یک حقوقدان میگوید سازمان ملل متحد کار بر روی دستورالعمل عدالت انتقالی برای ایران را آغاز کرده است.
سعید دهقان، حقوقدان و مدافع حقوق بشر روز شنبه در چند توییت با اعلام این که سازمان ملل کار بر روی دستورالعمل عدالت انتقالی برای ایران را آغاز کرد، گفت که «این تصمیم بعد از نامه حقوقدانان و دانشگاهیان دنیا به آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل، گرفته شده است.
بنا بر این گزارش، عدالت انتقالی «به رسمیت شناختن قربانیان، افزایش اعتماد افراد جامعه به نهادهای پس از انقلاب، اجرایی کردن حقوق بشر، و ترویج حاکمیت قانون» را دنبال میکند.
سعید دهقان سازوکارهای اجرای عدالت انتقالی را شامل اشکال مختلف از جمله «قضایی و غیرقضایی، پیگرد کیفری، کمیسیونهای حقیقتیاب، برنامههای جبران خسارت، اصلاح نهادهای جامعه ، و تلاش برای گرامیداشت یاد قربانیان» عنوان کرد.
او با طرح مثالی گفت که «پیگرد کیفری که یکی از رایجترین سازوکارهای مورد استفاده و شناخته شده در عدالت انتقالی است» و «میتواند حاکمیت قانون را گسترش دهد، به مصونیت سران نظام قبلی پایان دهد، و به عنوان بازدارندهای برای جرایم آینده عمل کند.»
دهقان معتقد است که «شواهد و مستندات جمعآوری شده در جریان پیگردهای کیفری» در «ثبت تاریخی دقیق جرایم و جنایات» راهگشا است و «هم برای قربانیان نظام سیاسی قبلی امکان جبران خسارت را فراهم میکند و هم راه را برای انتقال نظام سیاسی جدید در ایران تسهیل میکند.»
بر اساس این گزارش، «به زودی جلسه اضطراری شورای حقوق بشر برای ایجاد کمیسیون حقیقتیاب» تشکیل خواهد شد.
دور تازه اعتراضات سراسری ایرانیان ۵۰ روز است که ادامه دارد و واکنشهای بینالمللی گستردهای، از جمله دور تازه تحریمهای حقوق بشری علیه جمهوری اسلامی را به همراه داشته است.
آنتونی بلینکن، شجاعت زنان و مردان ایرانی را «الهامبخش» خوانده است.
همچنین در روزهای گذشته نشست غیررسمی شورای امنیت سازمان ملل به درخواست کشورهای آمریکا و آلبانی، به منظور بررسی تلاشهای جمهوری اسلامی برای سرکوب اعتراضات اخیر ضدحکومتی در ایران برگزار شد و در آن خواسته خارج کردن سفیران کشورها از ایران مطرح شد.