یک روز پیش از آغاز دور جدید گفتوگوهای صلح سوریه به میزبانی سازمان ملل متحد در سوئیس، برخی گزارشها از احتمال تاخیر در ورود هیات مذاکره کننده دولت سوریه حکایت دارند.
به گزارش خبرگزاری رویترز، روزنامه الوطن از رسانههای حامی دولت بشار اسد روز دوشنبه گزارش داد هیات دولتی سوریه با یک روز تاخیر دمشق را به مقصد ژنو ترک خواهد کرد.
این روزنامه از قول یک منبع دیپلماتیک که هویت او را فاش نکرده نوشت، دولت سوریه از بیانیه نشست هفته گذشته گروههای مخالف دمشق در پایتخت عربستان سعودی ناخشنود است.
مخالفان دمشق هفته گذشته برای از سرگیری بدون پیششرط مذاکره با دولت اعلام آمادگی کردند؛ اما در عین حال برخی هم خواستار خروج او از قدرت پس از آغاز دوران انتقالی شدند.
به نوشته الوطن، دمشق این خواسته اپوزیسیون را «پیششرط پنهان» تلقی کرده است.
دفتر استفان دی میستورا، نماینده ویژه سازمان ملل در امور سوریه و میزبان مذاکرات روز سهشنبه نمایندگان دولت بشار اسد و مخالفان آن، از اظهار نظر در این مورد خودداری کرده است.
با این حال خبرگزاری آسوشیتدپرس در گزارشی در همین زمینه از قول یک دیپلمات در ژنو نوشت، مذاکرات فردا طبق برنامه آغاز میشود، حتی اگر نمایندگان دمشق تاخیر داشته باشند.
این دیپلمات نزدیک به مذاکرات، که نخواست هویتش فاش شود، گفت با وجود نشانههایی از احتمال تاخیر هیات مذاکره کننده دمشق، دلیلی برای به تاخیر انداختن مذاکرات وجود ندارد.
قانون اساسی و کنگره سوریه
رمزی رمزی معاون نماینده ویژه سازمان ملل روز شنبه گفته بود قانون اساسی جدید، اداره امور کشور، انتخابات و مبارزه با تروریسم، چهار موضوع اصلی مذاکرات آتی ژنو خواهند بود.
در تحولی جداگانه در همین ارتباط، خبرگزاری رویترز روز دوشنبه نوشت دولت سوریه از تشکیل یک کمیته ویژه برای بررسی قانون اساسی فعلی و تغییر احتمالی آن استقبال کرده است.
انتظار میرود این کمیته در جریان برگزاری «کنگره سوریه» در سوچی روسیه تشکیل شود. رئیس جمهوری روسیه هفته پیش در این شهر میزبان رؤسای جمهوری سوریه، ترکیه و ایران بود.
به گزارش خبرگزاری رویترز به نقل از خبرگزاری روسی ریا، تاریخ برگزاری «کنگره مردمی سوریه» که ابتدا ماه جاری میلادی (نوامبر) اعلام شده بود، به فوریه ۲۰۱۸ موکول شده است.
ولادمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه، که همراه ایران از دولت بشار اسد در جنگ سوریه حمایت میکند، ایده برگزاری این کنگره را با هدف «گفتوگوی ملی» سوریه مطرح کرده است.
گفته میشود یکی از دلایل تاخیر در برگزاری این کنگره، مخالفت اپوزیسیون سوریه با آن است.
مسکو، علاوه بر نشست هفته گذشته در سوچی، پیشتر میزبان چند دور گفتوگوی دیپلماتیک بین طرفین مناقشه سوریه، از جمله ایران و ترکیه، در آستانه پایتخت قزاقستان بوده است.
ترکیه، مانند ایالات متحده و همپیمانان آن، در جنگ داخلی سوریه که هفتمین سال خود را سپری میکند و بیش از ۴۰۰ هزار کشته بر جای گذاشته، از مخالفان بشار اسد حمایت کرده است.