لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۲۷ خرداد ۱۴۰۳ ایران ۰۰:۴۰

دفاع جرج بوش از حمله به عراق: جهان بدون صدام بهتر است


جرج بوش بعد از حمله به افغانستان، در سال ۲۰۰۳ دستور حمله آمریکا به عراق را صادر کرد.
جرج بوش بعد از حمله به افغانستان، در سال ۲۰۰۳ دستور حمله آمریکا به عراق را صادر کرد.

در حالیکه روز چهارشنبه گزارش هیات تحقیق پیرامون چگونگی ورود بریتانیا به جنگ عراق اعلام کرد این کشور با "اطلاعات مخدوش و برمبنای قانونی ناکافی" به جنگ عراق رفته، در آمریکا جرج دبلیو بوش، رئیس جمهوری که در زمان او به عراق حمله شد از اینکار دفاع کرد و گفت جهان بدون حضور صدام حسین در قدرت، جای بهتری است.

رئیس جمهوری سابق آمریکا، جرج دبلیو بوش که تولد هفتاد سالگی اش را جشن گرفت، اعلام کرد که گزارش کمیته حقیقت یاب در مورد نقش بریتانیا در جنگ عراق را نخوانده است اما در بیانیه ای که سخنگوی او صادر کرد، تاکید شد: با وجود نقایض اطلاعاتی و سایر اشتباهاتی که پرزیدنت جرج بوش قبلا به وجود آنها اذعان کرده و مسئولیت بروز آنها را پذیرفته، وی هنوز اعتقاد دارد بدون وجود صدام حسین در قدرت، تمامی جهان جایی بهتر است.

این بیانیه همچنین به نقل از رئیس جمهوری سابق آمریکا تاکید دارد که وی معتقد است ایالات متحده هرگز متحدی نزدیکتر از بریتانیا تحت رهبری تونی بلر در زمان نخست وزیری نداشته است.

در حالی که رئیس جمهوری وقت فرانسه از همراهی با آمریکا برای حمله به عراق خودداری کرد، تونی بلر همراه ایالات متحده در حمله به عراق در سال ۲۰۰۳ بود.

واکنش آقای بوش به گزارش روز چهارشنبه کمیته حقیقت یاب در مورد نقش بریتانیا در جنگ عراق بود. پس از هفت سال انتظار خانواده هایی که عزیزانشان را در جنگ عراق از دست دادند، روز چهارشنبه، گزارش کمیته حقیقت یاب در مورد نقش بریتانیا در این جنگ منتشر شد.

سر جان چیلکات رئیس کمیته تحقیق اعلام کرد که جنگ عراق "آخرین گزینه" پیش روی بریتانیا در آن زمان نبوده، و برنامه ریزی لازم برای عراق پس از جنگ نیز انجام نشده بود.

این گزارش می تواند زمینه را برای تعقیب قضایی تونی بلر، نخست وزیر بریتانیا فراهم کند و حتی بر اتحاد استراتژیک واشنگتن و لندن نیز اثر بگذارد.

در واکنش به این گزارش، تونی بلر نخست وزیر سابق بریتانیا با اعلام پذیرش مسئولیت اشتباهات خود برای شرکت در این جنگ گفت: چه مردم با تصمیم من برای جنگ با صدام حسین موافق باشند یا خیر، من حسن نیت داشتم .

واکنش آمریکایی ها

مقام های رسمی دولت فعلی آمریکا واکنش محافظه کارانه ای به این گزارش داشته اند.

جاش ارنست، سخنگوی کاخ سفید روز چهارشنبه تنها با یادآوری اینکه پرزیدنت باراک اوباما در زمان حمله به عراق با آن مخالف بود، گفت، "مهم این است که آمریکا از اشتباهات گذشته درس عبرت بیاموزد."

جان کربی، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا هم در نشست خبری چهارشنبه خود با اشاره به درگیری های فعلی در سوریه و عراق گفت جان کری تمام توجه خود را به این مسایل صرف می کند و "ما علاقه ای به بازگشایی پرونده تصمیمات منجر به جنگ عراق در سال ٢٠٠٣ نداریم."

اشتون کارتر وزیر دفاع آمریکا هم بعد از دیدار با آقای اوباما و اعلام حفظ ۸۴۰۰ نیرو در افغانستان، از اعلام نظر درباره گزارش کمیته حقیقت یاب در مورد نقش بریتانیا در جنگ عراق خودداری کرد.

پاسخ ضمنی یک جمهوریخواه به ترامپ

در حالی جرج بوش در واکنش به گزارش کمیته حقیقت یاب بریتانیا از جهان بدون صدام دفاع کرده که این اظهارات رئیس جمهوری سابق را می توان واکنشی به نامزد احتمالی جمهوریخواهان نیز دانست.

نامزد احتمالی حزب جمهوریخواه برای انتخابات آینده ریاست جمهوری ایالات متحده که همواره سیاست خارجی دموکرات ها را مورد انتقاد قرار داده، اخیرا عملکرد صدام حسین دیکتاتور پیشین عراق را تحسین کرد.

دونالد ترامپ سه شنبه شب در سخنانی در میان جمعی از هواداران خود در ایالت کارولینای شمالی گفت "صدام حسین آدم بدی بود، درست ... اما می دانید او چه کار خوبی کرد؟ او تروریست ها را کشت. او این کار را خیلی خوب انجام داد."

این در حالی است که در کارنامه صدام حسین، که حکومت او در پی حمله نظامی ایالات متحده به عراق در سال ۲۰۰۳ میلادی سرنگون شد، هیچ موردی از کشتن تروریست ها و استفاده از نیروی نظامی علیه گروه های تروریستی مانند القاعده وجود ندارد.

به نوشته آسوشیتدپرس، دونالد رامسفلد وزیر دفاع وقت ایالات متحده در دولت جرج دبلیو بوش، در همان سال گفته بود که صدام حسین حتی پاداشی معادل ۲۵ هزار دلار آمریکا برای خانواده های تروریست هایی که اقدام به حملات انتحاری کنند پیشنهاد داده است.

هر چند آمریکا در طول جنگ ایران و عراق در دهه ۸۰ میلادی از بغداد حمایت می کرد، اما عراق صدام حسین از سوی واشنگتن به عنوان یک کشور حامی تروریسم شناخته شد. چرا که او منتقدان کشورش را سرکوب کرد و حتی از سلاح شیمیایی علیه مردم خودش استفاده کرد؛ که منجر به مرگ هزاران زن و مرد و کودک کرد شد.

XS
SM
MD
LG