یک سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا روز جمعه اعلام کرد: «واشنگتن از گزارشهایی مبنی بر پرتاب ماهواره توسط جمهوری اسلامی مطلع است.»
او افزود: «در حال حاضر نمیتوانیم جزئیاتی درباره این پرتاب ارائه دهیم اما مدتهاست که نگرانی خود را درباره برنامههای پرتابگر فضایی ایران که مسیری برای توسعه سامانههای موشکی بالستیک دوربرد این کشور فراهم میکند، اعلام کردهایم.»
این اظهارات در پاسخ به درخواست بخش فارسی صدای آمریکا برای واکنش به پرتاب ماهواره ایران بیان شده است.
این سخنگوی وزارت خارجه ادامه داد: «اگرچه مفاد قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل در رابطه با برنامه موشکی بالستیک ایران در اکتبر ۲۰۲۳ منقضی شده، اما ما هرگز تنها به این قطعنامه برای محدود کردن توسعه و تکثیر فناوریهای خطرناک مرتبط با موشک و پهپادهای ایران اتکا نکردهایم. بلکه از مجموعهای جامع از ابزارهای چندجانبه و داخلی برای مقابله با این تهدید استفاده کردهایم.»
او همچنین افزود: «ایالات متحده به استفاده از انواع ابزارهای منع اشاعه، از جمله تحریمها، در هماهنگی با متحدان و شرکای خود برای جلوگیری از پیشرفت بیشتر برنامه موشکهای بالستیک ایران و توانایی این کشور در تکثیر فناوریهای مرتبط ادامه میدهد.»
رسانههای دولتی ایران روز جمعه از یک پرتاب فضایی جدید خبر دادند. به گزارش خبرگزاری رسمی ایرنا، ارتش جمهوری اسلامی ایران با استفاده از ماهوارهبر «سیمرغ»، ماهواره تحقیقاتی «فخر ۱» و بلوک انتقال مداری «سامان ۱» را با وزن مجموع ۳۰۰ کیلوگرم در مدار زمین قرار داده است.
ماهوارهبر سیمرغ، یک پرتابگر دو مرحلهای با سوخت مایع، برای این مأموریت استفاده شده است.
جمهوری اسلامی همواره انکار کرده که به دنبال تولید سلاح هستهای است و تأکید دارد که برنامههای موشکی و فضایی آن صرفاً اهداف دفاعی و غیرنظامی را دنبال میکند.
ماه گذشته، روسیه ۵۵ ماهواره، از جمله دو ماهواره ایرانی به نامهای «کوثر» و «هدهد» را به فضا پرتاب کرد. این اقدام نشاندهنده تعمیق روابط سیاسی، اقتصادی و نظامی میان تهران و مسکو است.
برنامههای فضایی ایران و همکاریهای آن با روسیه در شرایطی ادامه دارد که نگرانیهای بینالمللی از توسعه فناوری موشکی این کشور همچنان پابرجاست.