عفو بين الملل می گويد ترکيه بر خلاف توافقنامه اش با اتحاديه اروپا، روزانه صدها پناهجوی سوری را به سوريه بر می گرداند. اين توافقنامه قرار است از روز دوشنبۀ اين هفته به اجرا گذاشته شود.
سازمان عفو بين الملل می گويد، برگرداندن جنگ زدگان سوری از ترکيه به سوريه، نشان می دهد، توافقنامۀ اخير اتحاديه اروپا با آنکارا راههای گريز قانونی زيادی برای ترکيه باز می گذارد.
مليسا فلمينگ سخنگوی سازمان عفو بين الملل گفت: "واضح است که پیش از اجرای توافقنامه باید ضمانت های اجرايی بيشتری در مورد آن در نظر گرفته شود، پيش از اينکه به اجرا در آيد، به نحوی که در آن حقوق قانونی و امنيتی مردم در نظر گرفته شود."
ترکيه در ازای اين توافقنامه که هدف اصلی اش جلوگيری از ادامۀ قاچاق مسافر و مرگ و مير پناهجويان است، قرار است برای اسکان پناهجويان در خاک خود شش ميليارد يورو از اتحاديه اروپا کمک نقدی بگيرد، به علاوه اينکه شهروندانش از امتياز تسهيل در امر صدور رواديد برای سراسر اتحاديه اروپا برخوردار خواهند شد و اتحاديه اروپا قول داده روند بررسی عضويت ترکيه در اتحاديه را تسريع بخشد.
اما همزمان با اين اقدامات هنوز دهها هزار پناهجوی بلاتکليف در مرز ميان يونان و مقدونيه در انتظار باز شدن مرزها و رفتن به کشورهای غرب اروپا هستند، و از سوی ديگر ساکنان مناطق بين مرزی، بويژه روستای کوچک ايدومِنی در مرز يونان به دولت اين کشور فشار می آورند که اين اردوگاه ها را از منطقۀ آنها جمع کند.
روز شنبه، ساکنان روستای ایدومنی در اعتراض به چادر های پناهندگان در زمين های کشاورزی شان دست به تظاهرات زدند. کشاورزان می گويد، وجود اين چادرها باعث می شود نتوانند زمين هايشان را شخم بزنند.
با وجود نارضایتی کشاورزان به نظر نمی رسد مهاجران رغبتی به جا به جا شدن داشته باشند.
در سواحل مرزی ترکيه نيز در روز شنبه حدود ۵۰۰ نفر از ساکنان شهر ديکيلی، در اعتراض به توافقنامه مهاجرتی کشورشان با اتحاديه اروپا دست به تظاهرات زدند.
بر اساس توافقنامه از روز دوشنبه اين هفته هر پناهجو که به طور غيرقانونی از ترکیه وارد يونان شود به ترکيه برگردانده خواهد شد مگر آنها از يونان تقاضای پناهندگی کند.
ديکيلی يکی از چندين محلی است که ترکيه برای اسکان پناهجويان در نظر گرفته است. هنوز مشخص نيست در مجموع چند مرکز پناهندگی در ترکيه ايجاد خواهد شد.