گزارش روز دوشنبه کمیسیون تحقیق سازمان ملل متحد درباره اوکراین، «شواهد فزایندهای از جنایات جنگی» و جنایات علیه بشریت را ـ که روسیه در تجاوز به اوکراین مرتکب شده است ـ نشان میدهد.
به گزارش صدای آمریکا این گزارش که به «شورای حقوق بشر سازمان ملل» ارائه شد، تصویری از «نقض گسترده حقوق بشر»، سوء استفاده از غیرنظامیان و تخریب گسترده و بیرویه زیرساختهای اساسی را ارائه میدهد.
همزمان اریک موز، رئیس کمیسیون تحقیق سازمان ملل متحد گفت: «کمیسیون، نگران شواهد مستمر جنایات جنگی نیروهای مسلح روسیه در اوکراین است.
او ادامه داد: «در سال دوم جنگ، مردم اوکراین همچنان با تلفات و جراحت، ویرانیهای بزرگ، رنج و آسیب روحی ناشی از آن کنار میآیند، هزاران نفر کشته و زخمی شدهاند و میلیونها نفر آواره داخلی یا خارج از کشور هستند.»
در واکنش، روسیه که در گذشته همواره هدف قراردادن غیرنظامیان را رد کرده است، گزارش دادرسی کمیسیون تحقیق سازمان ملل متحد را «تحریم کرد» و برای پاسخگویی به این اتهامات در شورای حقوق بشر، حاضر نبود.
آخرین آمار دفتر کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد، تعداد کشتهشدگان غیرنظامی را ۹ هزار و ۶۱۴ تن و مجروحان را ۱۷ هزار و ۵۳۵ تن، از زمان حمله روسیه به اوکراین در فوریه ۲۰۲۲ نشان میدهد.
همچنین آمارهای کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل متحد نشان میدهد که بیش از پنج میلیون نفر در داخل اوکراین آواره شدهاند و بیش از شش میلیون تن دیگر به عنوان پناهنده به کشورهای دیگر گریختهاند.
کمیسیون تحقیق سازمان ملل متحد درباره اوکراین از زمان تاسیس در مارس ۲۰۲۲، بیش از ده بار از اوکراین بازدید کرده است و اطلاعات مقامات دولتی را جمعآوری کرده و به شهادتهای دلخراش قربانیان و شاهدان بدرفتاری گوش داده است.
آندری کوستین، دادستان کل اوکراین، با ارائه ویدیویی به این روند رسیدگی کرد و «جنایتهای بزرگی را که روسیه در جریان جنگ تجاوزکارانه خود علیه اوکراین به میزان تکان دهندهای مرتکب شده است» محکوم کرد.
دادستان کل اوکراین همچنین درباره آسیبهای وارد شده به بیش از ۱۹ هزار کودک اوکراینی که توسط رهبری روسیه به اجبار از کشورشان منتقل و اخراج شدهاند صحبت کرد.
آندری کوستین، دادستان کل اوکراین گفت: «تابعیت اوکراینی کودکان اوکراینی سلب میشود و آنها برای فرزندخواندگی در اختیار خانوادههای روسی قرار میگیرند. این یک جنایت جنگی و جنایت علیه بشریت است که میتواند مطابق با کنوانسیون نسلکشی ۱۹۴۸، به جنایت نسلکشی تبدیل شود.»