آمریکا و متحدانش با اعلام تحریمهای بیشتر علیه روسیه به دلیل به رسمیت شناختن دو منطقه جداییطلب در شرق اوکراین، تاکید کردند که در صورت تهاجم تمام عیار مسکو به اوکراین مجازاتهای سختتری را علیه روسیه اجرا خواهند کرد.
تحریمهای اتحادیه اروپا که از روز چهارشنبه چهارم اسفند اجرایی میشود، تمامی اعضای مجلس عوام روسیه را که به شناسایی مناطق جداییطلب در اوکراین رای دادند به فهرست سیاه اضافه میکند و داراییهای آنها را مسدود، و سفر آنها به اروپا را ممنوع میکند.
آمریکا نیز آماده است که در صورت اقدام روسیه در تشدید درگیریها در اوکراین مجموعه گستردهتری از تحریمها را علیه روسیه اعمال کند و نهادها و شرکتهای مالی اصلی روسیه را از دسترسی به معاملات دلار آمریکا و بازارهای جهانی برای تجارت، صادرات انرژی و تامین مالی محروم کند.
به نوشته رویترز، والی آدیمو، معاون وزیر خزانه داری آمریکا، روز چهارشنبه گفت که ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه قادر است صدمات بسیار بیشتری در اوکراین وارد کند و ایالات متحده نیز آماده است در صورت چنین اقدامی، بخش فناوریهای پیشرفته و منابع مورد نیاز روسیه را تحریم کند.
او به شبکه خبری «سیانبیسی» گفت آمریکا آماده است دسترسی روسیه به فناوریهای غربی که مورد نیاز ارتش روسیه است و دسترسی این کشور به خدمات مالی را قطع کند.
در همین حال،آندری تورچاک، یکی از اعضای ارشد حزب حاکم روسیه، روز چهارشنبه گفت که ارتش روسیه تنها در صورتی وارد دو منطقه تحت کنترل شورشیان مورد حمایت روسیه در اوکراین می شود که رهبران جدایی طلب در آنجا از مسکو چنین چیزی بخواهند.
تورچاک، استقرار احتمالی نظامیان روسیه در این دو منطقه اوکراین را دارای «ماهیت صلحبانی» خواند. مسکو پیشتر استقلال مناطق لوهانسک و دونتسک در اوکراین را به رسمیت شناخت که تحریمهای گسترده غرب را در پی داشت. کشورهای غربی با تاکید بر تمامیت ارضی اوکراین میگویند روسیه نباید به اوکراین و حاکمیت ملی آن تجاوز کند.
تورچاک و یکی از رهبران شورشیان تحت حمایت روسیه در یکی از مناطق تحت کنترل آنها، به خبرنگاران گفتند که ارتش روسیه با وجود ادعاهای غرب که سالها است میگویند مسکو حضور نظامی پنهانی دارد، هنوز در مناطق جدایی طلبان حضور ندارد.
سقوط ارزش پول روسیه
در همین حال، ارزش روبل روسیه روز چهارشنبه کاهش یافت و هر دلار با ۸۰ روبل و هر یورو با ۹۰ روبل معامله شد، زیرا سرمایه گذاران نگران اثرات تحریمهای غرب علیه روسیه هستند.
از سوی دیگر اسرائيل در اولین بیانیه رسمی خود گفت از تمامیت ارضی و حاکمیت اوکراین حمایت میکند و خواستار راه حل دیپلماتیک شده است. اسرائیل در این بیانیه از اشاره به نام روسیه خودداری کرده است.
روزنامه اسرائيلی هاآرتص در این باره به نقل از یک مقام دیپلماتیک اسرائیل که خواست نامش فاش نشود، نوشته است: «ما حداقلهای لازم را انجام دادیم و اکنون میتوانیم بیطرف بمانیم.»
بوریس جانسون، نخست وزیر بریتانیا، نیز روز چهارشنبه گفت که از نهاد تنظیم کننده مقررات رسانهها در این کشور خواسته شده است تا مجوز پخش شبکه خبری روسی «آرتی» (راشیا تودی) را بررسی کند.
بر اساس نامهای که به روزنامه تایمز درز کرده است، نادین دوریس، وزیر فرهنگ بریتانیا، ابراز نگرانی کرده است که این شبکه روسی که به زبان انگلیسی نیز برنامه دارد، بخشی از انبار مهمات مسکو در عرصه انتشار اطلاعات نادرست و گمراهکننده درباره بحران اوکراین است.
واکنش پاپ فرانسیس
پاپ فرانسیس، رهبر کاتولیکهای جهان، روز چهارشنبه گفت تهدید به جنگ در اوکراین باعث شده است که او «رنج شدیدی» در «قلب» خود حس کند و اقدامات «بی ثبات کننده همزیستی بین کشورها و بی اعتبار کردن قوانین بین المللی» را محکوم کرد.
وزارت امور خارجه روسیه روز چهارشنبه اعلام کرد که به تحریمهای جدید ایالات متحده به گونهای پاسخ خواهد داد که مستقیمابر واشنگتن تاثیر گذار باشد و گفت که اقدامات اعمال شده علیه مسکو در تضاد با منافع آمریکا است.
در اوکراین، رئیس جمهوری کشور، ولودیمیر زلنسکی، دستور فراخوان سربازان بین هجده تا شصت ساله ذخیره را داد. او همچنین در کشور وضیعت فوق العاده اعلام کرد.
جو بایدن، رئیس جمهوری ایالات متحده آمریکا، روز سهشنبه طی سخنانی از اعمال تحریمهای بسیار شدید علیه بخشهای بانکی و مالی و افراد نزدیک به حکومت روسیه سخن گفت و افزود که تحریمهای بیشتری در راه است.