لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۰۵:۱۵

حمله موشکی روسیه با استفاده از زیردریایی؛ خبرنگار رادیو آزادی در کی‌یف کشته شد


حمله روسیه به کی‌یف.
حمله روسیه به کی‌یف.

ویرا گیریچ خبرنگار رادیو آزادی/رادیو اروپای آزاد در تازه‌ترین حمله روسیه به کی‌یف، و بر اثر ریزش ساختمان محل سکونتش، کشته شد.

سرویس اوکراینی رادیو آزادی اعلام کرد پیکر گیریچ اوایل صبح روز جمعه ۲۹ آوریل در میان آوار ساختمانی پیدا شد که شب گذشته مورد اصابت موشک قرار گرفته بود.

جیمی فلای، رئیس رادیو آزادی در بیانیه‌ای، از مرگ ویرا گیریچ، کارمند سرویس اوکراینی این رسانه عمیقاً ابراز تأسف کرد و گفت: «ما از ماهیت بی‌منطق مرگ او در کشور و شهری که دوستش داشت، شوکه و خشمگین شده‌ایم.»

تهاجم روسیه به اوکراین وارد روز شصت‌و‌پنجمین روز شده است. در تازه‌ترین تحول، روسیه از یک زیردریایی دیزلی در دریای سیاه برای حمله به اهداف نظامی اوکراین با موشک‌های کروز استفاده کرد.

وزارت دفاع روسیه ویدئویی را منتشر کرده است که بر اساس اعلام این وزراتخانه نشان می‌دهد موشک‌های کروز، اهداف نظامی اوکراینی را هدف قرار می‌دهد.

خبرگزاری «اینترفاکس» روز جمعه گزارش داد که این اولین بار است که ارتش روسیه از حملات زیردریایی علیه اهداف اوکراینی خبر می‌دهد.

همزمان، رسانه‌های خبری آمریکا گزارش داده‌اند که ایالات متحده معتقد است سرویس اطلاعاتی روسیه، در حمله شیمیایی ماه آوریل به روزنامه‌نگار روسی برنده جایزه صلح نوبل منتقد کرملین دست داشته است.

دیمیتری موراتوف، سردبیر روزنامه تحقیقی «نوایا گزتا»، می‌گوید زمانی که در قطار بود، مهاجمی رنگ قرمز حاوی استون به او پاشید و گفت: « این برای تو از طرف پسران ماست.»

موراتوف در آن زمان عکس‌هایی از بدنش که با رنگ روغن قرمز پوشانده شده بود را منتشر کرد و گفت استون چشم‌هایش را به شدت سوزانده است.

دو روزنامه نیویورک تایمز و واشنگتن پست گزارش داده‌اند که سازمان های اطلاعاتی آمریکا به این نتیجه رسیده‌اند که عوامل اطلاعاتی روسیه این حمله را در قطار مسکو-سامارا رخ داد، سازماندهی کرده بودند.

«نوایا گزنا» پیش از حمله اعلام کرده بود که فعالیت‌های آنلاین و چاپی خود را تا پایان آنچه روسیه آن را «عملیات ویژه» در اوکراین می‌نامد، به حالت تعلیق در خواهد آورد.

دولت روسیه دو بار به این روزنامه درباره نحوه پوشش این درگیری هشدار داده بود.

از طرفی، وزیر خارجه بریتانیا که به لاهه سفر کرده است می‌گوید کشورش بازرسانی را برای کمک به جمع آوری شواهد جنایات جنگی از جمله خشونت جنسی به اوکراین می‌فرستد.

دادستان‌های اوکراین و دیوان کیفری بین‌المللی (ICC) در حال بررسی جنایات جنگی احتمالی در اوکراین از زمان تهاجم روسیه در روز ۲۴ فوریه هستند.

لیز تراس، پس از دیدار با مقامات دیوان بین‌المللی کیفری گفت که یک تیم بریتانیایی در ماه مه با تمرکز ویژه بر تحقیق درباره تجاوز جنسی به عنوان جنایت جنگی، راهی اوکراین خواهد شد.

او گفت: «این کار برای تحت سلطه در آوردن زنان و از بین بردن جوامع انجام شده است و ما می خواهیم شاهد توقف آن باشیم.»

او افزود که این تحقیق شامل جمع آوری طیف گسترده‌ای از شواهد، اظهارات شاهدان، پزشکی قانونی، و شواهد ویدئویی می‌شود.

خانم تراس همچنین با همتای هلندی خود ملاقات کرد تا در مورد نیاز به تحریم‌های بیشتر علیه روسیه از جمله توقف خرید سوخت‌های فسیلی این کشور بحث و گفتگو کند.

این دو متحد ناتو در مورد سیاست در قبال اوکراین همسو هستند و هر دو از ممنوعیت کامل صادرات انرژی روسیه به اروپا، از جمله گاز، تا پایان سال ۲۰۲۲ حمایت کرده‌اند.

تراس گفت که بریتانیا از محاکمه رهبران روسیه به دلیل جنایت جنگی تجاوز جنسی نیز حمایت می‌کند.

به گزارش رویترز، دیوان کیفری بین‌المللی صلاحیت رسیدگی به جنایات جنگی مرتکب شده در خاک اوکراین، از جمله توسط سربازان روسی را دارد، اما نمی تواند اتهام تجاوز را مطرح کند چرا که روسیه عضوی از این دیوان نیست.

برخی از سیاستمداران و کارشناسان حقوقی خواستار تشکیل یک دادگاه جداگانه در این رابطه شده‌اند.

اما خانم تراس می‌گوید نگران این است که اگر بر تشکیل دادگاه دیگری تمرکز شود، منابع لازم برای گردآوری شواهد حیاتی از دست برود.

XS
SM
MD
LG