آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا، قرار است یکشنبه در دومین روز از چهارمین تور خاورمیانهای خود طی سه ماه اخیر، همسایگان عرب اسرائیل را به ایفای نقش در غزه پس از جنگ تشویق کند.
سفر بلینکن به دنبال کشتهشدن صالح العاروری، از رهبران حماس، در یک حمله پهپادی منتسب به اسرائیل در بیروت، افزایش تنشها در مرز میان اسرائیل و لبنان، و تداوم تلاشهای بینالمللی به رهبری ایالات متحده برای مقابله با حملات حوثیهای مورد حمایت جمهوری اسلامی ایران در آبهای دریای سرخ انجام میشود.
رئیس دستگاه دیپلماسی آمریکا پس از دیدار با رهبران ترکیه و یونان، اواخر روز یکشنبه وارد اردن شد و صبح روز یکشنبه با ملک عبدالله، پادشاه اردن، دیدار کرد.
به گزارش خبرگزاری رویترز، ملک عبدالله در این دیدار به آنتونی بلینکن گفت واشنگتن نقش عمدهای در وادار کردن اسرائیل به پذیرش آتشبس فوری دارد و نسبت به «عواقب فاجعهبار» تداوم جنگ هشدار داد.
به دنبال حمله تروریستی ۱۵ مهر حماس به جنوب اسرائیل که طی آن ۱۲۰۰ نفر کشته و بیش از ۲۴۰ تن دیگر به گروگان گرفته شدند، اسرائیل تهاجم به نوار غزه با هدف نابودی این گروه اسلامگرای مورد حمایت جمهوری اسلامی ایران را آغاز کرد.
مقامات بخش بهداشت غزه تحت تسلط حماس گفتهاند طی این تهاجم تا کنون ۲۲۷۲۲ فلسطینی ساکن غزه کشته شدهاند.
بخش فارسی صدای آمریکا نمیتواند به طور مستقل آمار و ارقام ارائهشده از سوی حماس را تایید کند.
وزارت امور خارجه اردن پیش از گفتوگوهای روز یکشنبه با انتشار بیانیهای اعلام کرد ایمن صفدی، وزیر امور خارجه این کشور، تنها یک سناریو برای آینده را به بحث خواهد گذاشت که در آن نوار غزه و کرانه باختری به عنوان مبنای راهحل دو کشوری برای فلسطینیان در نظر گرفته شود.
یوآف گالانت، وزیر دفاع اسرائیل، روز پنجشنبه تشکیل یک نیروی بینالمللی با مشارکت ایالات متحده و اتحادیه اروپا و همراه با آزادی عملیاتی اسرائیل در نوار غزه پس از جنگ جاری را پیشنهاد کرده بود.
قطر و سپس امارات متحده عربی دو توقفگاه دیگر آنتونی بلینکن در دومین روز از چهارمین تور خاورمیانهای او در سه ماه اخیر هستند.
رویترز به نقل از یک مقام ارشد وزارت امور خارجه که از اعضای هیئت آمریکایی همراه آنتونی بلینکن است، گزارش داده که بلینکن در دیدارهایش، همسایگان عرب و مسلمان اسرائیل را به ایفای نقش در بازسازی و اداره غزه پس از جنگ تشویق میکند.
هیئت آمریکایی دیدگاههای دولتهای عرب درباره غزه را با مقامهای اسرائیلی در میان خواهد گذاشت. دیپلمات مزبور اذعان کرد که شکافی عمده میان مواضع اسرائیل و این دولتها وجود دارد.
- بحران انسانی
وزیر امور خارجه آمریکا در امان از یک انبار «برنامه جهانی غذا» بازدید کرد که محل نگهداری غذاهای کنسروشده برای ارسال نهایی به نوار غزه است.
لورا ترنر، سرپرست این نهاد بینالمللی وابسته به سازمان ملل متحد، پیش از دیدار با بلینکن گفت او باید برای توقف درگیریها و بازگشایی گذرگاههای مرزی به شمال غزه تلاش کند.
به گفته خانم ترنر، نهاد تحت سرپرستیاش به مدت شش هفته است که به شمال غزه دسترسی نداشته و کمکهای ارسالی به این منطقه توسط فلسطینیهایی منتقل شدهاند که خود نیز نیاز مبرم به غذا دارند.
وزیر امور خارجه آمریکا گفت واشنگتن تلاش میکند ضمن باز نگه داشتن مسیرهای کمکرسانی به نوار غزه، بر تعداد آنها بیافزاید.
بلینکن تصریح کرد ایالات متحده به طور شبانهروزی بر روی شرایط «بسیار دشوار» و «به طور فزاینده وخیم» مردان، زنان، و کودکان در غزه متمرکز است.
وزیر امور خارجه آمریکا قرار است در دوحه با مقامات قطری درباره تلاشها برای آزادی بیش از ۱۰۰ گروگان که هنوز در اسارت حماس به سر میبرند، گفتوگو کند.
آمریکا، کانادا، بریتانیا، اتحادیه اروپا، ژاپن، اسرائیل و شمار دیگری از کشورها گروه حماس را در فهرست سازمانهای تروریستی قرار دادهاند.