وزیر خارجه ایالات متحده در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل متحد با «جوزپ بورل» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا دیدار و درباره ایران گفتوگو کرد.
براساس بیانیه وزارت خارجه آمریکا که چهارشنبه شب منتشر شد، آقای بلینکن و این مقام ارشد اروپایی درباره نگرانیهای مشترک گفتوگو کردند. در این بیانیه جزئیات زیادی اعلام نشده است.
براساس بیانیه دیگر که از سوی دفتر مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا منتشر شده، آمده که جوزپ بورل و وزیر خارجه آمریکا درباره مسائلی از جمله نگرانی در خصوص بازگشت به توافق هستهای ایران گفتوگو کردند. آقای بورل در این دیدار گفت که برجام همچنان یک ابزار مهم برای عدم اشاعه تسلیحات هستهای در جهان، صلح در منطقه و امنیت بینالمللی است اما «زمان برای بازگشت به اجرای آن نامحدود نیست.»
آمریکا و ایران مذاکرات غیرمستقیمی را در وین اتریش در اواخر دولت حسن روحانی برای بازگشت به برجام آغاز کردند اما بدون نتیجه در آستانه انتخابات ایران معلق شد. هنوز دولت ابراهیم رئیسی تصمیم جدیدی برای از سرگیری این مذاکرات اعلام نکرده است. همزمان انتصاب علی باقری کنی به عنوان معاون وزارت خارجه ایران به عنوان یک چهره مخالف برجام، موجب بدبینی برخی تحلیلگران نسبت به آینده از سرگیری مذاکرات وین شده است.
ایران بخشهایی از توافق هستهای را نقض کرده و این مساله موجب نگرانی جامعه جهانی شده است. دولت آمریکا از زمان روی کار آمدن جو بایدن تاکید دارد که در صورت انجام تعهدات ذیل برجام توسط ایران، آمریکا نیز به این توافق باز میگردد اما جمهوری اسلامی میگوید تا زمانی که ایالات متحده همه تحریمهای دوران ریاست جمهوری دونالد ترامپ را لغو نکند، تهران نیز به تعهدات برجام باز نمیگردد.
روز سه شنبه ۳۰ شهریور (۲۱ سپتامبر) جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل متحد با حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران، دیدار و گفتوگو کرد. آقای بورل در این دیدار بر لزوم همکاری ایران با آژانس بین المللی انرژی اتمی برای حل مسائل باقیمانده میان دو طرف تاکید کرد و از مسیر کلی که برنامه هستهای ایران در پیش گرفته است، ابراز نگرانی کرد.
ایران برنامه هستهای خود را گسترش داده و با اقداماتی نظیر تولید اورانیوم فلزی نگرانیهای کشورهای غربی و منطقهای نسبت به اهداف کلی هستهای خود را افزایش داده است.
دفتر آقای بورل در بیانیهای اعلام کرد که در دیدار روز سه شنبه اولین مکالمه تلفنی دو طرف در ۳۱ اوت (ماه گذشته میلادی) نیز پیگیری شد و مباحث درباره توافق هستهای برجام متمرکز بود.
پیشتر جوزپ بورل، روز دوشنبه ۲۹ شهریور به خبرنگاران گفته بود که وزیران خارجه بریتانیا، چین، فرانسه، آلمان، و روسیه در حاشیه اجلاس سالانه مجمع عمومی سازمان ملل متحد با طرف ایرانی دیدار نخواهند کرد.
آنتونی بلینکن همچنین روز سهشنبه با وزیران خارجه پنج کشور باقی مانده در برجام نیز دیدار و بر تعهد ایالات متحده برای پیگیری دیپلماسی معنادار و بازگشت دوطرفه به تعهدات در قالب توافق هستهای و همچنین بررسی طیف کاملی از نگرانیها با ایران تاکید کرد.
ایالات متحده بارها هشدار داده است که فرصت بازگشت به برجام برای همیشه ادامه نخواهد داشت. میانه شهریورماه، وزیر خارجه آمریکا در حاشیه کنفرانس خبری با حضور وزیر خارجه آلمان گفته بود که فرصت بازگشت به برجام و رعایت متقابل آن «نامحدود» نیست