گروه های مخالف دولت سوریه با اعلام این که هنوز ترکیب هیات نمایندگی آنها برای شرکت در مذاکرات صلح سوریه در وین مشخص نیست، روز پنجشنبه نشستی در مسکو برگزار کردند تا اعضای هیات نمایندگی خود را برای دور بعدی این مذاکرات، که قرار است روز شنبه در وین پایتخت اتریش برگزار شود، تعیین کنند.
بنا بر اعلام وزارت خارجه روسیه، در آستانه نشست دوم از دور جدید تلاشهای بینالمللی برای یافتن راه حل سیاسی پایان دادن به جنگ داخلی سوریه، جان کری وزیر خارجه ایالات متحده با سرگئی لاوروف همتای روس خود بطور تلفنی صحبت کرد.
نشست نخست دو هفته پیش برگزار شد که برای نخستین بار از ایران نیز برای حضور در آن دعوت شد.
جان کری در این زمینه گفت "سرگئی لاوروف و آقای ظریف از یک سو، و من و دیگران از سوی دیگر، همنظر هستیم که اختلاف نظر داریم. موضع ایالات متحده این است که بشار اسد به هیچ عنوان نمیتواند سوریه را متحد و بر آن حکمرانی کند."
هنوز مشخص نیست که آیا ایران در نشست روز شنبه شرکت خواهد داشت یا خیر؛ و اگر شرکت کند در چه سطحی. بنابر گزارشها، قرار بود محمدجواد ظریف، حسن روحانی رئیس جمهوری را در نخستین سفر اروپایی او همراهی کند.
به گفته یک معاون وزارت امور خارجه ایران "حضور ایران بستگی به پاسخ ایالات متحده در مورد تحرکاتی دارد که برخی از طرفهای شرکت کننده در این مذاکرات، یکجانبه و بدون مشورت اتحاذ کرده اند."
با این حال، حسن روحانی پیش از آغاز سفر هفته آینده خود به فرانسه و ایتالیا، در مصاحبه با شبکه ۲ تلویزیون فرانسه بر مبارزه با تروریسم تاکید کرد و گفت، تشکیل یک دولت قدرتمند برای آینده مهم است و نه فقط تمرکز کردن بر آینده یک شخص.
در کویت نیز، وزیر خارجه روسیه گفته است در کنار شناسایی گروههای میانه رو واقعی، باید فهرستی از سازمانهای تروریستی فعال در سوریه نیز تهیه شود؛ امری که به عقیده برخی تحلیلگران آسان نیست.
تونی کوردزمن تحلیلگر مرکز مطالعات استراتژیک و بین المللی میگوید "اپوزیسیون میانه رو واقعی وجود ندارد. افرادی هستند که به عنوان یک شهروند سوریه، میانه رو هستند و اعتبار هم دارند. اینها عمدتا خارج از کشور هستند. آنها در جبهه نیستند و گروهی را که دارای یک اکثریت مشخص باشند نمایندگی نمیکنند."
با وجود این، و با توجه به ترکیب شرکت کنندگان در نشست بعدی وین، خوشبینی هایی هم وجود دارد.
به عقیده "پِری کمِک" از تحلیلگران مؤسسه کارنگی برای صلح، "گفتگوهای وین خود یک چتر گسترده است. بنابراین ما باید این اصل را به اپوزیسیون بسط بدهیم و گروههای هر چه بیشتری را در نظر بگیریم."
این کارشناش مسائل سیاسی، با اشاره به این که واشنگتن و مسکو هر دو مشتاق دستیابی به یک توافق هستند، گفت با این حال من انتظار یک نتیجه فوری سیاسی از این نشست ندارم.