لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ ایران ۱۰:۲۸

رای‌گیری شورای امنیت به تاخیر افتاد؛ بحث درباره جزئیات قطعنامه آتش‌بس غزه ادامه دارد


تصویب قطعنامه آتش‌بس جنگ اسرائیل-حماس شورای امنیت سازمان ملل به دلیل موضع آمریکا به تأخیر افتاد.

دولت بایدن مخالف صدور قطعنامه به منظور تسهیل کمک‌رسانی بشردوستانه به نوار غزه نیست اما به‌گفته سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا «جزئیات (قطعنامه) مهم هستند».

ظهر ۳شنبه ۲۸ آذر رأی‌گیری در مورد پیش نویس تهیه‌شده توسط امارات عربی متحده برای سومین بار به تعویق افتاد. قرار است شورای امنیت سازمان ملل ساعت ۵ بعدازظهر به وقت نیویورک بار دیگر تشکیل جلسه دهد.

دستکم در دو روز گذشته آمریکا، امارات و دیگر کشورها درباره برخی واژه های به کار برده شده یا نشده در متن پیش‌نویس مذاکره می کنند. آمریکا با واژه «توقف مخاصمات» موافق نیست. معلوم نیست آیا به نتیجه خواهند رسید یا کدام طرف زودتر از ادامه گفتگو انصراف خواهد داد.

سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا یادآور شد که در گذشته ایالات متحده رأی مثبت به پیش‌نویس‌هایی در مورد اختلافهای اسرائیل و فلسطینیها داده و این بار نیز از قطعنامه‌ای که مربوط به برآورده کردن نیازهای مردم غزه باشد، استقبال می‌کند.

در جلسه صبح روز ۳شنبه در شورای امنیت رابرت وود، معاون سفیر آمریکا در سازمان ملل، ضمن اینکه خطاب به همتایان خود گفت: «باید اعمال حماس در روز ۱۵ مهر محکوم شود و اسرائيل حق دارد از خود دفاع کند.»

او از مقامات اسرائيل هم انتقاد کرد که برخی حرفهایشان و شهرک‌سازی در کرانه باختری شعلهٔ درگیری را بیشتر می‌کند.

اهمیت قطعنامه شورای امنیت در این است که از نظر قانونی الزام آور است، اما در عمل بسیاری از طرف‌ها تصمیم می‌گیرند که درخواست‌های شورا برای اقدام را نادیده بگیرند. قطعنامه‌های مجمع عمومی سازمان ملل از نظر قانونی الزام آور نیستند، اگرچه فشارسنج مهمی برای افکار جهانی هستند.

ایالات متحده قطعنامه شورای امنیت را که تقریباً همه اعضای شورا و ده‌ها کشور دیگر، خواستار آتش‌بس فوری بشردوستانه در غزه شده بودند را در ۹ دسامبر، وتو کرد.

چند روز بعد، مجمع عمومی سازمان ملل که ۱۹۳ عضو دارد با اکثریت قاطع قطعنامه مشابهی را در ۱۲ دسامبر با ۱۵۳ رای موافق در برابر ۱۰ رای مخالف و ۲۳ رای ممتنع تصویب کرد

XS
SM
MD
LG