جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا، روز جمعی ٢٩ دی در تماسی تلفنی با بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، آخرین تحولات مربوط به جنگ اسرائیل و غزه را با او به بحث و گفتوگو گذاشت.
قرار است کاخ سفید تا ساعاتی دیگر بیانیهای درباره این تماس تلفنی منتشر کند.
در همین ارتباط، جان کربی، سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید، گفت بایدن در این تماس مسئولیت اسرائیل برای کاهش تلفات غیرنظامیان در غزه را به بحث گذاشته است.
به گفته او، جو بایدن از تصمیم اسرائیل مبنی بر صدور اجازه ورود آرد به نوار غزه استقبال کرده است،
جان کربی افزود رئیس جمهوری ایالات متحده هنوز به راهحل دو کشوری امیدوار است.
این دیپلمات آمریکایی افزود هنوز تلاشهای زیادی باید برای آزادی گروگانهای اسیر حماس انجام شود.
به گفته او، ایالات متحده هنوز مخالف برقراری آتشبس کلی در غزه است زیرا چنین امری به حماس کمک خواهد کرد.
آقای کربی، با این حال، افزود آمریکا از وقفههای بشردوستانه به منظور آزادی گروگانها و ورود کمکهای بیشتر به ساکنان غزه حمایت میکند.
- درخواست روسیه از حماس برای آزادی «فوری» گروگانها
وزارت امور خارجه روسیه روز جمعه اعلام کرد از یک هیئت حماس که به این کشور سفر کرده، خواسته است که گروگانها از جمله سه شهروند روسیهای را آزاد کنند.
طبق بیانیه وزارت امور خارجه، میخائیل بوگدانوف، معاون وزیر خارجه، در دیدار با موسی ابومزروق، عضو دفتر سیاسی حماس، درباره درگیریهای جاری در شرایطی که بحران انسانی در غزه به «ابعاد فاجعهبار» رسیده، گفتوگو کرده است.
بیانیه میافزاید که طرف روسی در این دیدار همچنین بر «نیاز به آزادی فوری غیرنظامیان اسیرشده در جریان حملات ۱۵ مهر ۱۴۰۲... از جمله سه شهروند روسیهای» تاکید کرد.
وزارت امور خارجه روسیه در بیانیهای جداگانه همچنین از دیدار بوگدانوف و سیمونا هالپرین، سفیر اسرائیل در مسکو، خبر داد.
وزارت امور خارجه روسیه اعلام کرد که این کشور از حل و فصل جامع مسائل خاورمیانه بر اساس تصمیمات شورای امنیت سازمان ملل حمایت میکند.
طبق بیانیه، سفیر اسرائیل در این دیدار در جریان «تلاشهای هدفمند دیپلماسی روسیه در راستای آزادی فوری و بی قید و شرط غیرنظامیان در نوار غزه از جمله روسها» قرار گرفت.
- تحریم شش فرد مرتبط با حماس از سوی اتحادیه اروپا
شورای اتحادیه اروپا روز جمعه از ایجاد «چارچوبی اختصاصی از اقدامات محدودکننده» خبر داد که بر اساس آن، اتحادیه اروپا هر فرد یا نهادی را که از اقدامات خشونتآمیز حماس یا جهاد اسلامی حمایت کند، آن را تسهیل کند، و یا آن را امکانپذیر کند، پاسخگو خواهد کرد.
جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجه اتحادیه اروپا، در این ارتباط گفت تصمیم مزبور نشان میدهد این اتحادیه آماده برداشتن گامهای قاطعانه برای مقابله با سبعیت به نمایش گذاشته شده در ۱۵ مهر است.
به گفته او، اسرائیلیها و فلسطینیها سزاوار زیستن در «صلح عادلانه، پایدار، و امن» هستند.
شش فرد تحریمشده تبعه کشورهای عرب یا آفریقایی هستند و به دنبال تحریم روز جمعه داراییهایشان مسدود میشود و اجازه سفر به اتحادیه اروپا را نخواهند داشت.
چارچوب تحریمی جدید به مدت یکسال تا یکشنبه ۳۰ دی ۱۴۰۳ دوام خواهد یافت و در معرض بازبینی مداوم و در صورت لزوم تجدید یا اصلاح خواهد بود.
- اتهام بورل به دولت اسرائیل
جوزپ بورل روز جمعه طی سخنانی در دانشگاه وایادولید اسپانیا گفت دولت اسرائیل در گذشته به منظور تضعیف تشکیلات خودگردان فلسطینی به حماس کمک مالی کرده است.
دیپلمات ارشد اتحادیه اروپا از ارائه جزئیات بیشتر درباره این اتهام خودداری کرد.
بنیامین نتانیاهو پیشتر این اتهام را که از سوی برخی رسانهها نیز مطرح شده، قویا رد کرده است.
آقای بورل در بخش دیگری از سخنان خود گفت تنها راهحل مسالمتآمیز، ایجاد یک کشور برای فلسطینیان است و اینکه بر خلاف نظر اسرائیل، «تحمیل» راهحل دو کشوری «از بیرون» صلح به وجود خواهد آورد.
- درخواست هلند برای کاهش شدید خشونتها در غزه
مارک روته، نخستوزیر هلند، روز جمعه گفت در تماسی تلفنی با نتانیاهو از او خواسته که اسرائیل سطح خشونتها علیه فلسطینیان را «بهشدت» کاهش دهد.
نخستوزیر هلند افزود از همتای اسرائیلیاش همچنین خواسته با ایجاد وقفهای «فوری» در جنگ، اجازه ورود کمکهای بیشتر به نوار غزه را بدهد.
به گفته او، اسرائیل باید اجازه ورود کمکهای بشردوستانه بسیار بیشتری را با سرعتی بسیار بالاتر بدهد.
- انهدام یک «هدف مشکوک» داخل لبنان
ارتش اسرائیل اعلام کرد بعد از ظهر جمعه یک «هدف مشکوک» را در داخل لبنان هدف حمله یک موشک هدایتشونده قرار داده است.
روزنامه جروزالمپست به نقل از ارتش اسرائیل گزارش داده که هدف مزبور وارد اسرائیل نشده و حادثه پایان یافته است.
این در حالی است که ارتش اسرائیل ساعاتی پیشتر از شناسایی و انهدام یک پهپاد نفوذی از لبنان به خاک این کشور توسط سامانه گنبد آهنین خبر داده بود.
- درگیریها در جنوب غزه
هلال احمر فلسطینی روز جمعه ارتش اسرائیل را متهم کرد که در جریان حمله به بیمارستان الامل در خانیونس واقع در جنوب غزه، سبب زخمی شدن برخی از آوارگان فلسطینی شده است.
به گزارش رویترز، تانکهای اسرائیلی همچنین در حال نزدیکشدن به بیمارستان ناصر در خانیونس هستند و ساکنان محلی از درگیریهای شدید میان اسرائیل و حماس خبر دادهاند.
وزارت بهداشت غزه تحت حاکمیت حماس روز جمعه اعلام کرد ۱۴۲ فلسطینی طی درگیریهای شبانهروز گذشته کشته و ٢٧٨ نفر دیگر زخمی شدهاند. بنا به ادعای این نهاد بهداشتی ، تا کنون ۲۴۷۶۲ فلسطینی ساکن غزه در جریان تهاجم اسرائیل به این باریکه پرجمعیت کشته شدهاند.
حماس همواره از ذکر شمار اعضای کشتهشده خود در جریان تهاجم اسرائیل با هدف نابودی این گروه اسلامگرا خودداری میکند.
بخش فارسی صدای آمریکا نمیتواند به طور مستقل آمار و ارقام ارائهشده از سوی حماس را راستیآزمایی کند.
در جریان حمله تروریستی ۱۵ مهر حماس به جنوب اسرائیل، ۱۲۰۰ نفر عمدتا غیرنظامی کشته شده و بیش از ٢۴۰ تن دیگر از جمله زنان، کودکان، و سالمندان به گروگان گرفته شدند.
ایالات متحده، بریتانیا، اتحادیه اروپا، ژاپن، اسرائیل و شمار دیگری از کشورها حماس را در فهرست سازمانهای تروریستی قرار دادهاند.