لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۱۰ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۱۶:۲۱

تیک‌تاک؛ «محبوب جوانان، بلای جان دولت‌ها»


در حالی که دولت ایالات متحده از مالکان چینی اپلیکیشن تیک تاک خواسته است تا سهام خود در این اپ پرطرفدار را واگذار کنند، دولت چین، آمریکا را به نشر اطلاعات نادرست در مورد امنیت این نرم‌افزار متهم کرد.

این شبکه اجتماعی که بر اساس به اشتراک گذاشتن ویديوهای کوتاه با موضوعات مختلف در طول سال‌های گذشته در بین نسل جوان در جهان بسیار محبوبیت پیدا کرده است تنها در ایالات متحده بیش از ۵۰ درصد از کاربرانش را افرادی با رده سنی زیر ۲۹ سال تشکیل می‌دهند.

دولت بریتانیا هم روز پنجشنبه اعلام کرد: «نصب تیک‌تاک را بر روی گوشی‌های دولتی ممنوع خواهد کرد. این اقدام در پی ممنوعیت کشورهای غربی دیگر در استفاده از این برنامه ویدئویی چینی به دلیل نگرانی‌های امنیتی رخ داده است.»

اتحادیه اروپا هم به طور موقت نصب تیک‌تاک بر روی تلفن‌های کارمندان را منع کرد و دانمارک و کانادا نیز از تلاش‌هایی برای مسدود کردن آن در تلفن‌های دولتی خبر داده‌اند.

اما این نگرانی‌های امنیتی چیست؟

اف بی ای هشدار داده است که داده‌های کاربران تیک‌تاک می‌تواند اطلاعات حساس شخصی آنان مانند شناسه‌های بیومتریک را با دولت چین در اشتراک بگذارد. لازم به ذکر است «هویت بیومتریک یک راهکار امنیتی است که بعد از بررسی ویژگی‌های فیزیولوژیکی افراد، به آن‌ها اجازه داده می‌شود تا به برنامه‌ها، سیستم‌ها یا شبکه‌ها دسترسی داشته باشند.»

قانونی که در سال ۲۰۱۷ توسط چین اجرا شد، شرکت‌ها را ملزم می‌کند اطلاعات شخصی مرتبط با امنیت ملی کشور را به دولت ارائه دهند. هیچ مدرکی مبنی بر اینکه تیک تاک چنین داده‌هایی را تحویل داده است وجود ندارد، اما به دلیل حجم عظیمی از داده‌های کاربران که دولت چین از سایر شرکت‌های رسانه‌های اجتماعی جمع‌آوری می‌کند، نگرانی‌ها زیادی در این باره وجود دارد.

جان کربی، سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید، هنگامی که روز پنجشنبه از وی خواسته شد تا به اظهارات وزارت خارجه چین در مورد تیک‌تاک واکنش نشان دهد، با استناد به بررسی انجام شده توسط کمیته سرمایه گذاری خارجی، از اظهار نظر خودداری کرد. او اشاره کرد: «ما نگرانی‌های مشروع امنیت ملی در رابطه با یکپارچگی داده‌ها داریم که باید آن‌ها را رعایت کنیم.»

در سال ۲۰۲۰ رئیس جمهوری سابق ایالات متحده دونالد ترامپ و دولت او به دنبال وادار کردن بایت دنس به فروش دارایی‌های خود در ایالات متحده و ممنوعیت تیک تاک از فروشگاه‌های برنامه بودند. دادگاه‌ها مانع از این تلاش شدند و جو بایدن، رئیس ‌جمهوری آمریکا دستورات ترامپ را لغو کرد، اما دستور داد تا درباره این موضوع بررسی عمیقی انجام شود.

فروش برنامه‌ریزی شده دارایی‌های تیک‌تاک در ایالات متحده نیز متوقف شد، زیرا دولت بایدن در حال مذاکره برای معامله‌ای با تیک‌تاک بود که برخی از نگرانی‌های امنیت ملی را برطرف می کرد.

ماه گذشته، کاخ سفید اعلام کرد به آژانس های فدرال ایالات متحده ۳۰ روز فرصت می‌دهد تا تیک‌تاک را از تمام دستگاه های تلفن همراه صادر شده توسط دولت حذف کنند. کنگره، نیروهای مسلح ایالات متحده و بیش از نیمی از ایالت‌های آمریکا نیز قبلاً استفاده از این برنامه را ممنوع کرده بودند.

  • 16x9 Image

    امیر گیتی

    امیر گیتی، خبرنگار بخش فارسی صدای آمریکا، عمدتا متمرکز بر خبرهای مربوط به حوزه‌های سیاسی، اجتماعی، و فناوری. 

    امیر گیتی حرفه خبرنگاری و روزنامه‌نگاری را از ایران آغاز کرد. او پس از خروج از ایران و همکاری با رسانه‌های خبری خارج از کشور، در سال ۲۰۲۱ به صدای آمریکا پیوست. 

    امیر گیتی از کالیفرنیا برای صدای آمریکا گزارش تهیه می‌کند.

XS
SM
MD
LG