خبرگزاری رویترز روز چهارشنبه ۲۳ آبان در تحلیلی با اشاره به معرفی وزرا و اعضای کابینه دونالد ترامپ، رئیس جمهوری منتخب ایالات متحده به ویژه انتخاب مارکو روبیو به عنوان وزیر امور خارجه را خبری بد برای حکومتهای ایران و ونزوئلا دانست.
رویترز در این گزارش نوشت: «انتخاب مارکو روبیو، برای وزارت امور خارجه، میتواند نشان دهنده سیاستهای سختگیرانه تحریم نفتی علیه جمهوری اسلامی و ونزوئلا باشد، کمااینکه میتواند چین را در تقابل با این سیاست وادار به واکنش کند.»
باب مک نالی، رئیس شرکت راپیدان انرژی که مشاور انرژی رئیس جمهور سابق جورج دبلیو بوش بود در همین زمینه به رویترز گفت: «سناتور روبیو به ثبات قدم در قبال حکومتهای ایران، ونزوئلا و چین مشهور است و با جدیت برنامههای دونالد ترامپ برای اعمال فشار بر صادرات نفت خام ایران را که تقریباً همه به چین میرود، اجرا خواهد کرد.»
کوین بوک، تحلیلگر سیاست انرژی اما معتقد است که ادامه تحریمها، «خطر ناراحت کردن چین» را به همراه دارد که این کشور ممکن است به روشهای مختلفی از جمله کاهش اولویت دلار در معاملات نفتی، به مقابله با این سیاست ایالات متحده برخیزد.
لوئیس پچه آرتئاگا از شرکت مشاوره «کاراکاس سالا»، انتخاب روبیو را به معنای تخریب بیشتر روابط بین ایالات متحده و ونزوئلا دانست و گفت که این انتخاب بیش از هر چیزی پیامآور یک رویکرد تقابلی میان واشنگتن و کاراکاس است.
مارکو روبیو، یکی از اعضای قدیمی کمیته روابط خارجی سنا، مدتهاست که بر لزوم اتخاذ سیاست سختگیرانهتر آمریکا در قبال ایران و چین تاکید دارد. او که والدینش از کوبا به ایالات متحده مهاجرت کردهاند، همچنین از منتقدان نیکلاس مادورو، رئیسجمهور سوسیالیست ونزوئلا است.
گزارشها نشان میدهد «سیاست مماشات» دولت بایدن در قبال جمهوری اسلامی ایران و ونزوئلا باعث افزایش صادرات نفت این دو کشور در چهار سال گذشته شده به طوری که این دو کشور توانسته میزان صادرات خود را به حدود ۱ میلیون بشکه در روز برسانند که مقصد عمده صادرات این نفتها کشور چین است.