لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳ ایران ۰۱:۰۵

ابهام در وضعیت لایحه «عفاف و حجاب»؛ شورای نگهبان: گویا هنوز در کمیسیون هم بررسی به اتمام نرسیده است


هادی طحان نظیف سخنگوی شورای نگهبان
هادی طحان نظیف سخنگوی شورای نگهبان

با گذشت یک هفته از انتشار خبر «اتمام بررسی» لایحه «عفاف و حجاب» در کمیسیون مجلس، سخنگوی شورای نگهبان امروز اعلام کرد که «گویا هنوز در کمیسیون تخصصی هم بررسی این لایحه به اتمام نرسیده است.»

هادی طحان‌نظیف در نشست مطبوعاتی خود در پاسخ به پرسش خبرنگاری در مورد این لایحه با تاکید بر اینکه «شورای نگهبان هنوز مصوبه‌ای درباره لایحه عفاف و حجاب دریافت نکرده است» گفت: «بعد از آنکه کمیسیون تخصصی بررسی خود را به اتمام برساند، به صحن مجلس ارائه می‌شود تا مدت زمان اجرای آزمایشی آن مشخص شود و سپس به شورای نگهبان ارسال خواهد شد.»

هفته گذشته خبرهای ضد و نقیضی در مورد وضعیت بررسی لایحه «عفاف و حجاب» در مجلس توسط نمایندگان مختلف اعلام شد که بازتاب‌های گسترده‌ای داشت.

ابتدا حسن نوروزی، نایب رئیس کمیسیون حقوق و قضایی مجلس از نهایی شدن تصویب این لایحه در کمیسیون و ارسال آن به شورای نگهبان خبر داد. ساعاتی بعد محسن پیرهادی، عضو هیات رئیسه مجلس چنین موضوعی را تکذیب کرد و گفت «هنوز گزارش کمیسیون به هیات رئیسه نرسیده است.» پس از آن نیز موسی غصنفرآبادی، رئیس کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس ارسال آن به شورای نگهبان را تکذیب کرد اما گفت که بررسی آن در کمیسیون به پایان رسیده و گزارش آن به مجلس ارائه خواهد شد تا مجلس در مورد «مدت اجرای آزمایشی» این قانون تصمیم بگیرد. و حالا امروز، سخنگوی شورای نگهبان از این موضوع سخن گفته که «گویا هنوز» بررسی این لایحه در کمیسیون به پایان نرسیده است.

انتشار این خبرهای ضد و نقیض حاکی از آن است که مجلس هنوز به جمع‌بندی نهایی در مورد این لایحه دست‌نیافته است.

در پی اعتراضات گسترده ضد حکومتی سال گذشته ایرانیان که در پی کشته شدن مهسا امینی در بازداشت گشت ارشاد اوج گرفت و طی آن مخالفت با برخی قوانین همچون حجاب اجباری جلوه آشکارتری به خود گرفت، نهادهای جمهوری اسلامی اقدام به تشدید برخوردها و اعمال محدودیت‌های سیاسی - اجتماعی به بهانه‌های مختلف کردند.

از جمله اقدامات جمهوری اسلامی به منظور کنترل اعتراضات مدنی در مخالفت با پوشش اجباری زنان، تدوین لایحه «عفاف و حجاب»، ارایه آن به مجلس شورای اسلامی بود. لایحه‌ای که با رای نمایندگان طبق اصل ۸۵ قانون اساسی به تصویب خواهد رسید که براساس این تصمیم، بررسی و تصویب لایحه بر عهده کمیسیون مجلس قرار گرفت و بدون رای‌گیری در صحن مجلس به شورای نگهبان ارسال خواهد شد.

موسی غصنفرآبادی، رئیس کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس شورای اسلامی چندی پیش از «اتمام بررسی لایحه عفاف و حجاب» در کمیسیون متبوع خود خبر داده بود و روزنامه «اعتماد» در شماره بیست و نهم مرداد ماه از طرح پیشنهادات در روند بررسی لایحه «عفاف و حجاب» گزارش داد؛ پیشنهاداتی که مرور آنها، نشان می‌داد نمایندگان به دنبال ایجاد «فضایی بسته» در جامعه و افزایش هزینه‌های حجاب اختیاری هستند. مجلس یک روز بعد با انتشار «جوابیه‌ای»، گزارش روزنامه اعتماد را «موهوم» نامیده بود.

علی مجتهدزاده، وکیل پایه یک دادگستری یکم شهریورماه در واکنش به تصویب احتمالی این لایحه در مجلس شورای اسلامی، گفته بود که اجرای آن، عملا پتانسیل «خشونت شهری» در ایران را «چندین برابر» افزایش خواهد داد.

در این حال حتی برخی مقامات پیشین امنیتی حکومت ایران همچون علی ربیعی، معاون اسبق وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی هم نسبت به اجرای این قانون احتمالی هشداره داده و آن را موجب کشیده شدن «نزاع و ستیز» به سطح مدارس دانسته‌اند.

در این ارتباط، طناز کلاهچیان، وکیل دادگستری نیز به بخش فارسی «صدای آمریکا» گفته است حتی نمایندگان مجلس شورای اسلامی هم ترجیح دادند امضایشان پای لایحه حجاب و عفاف نباشد.


XS
SM
MD
LG