مقامات آمریکا، مصر، اسرائیل و قطر روز سهشنبه ۲۴ بهمن، در قاهره درباره آتشبس در غزه مذاکره کردند. این نشست در شرایطی برگزار شد که درخواستهای بینالمللی از اسرائیل برای خودداری از حمله به شهر «رفح» در جنوب نوار غزه افزایش یافته است.
به گزارش خبرگزاری رویترز، در حال حاضر، بیش از یک میلیون غیرنظامی آواره به رفح پناه آوردهاند و بسیاری از آنها در اردوگاهها و پناهگاههای موقت زندگی میکنند. این فلسطینیها از هنگام آغاز جنگ میان اسرائیل و حماس، برای از گریز از حملات اسرائیل، از سایر مناطق نوار غزه راهی رفح شدند.
اسرائیل میگوید که قصد دارد شبهنظامیان حماس را از مخفیگاههای خود در رفح خارج و نابود کند. این کشور همچنین بر لزوم تلاش برای آزادی گروگانهای اسرائیلی در این شهر تاکید کرده است.
اسرائیل در عین حال، میگوید که برای جابهجایی غیرنظامیان فلسطینی از رفح برنامهریزی میکند ولی هنوز هیچ طرحی ارائه نکرده است. سازمانهای بینالمللی و گروههای امدادی نگران وضعیت این آوارگان هستند که جایی برای رفتن ندارند.
ساکنان رفح میگویند که تانکهای اسرائیلی در ساعات گذشته بخش شرقی شهر را گلوله باران کردند.
رفح در همسایگی مصر قرار دارد، اما قاهره تاکید کرده است که اجازه ورود فلسطینیان را به مرز خود را نخواهد داد.
مقامات بهداشتی غزه که تحت کنترل حماس قرا ردارد، از کشته شدن ۱۳۳ فلسطینی دیگر در ۲۴ ساعت گذشته خبر دادند، و به گفته آنها، تعداد کل تلفات فلسطینیها از ۱۵ مهر تاکنون به حدود ۲۸ هزار و ۵۰۰ کشته و بیش از ۶۸ هزار زخمی رسیده است.
اسرائیل بارها تاکید کرده است که گروه حماس که تحت حمایت جمهوری اسلامی است، از غیر نظامیان به عنوان سپر انسانی استفاده میکند.
آتش بس و گروگانها
در قاهره، تلاشهایی برای توافق درباره آتشبس در جنگی که تأثیر آن در سراسر خاورمیانه احساس میشود، در جریان است.
«قاهره نیوز»، وابسته به دولت مصر، اعلام کرد که مذاکرات با حضور مقامات آمریکایی، قطری، مصری، و اسرائیلی، از روز سهشنبه آغاز شده است.
به گفته یک مقام یک فلسطینی، طرفین مذاکره به دنبال توافق بر سر راهحلی هستند که برای حماس قابل قبول باشد، زیرا این گروه شبهنظامی میگوید «امضای توافق تنها زمانی امکانپذیر است که بر اساس تعهد اسرائیل به پایان حملات خود، و خروج نیروهایش از نوار غزه باشد».
یک مقام این گروه تحت حمایت جمهوری اسلامی به رویترز گفت که حماس به اسرائیل اعتماد ندارد و مطمئن نیست که پس از آزاد کردن گروگانهای اسرائیلی، حملات خود را دوباره آغاز نخواهد کرد.
شبهنظامیان حماس در حمله تروریستی ۱۵ مهر خود به اسرائیل، ۱۲۰۰ تن را که اکثر آنها غیرنظامی بودند، کشتند و بیش از ۲۵۰ تن را به گروگان گرفتند و به غزه بردند.
این اقدام با واکنش شدید اسرائیل و حملات گسترده ارتش این کشور به نوار غزه با هدف نابودی حماس همراه شد.
بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، وعده داده است که ضمن نابود کردن حماس، گروگانها را به کشور باز میگرداند.
در حال حاضر، حدود ۱۳۰ گروگان هنوز در دست حماس هستند. اما اسرائیل احتمال میدهد که شماری از آنها کشته شده باشند.
سامی ابوزهری، یکی از مقامات ارشد حماس، اسرائیل را مسئول شکست در دستیابی به توافق در تلاشهای صلح میداند. اسرائیل هنوز درباره مذاکرات قاهره اظهارنظری نکرده است، اما میگوید تلاش میکند تا تلفات غیرنظامیان فلسطینی را به حداقل برساند.
در همین حال، جوبایدن، رئیسجمهوری آمریکا، روز دوشنبه ۲۳ بهمن، گفت که واشنگتن سرگرم مذاکره برای آزادی گروگانهای اسرائیلی و ایجاد آرامش «فوری و پایدار» در غزه برای حداقل شش هفته است.
او از اسرائیل خواست تا بدون برنامهای برای محافظت از غیرنظامیان فلسطینی به رفح حمله زمینی نکند.