خبرگزاری رویترز به نقل از مقامات لبنانی گزارش داده است گروه حزبالله لبنان که مورد حمایت جمهوری اسلامی ایران است، پیشنهاد واشنگتن برای کاهش درگیریها با اسرائیل، از جمله «دور کردن جنگجویانش از مرز»، را رد کرده است. با این حال این مقامات لبنانی میگویند درها به روی تلاشهای دیپلماتیک آمریکا برای جلوگیری از جنگ گستردهتر باز است.
آموس هاشتاین، فرستاده آمریکا در بیروت، تلاشهای دیپلماتیک برای بازگرداندن امنیت در مرز اسرائیل و لبنان را هدایت میکند.
حملات حوثیهای مورد حمایت جمهوری اسلامی ایران به کشتیهای تجاری در دریای سرخ، حملات آمریکا در واکنش و درگیری در سایر نقاط خاورمیانه بر ضرورت این تلاشها افزوده است.
یک مقام ارشد لبنانی آگاه از دیدگاههای حزبالله، به رویترز گفت که حزبالله «آماده شنیدن» است.
موضع حزبالله این است که تا زمانی که آتش بس کامل در غزه برقرار نشود، به سمت اسرائیل موشک پرتاب خواهد کرد.
یکی از مقامات لبنانی و یک منبع امنیتی به رویترز گفت که انعطافپذیری این گروه در قبال تلاشهای دیپلماتیک نشاندهنده تمایل آنها به اجتناب از یک جنگ گستردهتر است.
سه مقام لبنانی و یک دیپلمات اروپایی به رویترز گفتهاند که حزبالله که از سوی واشنگتن به عنوان یک سازمان تروریستی شناخته شده است، مستقیم در مذاکرات شرکت نکرده است ولی پیشنهادهای هاشتاین توسط واسطههای لبنانی به این گروه منتقل شد.
سه منبع لبنانی و یک مقام آمریکایی به رویترز گفتند که بکی از پیشنهادهای مطرحشده این بود که همزمان با کاهش شدت عملیات اسرائیل در غزه، از شدت درگیریهای مرزی نیز کاسته شود.
دو نفر از سه مقام لبنانی و یک مقام اسرائیلی گفتند که پیشنهاد دیگر این است که حزبالله جنگجویان خود را دستکم ۷ کیلومتر از مرز دور نگه دارد. مقامات لبنانی گفتند که این پیشنهاد به حزبالله ابلاغ شده است.
این پیشنهاد بسیار کمتر از درخواست اسرائیل برای عقبنشینی ۳۰ کیلومتری تا رودخانه لیتانی لبنان است.
دفتر نخست وزیر اسرائیل از اظهار نظر درباره «گفتگوهای دیپلماتیک» خودداری کرد و پاسخی به رویترز نداد.
یکی از مقامات ارشد حزبالله که نخواست نامش فاش شود به رویترز گفت که پس از پایان جنگ در غزه، این گروه آماده حمایت از مذاکرات لبنانیها برای دستیابی به توافقی بر سر مناطق مورد مناقشه در مرز است.
به نوشته رویترز، مهند هیج علی، معاون مرکز خاورمیانه کارنگی، میگوید جمهوری اسلامی از ویرانی گسترده حزبالله و لبنان به ویژه به این دلیل که قبلا مجبور به پرداخت هزینه بازسازی شده است اجتناب میکند.
اسرائیل میگوید در صورتی که دیپلماسی نتواند امنیت را به شمال اسرائیل بازگرداند، ارتش این کشور وارد عمل خواهد شد.
سید حسن نصرالله، رهبر حزبالله لبنان درسخنرانی اخیر خود گفت که این «تهدید» هشداری بود مبنی بر اینکه اسرائیل وارد مرحله بعدی جنگ در غزه خواهد شد و نیروها را به سمت مرزهای شمالی خود منتقل خواهد کرد. او افزود حزبالله بدون «محدودیت، قانون، و مرزی» آماده جنگیدن است.
اما نصرالله به احتمال پیشبرد مذاکرات دیپلماتیک نیز اشاره کرد و مفسران اظهارات او را احتمال دستیابی به توافقی برای حل و فصل وضعیت مناطق مرزی مورد مناقشه تفسیر کردند.
فرانسه نیز در تلاش برای کاهش تنشها در منطقه است. یک منبع آگاه به رویترز گفت که اظهارات عمومی نصرالله در اشاره به توافق احتمالی مرزی، «پیامی مستقیم» به آمریکاییها و فرانسویها بود.