در پی اعلام رئیس جمهوری اوکراین مبنی بر آن که روسیه بسیاری از نیروهای نظامی خود از مناطق بحرانزده شرق اوکراین خارج کرده است، امیدها برای برقراری صلح در آن منطقه پس از گذشت پنج ماه درگیری خشونتبار که منجر به کشته شدن حدود ۳ هزار نفر شد، افزایش یافت.
به گزارش خبرگزاری رویترز، پترو پوروشنکو روز چهارشنبه در جلسه کابینه اوکراین، در سخنانی که از تلویزیون آن کشور پخش میشد، با بیان این که بر اساس مفاد نقشه راه صلح که جمعه گذشته به تصویب رسید، اوکراین کشوری مستقل و بکپارچه باقی خواهد ماند، گفت بخشهایی از شرق کشور که در کنترل شورشیان جداییطلب قرار دارند، از وضعیتی ویژه برخوردار خواهند شد.
آقای پوروشنکو در ادامه گفت بر اساس گزارشهایی که از منابع اطلاعاتی دریافت کرده، ۷۰ درصد سرباران روسیه از مرزهای مشترک عقب نشینی کردهاند؛ با این حال وی افزود حفظ آتشبس دشوار است، زیرا «تروریستها» پیوسته سعی بر تحریک نیروهای دولتی اوکراین دارند.
رئیس جمهوری اوکراین با اشاره به این که ارتش آن کشور دست کم شش مورد از نقض آتشبس توسط نیروهای جداییطلب مورد حمایت روسیه را ضبط کرده است، گفت اما این حملات تلفاتی نداشته است. به گفته مقامات نظامی اوکراین، پنج نفر از سربازان آن کشور در جریان آتشبس کشته شدند.
آقای پوروشنکو همچنین گفت اوکراین نیروهای خود را در مناطق شرقی کشور دوباره جمع میکند، نه آنگونه که جداییخواهان میگویند به جهت آمادگی برای حملهای جدید علیه آنها، بلکه برای دفاع از تمامیت ارضی کشور در برابر حمله احتمالی.
به گزارش رویترز، رئیس جمهوری اوکراین در ادامه سخنان امروز خود شاخه زیتونی به شورشیان ارائه کرد و گفت هفته آینده وضعیت ویژهای برای بخشهایی از مناطق دونتسک و لوهانسک در شرق کشور که در کنترل شورشیان قرار دارد، پیشنهاد خواهد کرد.
با این حال، درخواست جداییطلبان طرفدار روسیه برای استقلال کامل آن مناطق و نوعی فدرالیسم افراطی، که روسیه از آن حمایت میکند، را رد کرد.
همزمان در روز چهارشنبه، ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه ناتو را متهم کرد از بحران اوکراین برای «نجات خود» استفاده میکند.
اتحادیه اروپا و آمریکا تحریمهایی را علیه روسیه اعمال کردهاند، و مسکو به تلافی آن تحریمها، واردات اکثر مواد غذایی از غرب را ممنوع اعلام کرده است.
اتحادیه اروپا همچنین دور جدیدی از تحریمها علیه بخشهای بانکداری و انرژی روسیه را آماده تصویب کرده، اما برای اجرای آنها منتطر است تا ببیند آیا آتشبس جاری برقرار میماند یا نه.
آنگلا مرکل صدر اعظم آلمان در سخنانی در برلین گفت ناتو باید تحریمهای جدید را به اجرا بگذارد و افزود اگر پیشرفتی به سوی صلحی پایدار در اوکراین صورت گیرد، این تحریمها بعدا میتوانند متوقف شوند.
پوروشنکو نیز روز چهارشنبه همچنین قانونی را امضا کرد که به اوکراین اجازه میدهد تحریمهایی علیه شرکتهای روسی و آنهایی که از گروههای جداییطلب در شرق اوکراین حمایت میکنند، را اعمال کند.