در پی حمله نظامی روسیه به اوکراین و ادامه اعتراضهای جهانی به اقدام روسیه، گروهی از فعالان مدنی و شهروندان ایران با انتشار فراخوانهایی در شبکههای اجتماعی خواستار تجمع مقابل سفارت اوکراین به منظور حمایت از این کشور شدند؛ درخواستی که تاکنون از سوی مقامات ایران پاسخ روشنی به آن داده نشده است.
محمود عباسزاده مشکینی، سخنگوی کمیسیون امنیت ملی اعلام کرده است که «تجمع، راهپیمایی و تظاهرات مطابق قوانین خاص است و باید وزارت کشور جمهوری اسلامی ایران در این خصوص تصمیمگیری کند.»
این در حالی است که در بسیاری از کشورها حتی در روسیه نیز تظاهرات گستردهای علیه جنگ بر پا شده است و بر طبق اصل ۲۷ قانون اساسی ایران، «تشکیل اجتماعات و راهپیماییها، بدون حمل سلاح، به شرط آن که مخل به مبانی اسلام نباشد آزاد است.»
نازلی معروفیان، خبرنگار دیدهبان ایران با انتشار متنی در توئیتر خود از احتمال برگزاری تجمع مقابل سفارت اوکراین در تهران خبر داد و نوشت این تجمع قرار است روز شنبه ۷ اسفندماه در اعتراض به «تجاوز روسیه به خاک اوکراین» برگزار شود.
کاربر دیگری به نام علیرضا افشار نیز با انتشار متنی در توئیتر خود نوشت، روز شنبه ۷ اسفندماه با تجمع در مقابل سفارت اوکراین جهت ابراز همدردی شمع روشن خواهیم کرد.
این فراخوانها در حالی منتشر میشود که گروهی از فعالان نیز روز گذشته اعلام کرده بودند که قرار است تجمعی مقابل سفارت روسیه در اعتراض به اقدام نظامی کرملین برگزار شود.
محمد مهاجری، روزنامهنگار و فعال مطبوعاتی روز جمعه ۶ اسفند ماه با اعلام این خبر خطاب به احمدی وحیدی، وزیر کشور در توئیتر خود نوشت: «اگر عده ای از هموطنان برای اعتراض به حمله نظامی روسیه به اوکراین، قصد تجمع در برابر سفارت روسیه را داشته باشند، با آن موافقت میکنید یا خلاف منافع ملی است؟ ضمنا اگر موافقت فرمودید،تضمینی هست که عشاق پوتین به آن حمله نکنند؟»
این اخبار در حالی منتشر میشود که روز گذشته یک ویدئو منتشر شده در شبکههای اجتماعی جو امنیتی و استقرار نیروهای نظامی در برابر سفارت روسیه در تهران را نشان میداد.
واکنش مردم ایران با واکنش رسمی دولت در رابطه با حمله نظامی روسیه به اوکراین کاملا متفاوت است و ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری ایران در تماس تلفنی از روسیه حمایت کرد؛ حمایتی که انتقاد فعالان سیاسی در داخل ایران را هم به همراه داشته است.
در برابر این موضعگیری، مردم ایران با استفاده از هشتگهایی همچون «اوکراین»، «روسیه» و «تجاوز روسیه به اوکراین» در شبکههای اجتماعی از اوکراین حمایت میکنند.
برخی کاربران ایرانی در شبکههای اجتماعی به ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه القابی همچونن قاتل کودکان، جانشین هیتلر یا استالین دادند.
برخی از کاربران نیز با پخش تصاویری از شهردار کییف و رئیس جمهوری اوکراین در لباس جنگ، از شجاعت آنها تقدیر کردند.
از سوی دیگری تصویر منتشر شده از سفارت روسیه در خیابان نوفل لوشاتو تهران حاکی از دیوار نویسی با شعار «مرگ بر پوتین» بر روی ساختمان سفارت است.
برخی سفارتهای کشورهای اروپایی در ایران نیز با برافراشتن پرچم اوکراین از ساختمان سفارت خود از مردم و دولت اوکراین حمایت کردند.
حساب توئیتری سفارت لهستان در ایران با انتشار تصویری، از آویزان کردن پرچم اوکراین از ساختمان این سفارت در تهران خبر داد.
تصاویر منتشر شده از سفارت بریتانیا در تهران نیز حاکی از برافراشته شدن پرچم اوکراین در محوطه بیرونی ساختمان این سفارت به نشانه حمایت از مردم و دولت اوکراین و در سومین روز از تهاجم روسیه به اوکراین است.
با این حال روزنامههای چاپ ایران بدون اشاره به متجاوز بودن روسیه و بی اعتنایی آن به معاهده های بین المللی، سعی دارند اعلام کنند که جنگ بر اثر اعتماد اوکراین به غرب بوده است.
از سوی دیگر طرفداران حکومت ایران نیز، طی روزهای گذشته سعی داشتند در رسانهها تمام نقاط منفی این جنگ را ناشی از اعتماد به آمریکا توصیف کنند.
تنش بین روسیه و اوکراین به سال ۲۰۱۳ باز میگردد. دو کشور توافق صلح امضا کردند اما از دو ماه پیش روسیه بیش از ۱۵۰ هزار نیروی نظامی در مرز اوکراین مستقر کرد و بامداد روز پنجشنبه ۵ اسفند، ولادیمیر پوتین رئيس جمهوری روسیه فرمان عملیات نظامی در اوکراین را صادر کرد.
جو بایدن، رئیس جمهوری ایالات متحده، در نطقی تلویزیونی و در پاسخ به تهاجم روسیه به اوکراین گفت پوتین تجاوزگر است، او این جنگ را انتخاب کرده و متحمل هزینههای آن خواهد شد. آمریکا روز جمعه ۶ اسفند، ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری و سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه را تحریم کرد.