لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۵ دی ۱۴۰۳ ایران ۰۴:۵۵

تصویب قطعنامه کمیته سازمان ملل در انتقاد از افزایش اعدام در ایران


نشست کمیته حقوق بشر مجمع عمومی سازمان ملل متحد - ۲۷ آبان۱۳۹۳
نشست کمیته حقوق بشر مجمع عمومی سازمان ملل متحد - ۲۷ آبان۱۳۹۳

در حالی مذاکره‌کنندگان ایران و شش قدرت جهانی آخرین دور گفتگوهای هسته‌ای پیش از پایان مهلت تعیین شده سوم آذر را در وین آغاز کرده‌اند، کمیته اصلی مجمع عمومی سازمان ملل متحد در امور مربوط به حقوق بشر با تصویب قطعنامه‌ای، ضمن ابراز نگرانی از نقض حقوق بشر در ایران، از تعداد بالای احکام اعدام در جمهوری اسلامی انتقاد کرد.

به گزارش خبرگزاری بلومبرگ، قطعنامه پیشنهادی کانادا در انتقاد از وضعیت حقوق بشر در ایران، «تعداد بالا و افزایش هشداردهنده مجازات اعدام» و اعمال محدودیت‌های گسترده در آزادی‌های ابتدایی شهروندان و نیز تبعیض علیه زنان و اقلیت‌ها، روز سه‌شنبه توسط این کمیته به تصویب رسید.

۷۸ کشور به تصویب این قطعنامه پیشنهادی کانادا پاسخ مثبت دادند، ۳۵ کشور از جمله روسیه، چین و کره شمالی با آن مخالفت کردند و ۶۹ کشور نیز رأی ممتنع دادند. در این قطعنامه آمده است دست کم ۸۵۰ نفر طی ۱۵ ماه گذشته در ایران اعدام شده‌اند.

به گفته بلومبرگ، هرچند این قطعنامه الزام‌آور نیست، اما لحن تند آن، تائیدی است بر گزارش اخیر بازرس مستقل سازمان ملل که گفته بود حسن روحانی رئیس جمهوری ایران تاکنون نتوانسته است به وعده‌های خود در زمان تبلیغات انتخاباتی سال گذشته برای ارتقای وضعیت حقوق بشر عمل کند.

احمد شهید گزارشگر ویژه سازمان ملل در حقوق بشر ایران، در آخرین گزارش خود از تعداد بالای احکام اعدام و نیز بدتر شدن وضعیت رعایت حقوق زنان در جمهوری اسلامی خبر داده بود.

غلامحسین دهقانی سرپرست هیات نمایندگی ایران در سازمان ملل این قطعنامه – که قرار است به مجمع عمومی سازمان ارجاع شود تا ماه آینده میلادی به رأی گذاشته شود – را «غیرسازنده» دانست و گفت با اهداف سیاسی تنظیم شده است.

به گزارش واحد مرکزی خبر، آقای دهقانی پیش‌نویس این قطعنامه را بر پایه «نگرشی ناقص، نامتوازن و جانبدارانه» معرفی کرد و گفت «تحولات مثبت حقوق بشری جامعه ایران در دوره اخیر، بویژه پس از شروع بکار دولت جدید ایران« در این پیش‌نویس نادیده گرفته شده است.

غیر از احکام قصاص، بسیاری این انتقاد را مطرح می‌کنند که احکام اعدام صادر شده، بویژه در مورد جرایم مربوط به مواد مخدر، تناسبی با جرم ندارد. ایران این انتقادها را رد می‌کند و می‌گوید در راستای اجرای احکام اسلامی صورت می‌گیرد.

این قطعنامه همزمان با آغاز دور آخر گفتگوهای ایران و شش قدرت جهانی در وین با هدف دستیابی به توافق جامع و نهایی بر سر برنامه هسته‌ای تهران پیش از ضرب‌الاجل سوم آذر ماه (۲۴ نوامبر) تصویب شد. ایالات متحده آمریکا و بسیاری از کشورهای غربی طرف مذاکره ایران از ایران به دلیل نقض گسترده حقوق بشر انتقاد می‌کنند.

با این وجود، با این که مقام‌های هر دو طرف مذاکره‌کننده گفته‌اند که در این مذاکرات، غیر از مسئله هسته‌ای به هیچ موضوع دیگری نخواهند پرداخت، برخی خواستار مطرح کردن وضعیت حقوق بشر ایران در گفتگوهای جاری شده‌اند.

XS
SM
MD
LG