وزارت امور خارجه آمریکا با صدور بیانیهای به مناسبت روز جهانی پایان دادن به مصونیت از مجازات جرائم علیه روزنامهنگاران، بر تعهد ایالات متحده به «مطبوعات باز و آزاد در سراسر جهان» تاکید کرد و خواستار محکومیت جهانی «جنایت علیه روزنامهنگاران» شد.
ایالات متحده از جامعه جهانی خواست تا برای پاسخگویی به کسانی که خشونت، آزار و اذیت و ارعاب علیه کارکنان رسانه را هدایت و مرتکب میشوند، متحد شوند.
در این بیانیه آمده بر اساس دادههای کمیته حمایت از روزنامهنگاران، از زمانی که مجمع عمومی سازمان ملل روز جهانی پایان دادن به مصونیت از مجازات جنایات علیه روزنامهنگاران را در دسامبر ۲۰۱۴ تعیین کرد، بیش از ۳۵۰ روزنامهنگار کشته شدهاند.
دولت ایالات متحده معتقد است که فساد و سوء استفاده از قدرت در جایی رشد می کند که مطبوعات آزاد و مستقل سرکوب میشوند. خشونت، بازداشتهای ساختگی، آزار و اذیت، و اعمال ارعاب علیه کارکنان رسانهها آسیب ملموسی هم برای فرد و هم برای جامعه به طور کلی دارد.
ایالات متحده از دولتهای جهان میخواهد که مسئولین جنایات علیه روزنامهنگاران را به محاکمه بکشانند تا بتوانند به کار مهم خود در روشنایی نور حقیقت بدون ترس از خشونت یا آزار و اذیت ادامه دهند.
کشورهای عضو سازمان ملل متحد در سال ۱۳۹۲ دوم نوامبر را روز جهانی پایان دادن به مصونیت از مجازات جرایم علیه روزنامهنگاران نامگذاری کردند. این اقدام واکنشی به افزایش خشونتها علیه روزنامهنگاران در سراسر جهان بود.
کمیته حفاظت از روزنامهنگاران، جمهوری اسلامی ایران را به عنوان «بدترین زندان روزنامهنگاران جهان» در سال ۲۰۲۲ معرفی کرده است.
گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور مدافعان حقوق بشر خطاب به حکومت ایران اعلام داشته است که «باید آزار و اذیت گسترده مدافعان حقوق بشر و خبرنگاران را متوقف کند.