وزیر خارجه بریتانیا در واکنش به پیشنهاد مبادله شهروند بریتانیایی ایرانی تبار از سوی محمد جواد ظریف، پیشنهاد او را رد کرد.
جرمی هانت می گوید وضعیت نازنین زاغری با فردی که جمهوری اسلامی ایران خواستار آزادی او است، متفاوت است. در مورد زنی که در استرالیا بازداشت شده، رویه قضایی مناسب طی شده و او مرتکب جرمی جدی شده بود. اما در مقابل، نازنین زاغری بی گناه است. او کار خلافی نکرده است. جمهوری اسلامی انسان های بی گناه را زندانی می کند و بعد از آنها به عنوان اهرم فشار استفاده می کند.
پیشتر رسانه ها نوشتند که جمهوری اسلامی ایران خواستار آزادی یک زن به نام «نگار قدس کنی» شهروند ایرانی مقیم استرالیا است که سه سال پیش به جرم دور زدن تحریم های آمریکا علیه ایران زندانی شد.
خانم قدس کنی به خواست آمریکا برای نقض تحریم ها بازداشت و زندانی شد.
نازنین زاغری کارمند شرکت تامسون رویترز سال ۱۳۹۵ در پی سفر به ایران زندانی شد. جمهوری اسلامی ایران او را به فعالیت تبلیغی و تلاش برای براندازی نرم متهم کرد. خانواده او و تامسون رویترز این اتهام را رد می کنند.
محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه ایران روز چهارشنبه در نیویورک پیشنهاد مبادله زندانیان کشورهای دیگر که در ایران هستند را داد.
در حالی که وزیر امور خارجه ایران در یک سخنرانی در نیویورک مدعی شد «شش ماه پیش به آمریکا پیشنهاد مبادله زندانی دادهایم»، یک سخنگوی وزارت خارجه آمریکا گفت که اگر رژیم ایران جدیت در مسائل کنسولی دارد، افراد بیگناه آمریکایی را از زندان آزاد کند.
وی افزود: «در خصوص مسائل کنسولی از جمله ایرانیانی که برای تخلفات کیفری از قانون تحریمهای ایالات متحده تحت تحقیب قرار گرفته یا محکوم شده اند، رژیم ایران میتواند با آزاد کردن فوری اشخاص بیگناه آمریکایی جدیت خود را نشان دهد.»
آقای ظریف در حالی پیشنهاد مبادله زندانیان دو کشور را مطرح کرده که در سال های گذشته وزیر خارجه ایران هر که بار درباره زندانیان مورد سوال قرار گرفت گفته بود دستگاه قضایی در ایران مستقل است.
چندین آمریکایی و شهروند دو تابعیتی توسط جمهوری اسلامی زندانی هستند. پیش از این و در زمان توافق هستهای ایران چند زندانی آمریکایی از جمله جیسون رضائیان را با ایرانیهای متخلف از تحریمهای آمریکا مبادله کرد.
دولت ترامپ میگوید ایران آمریکایی ها را به گروگان گرفته است.
گروگانهای آمریکایی در ایران
دولت ایالات متحده، آمریکاییان زندانی در ایران را گروگان جمهوری اسلامی میداند. دی ماه سال گذشته مایک پمپئو وزیر خارجه آمریکا در توییتی به مناسبت سالگرد آزادی گروگانهای آمریکایی از ایران نوشت: ایران هنوز آمریکاییهای بی گناه را گروگان گرفته است.
باب لوینسون
رابرت (باب) لوینسون افسر بازنشسته افبیآی است که به عنوان کارگاه خصوصی درباره قاچاق سیگار تحقیق میکرد. او سال ۱۳۸۵ در جزیره کیش در ایران ناپدید شد. آقای لوینسون روز ۱۹ اسفند سال گذشته ۷۱ ساله شد.
دولت ایران هرگونه دست داشتن در ربودن لوینسون را نفی و از مکان نگهداری او ابراز بیاطلاعی میکند. با این حال طی سالهای گذشته چند بار اخباری درباره همکاری حکومت ایران با دولت ایالات متحده برای یافتن مکان نگهداری او منتشر شده بود.
ژیو وانگ
این آمریکایی چینیتبار، که برای تحقیق درباره تز دکترای خود با اجازه دولتی به ایران رفت، تابستان سال ۱۳۹۵ هنگام مرور و مطالعه اسنادی مربوط به اواخر دوران قاجار در آرشیو ملی ایران دستگیر و به زندان اوین منتقل شد. او در یک دادگاه غیرعلنی به اتهام جاسوسی به ۱۰ سال زندان محکوم شد.
مایکل وایت
او آخرین قربانی گروگانگیری جمهوری اسلامی از شهروندان آمریکایی تا به امروز است. مایکل وایت، عضو سابق نیروی دریایی آمریکا که اهل کالیفرنیا است، برای دیدار با دوست دخترش به ایران سفر کرده بود و تابستان گذشته در مشهد بازداشت شد. درباره دلیل بازداشت و جزئیات اتهام او اطلاع چندانی در دست نیست، اما وکیلش میگوید که برای اتهام «توهین به رهبری» به ۱۰ سال زندان محکوم شده است.
سیامک نمازی و باقر نمازی
سیامک نمازی و پدرش باقر دو آمریکایی ایرانیتبار هستند که حدود سه سال است به اتهام جاسوسی در زندان به سر می برند و به اتهام جاسوسی به ۱۰ سال حبس محکوم شدهاند.
نزار زکا
نزار زکا، شهروند لبنانی مقیم آمریکا در شهریور ۹۴ بازداشت و به اتهام آنچه مقامهای قضایی ایران «همکاری با دولت متخاصم آمریکا» مینامند، به ۱۰ سال حبس و پرداخت ۴.۵ میلیون دلار جریمه نقدی محکوم شد. این فعال اینترنت آزاد، به دعوت دولت حسن روحانی و برای حضور در یک کنفرانس به ایران سفر کرده بود.
اقدامات ایالات متحده در قبال گروگانهای آمریکایی در ایران
پیش از این سنای آمریکا در آبان سال ۱۳۹۶ با تصویب قطعنامهای خواستار آزادی شهروندان آمریکایی از جمهوری اسلامی شده بود.
چند نماینده در مجلس نمایندگان آمریکا نیز طرحی را معرفی کردند که به دولت آمریکا اجازه میدهد ابزارهایی برای فشار علیه ایران در اختیار داشته باشد و از آن برای آزادی شهروندان آمریکایی دربند در ایران استفاده کند.
مقامات دولت آمریکا نیز مکررا خواستار آزادی این زندانیان شدهاند. از جمله مایک پمپئو وزیر خارجه آمریکا به تازگی و در روز ۱۷ اسفند، در آستانه ۱۲ سالگی ناپدید شدن رابرت لوینسون و در پیامی در توئیتر نوشت: «ما مصمم به آزادی تمامی گروگانهای آمریکایی و کسانی که به خطا دستگیر شدهاند هستیم و تا وقتی که به خانه باز نگردند، آرام نخواهیم نشست.»
جان بولتون مشاور امنیت ملی کاخ سفید نیز به همین مناسبت توییت کرد که دولت آمریکا هرگز تلاشهایش را برای آزادی باب لوینسون و دیگر آمریکاییهای زندانی در ایران متوقف نخواهد کرد.