در پیانتشار راویت چندین نفر از زنان کنشگر سیاسی و اجتماعی از «برهنه کردن» و «عکسبرداری»شان در هنگام بازداشت توسط ماموران جمهوری اسلامی، خبرگزاری قوه قضاییه حکومت ایران با انتشار مطلبی به آن واکنش نشان داد.
خبرگزاری «میزان» وابسته به قوه قضاییه جمهوری اسلامی مدعی شده است که «بازرسی بدنی» از متهمان و محکومان «قبل از ورود به زندان» در حال حاضر با استفاده از «تجهیزات فناوری روز» صورت میگیرد.
با این وجود تایید کرده که «در برخی موارد خاص که نیاز به بررسی کامل بدن وجود دارد» این بازرسیها با «رعایت موازین قانونی، شرعی و حفظ حریم خصوصی افراد» انجام میشود و بازرسی زندانیان زن «صرفا توسط مامورین زن» انجام میگیرد.
این خبرگزاری که از محل بودجه عمومی کشور اداره میشود، در ادامه تاکید کرده است که «در این بازرسیها هیچگونه تصویری ثبت و ضبط نمیشود» و روایتهای منتشر شده را «ادامه پروژه سیاهنمایی از ایران» نامیده است.
هفته نخست خرداد ماه چند کنشگر زن سیاسی و اجتماعی با انتشار روایتهایی، از موارد «برهنه کردن» کامل توسط ماموران جمهوری اسلامی هنگام بازداشت یا حین انجام امور انتقال به بازداشتگاهها و عکسبرداری از این وضعیت، خبر دادند.
زینب زمان، از جمله این افراد، با انتشار توییتی گفته بود که در زمان بازداشت «دو بار کاملا برهنهام کردند» و مامور انتظامی به او گفته «کامل لخت شو» و بار دوم «این برهنه شدن جلو دوربین سلول انفرادی» بوده است.
با این وجود، رسانه رسمی قوه قضاییه حکومت ایران اعلام کرده است که در این بازرسیها، «هیچگونه تصویری ثبت و ضبط نمیشود» و با رعایت «تمام پروتکلها» بازرسی بدنی انجام میشود.
خبرگزاری میزان همچنین با طرح سناریویی امنیتی، افزوده است که این روایتها «پروژه سیاهنمایی از ایران در خارج از کشور است» که در داخل نیز «عدهای با بیگانگان همنوایی میکنند و همان سخنان تکرار میشود.»
در این حال، نسیبه شمسایی، از فعالان مخالف حجاب اجباری در کارزار «دختران خیابان انقلاب» هم این روایتها را تایید کرده و در رشته نوییتی نوشته است: «با من سه بار این کار را کردند» و «معلوم نیست چه کسانی ناظر بودند. خانم نگهبان گفت تمام لباسهایت را در بیاور.»
با وجود این روایتها و موارد انتشار یافته از اشخاص دیگر در سالیان اخیر و دهههای گذشته مبنی بر اذیت و آزارهای جنسی، برهنه کردن مقابل دوربین در بازداشتگاهها و زندانهای جمهوری اسلامی، رسانه دستگاه قضایی حکومت ایران روایتکنندگان را تهدید کرده است «ادعاهایی که بدون سند و مدرک» مطرح شوند، «مورد پیگیری و پیگرد قضائی خواهند بود.»
تاکنون برخی دیگر از زنان همچون شاپرک شجریزاده، مژگان کشاورز و مهناز افشار نیز روایتهای مشابهی از برخوردها و رفتارهای اینچنینی ماموران جمهوری اسلامی با خود در بازداشتگاه، زندان یا اماکن انتظامی منتشر کردهاند.
کارنامه جمهوری اسلامی در زمینه حقوق بشر در چند دهه گذشته در گزارشهای مختلف سازمان ملل به ثبت رسیده است. تضییع حقوق بازداشتشدگان و زندانیان، اعمال «شکنجه» و عدم بررسی مستقل ادعاهای مطرح شده بخشی از کارنامه حقوق بشری جمهوری اسلامی در مجامع بینالمللی است.
مولوی عبدالحمید اسماعیلزهی، امام جمعه اهل سنت شهر زاهدان نیز بیست و نهم اردیبهشتماه در اعتراض به این وضعیت، گفته بود: «شکنجه به امری متداول تبدیل شده است.»