نخواهند بود.

ایالات متحده و کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس تاکید کردند که اگر جمهوری اسلامی ایران به تحریک هسته‌ای ادامه دهد، تلاش‌های دیپلماتیک موفق نخواهد بود.

همه شرکت‌کنندگان از دولت جدید ایران خواستند تا از فرصت دیپلماتیک کنونی برای جلوگیری از بروز درگیری و بحران و ایجاد زمینه برای افزایش امنیت و رفاه منطقه استفاده کند.

آژانس بین‌المللی انرژی اتمی روز چهارشنبه ۲۶ آبان در گزارش فصلی محرمانه خود به اعضای آژانس اعلام کرد ایران حدود ١٧.٧ کیلوگرم اورانیوم غنی‌شده دارای خلوص شکاف‌پذیر تا ۶۰ درصد دارد که حاکی از افزایش ٨ کیلوگرمی این ماده از ماه اوت تاکنون است.

به گزارش آسوشیتدپرس، این درصد بالای غنی‌سازی به آسانی می‌تواند برای ساختن سلاح‌های هسته‌ای مورد استفاده قرار بگیرد و این مایه نگرانی قدرت‌های جهانی نسبت به برنامه هسته‌ای ایران است.

ایالات متحده و کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس از آغاز «دور هفتم» مذاکرات وین استقبال کرده و خواستند ایران و آمریکا هرچه زودتر به تبعیت متقابل از برجام درآیند. آنها چنین وضعیتی را پیش درآمد تلاش‌های دیپلماتیک دیگر برای رسیدگی به مسائلی که در امنیت و رفاه و سعادت منطقه نقش دارد، توصیف کردند. در بیانیه وزارت خارجه آمریکا همچنین آمده است: «کلیه شرکت‌کنندگان دولت جدید ایران را ترغیب می‌کنند از فرصت دیپلماتیک کنونی برای جلوگیری از درگیری و ایجاد بحران استفاده کند و به این ترتیب، امنیت و سعادت منطقه را فراهم آورد.»

  • 16x9 Image

    گیتا آرین

    خبرنگار ارشد بخش فارسی صدای آمریکا، عمدتا ً متمرکز بر خبرهای مربوط به حوزه سیاست خارجی او حرفه خبرنگاری را از سال ۱۳۶۶ با کار در رادیو شروع کرد و در سال ۱۳۸۳ به صدای آمریکا پیوست.

  • 16x9 Image

    فرهاد پولادی

    متولد تهران در مهرماه ۱۳۵۱، پس از هشت سال تدریس زبان انگلیسی در کانون زبان ایران؛ از سال ۱۳۷۷ خبرنگار ایرنا شد.
    از سال ۱۳۸۲ خبرنگار خبرگزاری فرانسه در تهران بود. ماموریت خبری فرانس پرس فرصت سفر به عراق، عربستان سعودی، لبنان، استانبول، مسکو و آلماتی را برای او فراهم کرد.

XS
SM
MD
LG